Προβάλλοντας για πρώτη φορά την δεκαπεντάλεπτη ταινία του Χάρη Παπαδόπουλου «Η Φλώρινα του Θόδωρου Αγγελόπουλου» ξεκινά στις 17 του μήνα το 35ο Φεστιβάλ Δράμας, που τιμά τη μνήμη του κορυφαίου σκηνοθέτη ο οποίος έφυγε αιφνίδια από την ζωή τον Ιανουάριο.

Η ταινία για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο δημιουργήθηκε με αφορμή την βράβευσή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα Πρέσπεια 2009 και σε αυτή ο δημιουργός μιλά για τις ταινίες του και την Βόρεια Ελλάδα που τόσο τον έχει εμπνεύσει.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος, στις 19 του μήνα θα παρουσιαστεί το τελευταίο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού «Το Δέντρο», το οποίο είναι εξολοκλήρου αφιερωμένο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με κείμενα που φέρουν σημαντικές υπογραφές.

Στο 35ο Φεστιβάλ Δράμας θα προβληθούν 84 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από τις 209 που υποβλήθηκαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα, με τις περισσότερες να επικεντρώνονται σε θέματα όπως η ανεργία, η φτώχια, οι άστεγοι, η έξαρση του εθνικισμού, η οικογένεια, οι εργασιακές σχέσεις, τα «φακελάκια» και τα job interviews!

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αφιέρωμα στις Εθνικές Σχολές Κινηματογράφου της Σλοβακίας (VSMU) και της Ρουμανίας («I.L.Caragiale»), παρουσίαση του Τμή��ατος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προβολές και εργαστήρια ραδιοφώνου για παιδιά, παρουσίαση μαθητικών ταινιών, εργαστήρια animation και εκδήλωση της Ένωσης Σεναριογράφων με θέμα την κατοχύρωση σεναρίων.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει στις 22 Σεπτεμβρίου.