Την βία που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες φωτορεπόρτερ των ΜΜΕ κατά την διάρκεια της εργασίας τους «καθρεφτίζει» η έκθεση «Η είδηση υπό διωγμό», που διοργανώνουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ).

Από σήμερα και μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, στο νέο χώρο της γκαλερί «7» (Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου), ο επισκέπτης θα μπορεί να βλέπει τους κινδύνους που εμπεριέχει μία δημοσιευμένη -ή μη- φωτογραφία. Πολλές από τις φωτογραφίες δεν έχουν δημοσιευθεί και γι’ αυτό το λόγο η έκθεση αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους φωτορεπόρτερ, που καθημερινά προσπαθούν να αποτυπώσουν την αλήθεια με οποιοδήποτε κόστος και σε πολύ δύσκολες συνθήκες, είτε είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές της φωτογραφιζόμενης σκηνής, είτε αυτόπτες μάρτυρες που για το «κλικ» τους ασκήθηκε βία, αλλά κανένας φακός δεν ήταν παρών για να αποτυπώσει τη σκηνή.

Μάλιστα, όπως διαφαίνεται και στις φωτογραφίες της έκθεσης, οι συνθήκες φωτογράφησης μιας διαδήλωσης στην Αθήνα είναι πιο δύσκολες από το να καλύψει κανείς πολεμικό ρεπορτάζ. Ο Έλληνας φωτορεπόρτερ βιώνει όλο και πιο συχνά τέτοια φαινόμενα στον τόπο του όταν φωτογραφίζει συλλαλητήρια, αθλητικούς αγώνες, ελεύθερο ρεπορτάζ ή ακόμη και φωτογραφία δρόμου, μια που με τη μηχανή του αποτελεί στόχο για όλους.

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Ζαχοπούλου
Οργάνωση: Δημήτρης Γκιώνης-Φανή Πετραλιά