​Μια παράσταση, ένα έργο που θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, η πολιτική κωμωδία-σάτιρα του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες», παρουσιάζεται από το θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στο Ηρώδειο, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στις 21.00.

Ο Αριστοφάνης, για μια ακόμα φορά μετά τη Λυσιστράτη, χρησιμοποιεί τη δύναμη των γυναικών, για να αλλάξει τα κακώς κείμενα της ανδροκρατούμενης κοινωνίας, στην κωμωδία «Εκκλησιάζουσες», η οποία πιθανολογείται ότι γράφτηκε το 391 ή το 392 π.Χ., και βάζει την Πραξαγόρα να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.
Πριν καν ακόμα ξημερώσει, οι γυναίκες μεταμφιέζονται σε άντρες και συγκεντρώνονται στην Εκκλησία του Δήμου, όπου, σύμφωνα με το σχέδιο της Πραξαγόρας, πετυχαίνουν να πάρουν την εξουσία, ως ύστατη ελπίδα για να σωθεί η πόλη από το ναυάγιο. Πώς θα είναι η ζωή από δω και πέρα; Γλέντι, κοινοκτημοσύνη σε όλα, ακόμα και στον έρωτα, αφού ο νόμος παρεμβαίνει, για να διορθώσει τη φύση, δίνοντας δικαιώματα στις μη προνομιούχες, τις γριές και τις άσχημες.
Με αυτήν την κωμωδία, ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τα στραβά και τα ανάποδα του ανθρώπου και της κοινωνίας, και αυτό είναι που την καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αφού στην παράσταση - με πρωταγωνιστές τους Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστα Κόκλα και Γιώργο Πυρπασόπουλο- η Πραξαγόρα έχει ακόμα και μαντικές ικανότητες, που της επιτρέπουν να κινείται ελεύθερα μέσα στους αιώνες και να προσγειώνεται στο παρόν.

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, απόδοση κειμένου: Βασίλης Μαυρογεωργίου

μουσική: Θάνος Μικρούτσικος,

σκηνικά - κοστούμια: Άγγελος Μέντης, χορογραφίες: ��γγελική Στελλάτου,

σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική διδασκαλία: Θανάσης Αποστολόπουλος.

Παίζουν: Πραξαγόρα: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Βλέπυρος: Κώστας Κόκλας, νέος: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Χρέμης: Παντελής Δεντάκης, Α΄ άντρας: Νίκος Καρδώνης, Β΄ άντρας: Στράτος Χρήστου, νέα: Γεωργία Γεωργόνη. Χορός: Μαίρη Σαουσοπούλου, Ντίνη Ρέντη, Πολυξένη Ακλίδη, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Γεωργία Γεωργόνη, ’ντρη Θεοδότου, Κατερίνα Μαούτσου, Σωτηρία Ρουβολή, Ειρήνη Φαναριώτη, Έλενα Χατζηαυξέντη.

Πρόγραμμα περιοδείας

5 και 6/9: Ηλιούπολη
7/9: Αιγάλεω
8 και 9/9: Βύρωνας
12/9: Κορυδαλλός
13/9: Νέα Σμύρνη
14/9: Βριλήσσια
17 και 18/9: Παπάγου
19/9: Πάτρα