​Την ανατρεπτική διαδρομή του σουρεαλισμού θα μπορέσετε να απολαύσετε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο.

Το αφιέρωμα θα ξεκινήσει την Κυριακή 1η Ιουλίου και θα τελειώσει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου.

Μεγάλο μέρος θα αναφέρεται στην ιστορική διάσταση του κινήματος με περίπου 20 έργα καλλιτεχνών και αρχειακό υλικό αυτών που το συγκρότησαν, αλλά και όσων στην πορεία προσχώρησαν σ' αυτό.

Στο δεύτερο μέρος θα γίνεται λογοτεχνική και εικαστική αναφορά στα ονόματα που συγκρότησαν τον ελληνικό υπερρεαλισμό.

Τα ιστορικά ονόματα του κινήματος που θα δομούν το αφι��ρωμα θα είναι, μεταξύ άλλων, ο Αντρέ Μπρετόν, ο Λουί Αραγκόν, ο Πολ Ελιάρ, ο Μαξ Ερνστ, η Ρενέ Μαργκρίτ και άλλοι, ενώ στη συνέχεια θα αναφέρεται και σε αυτούς που προσαρτήθηκαν, όπως οι Σαλβαδόρ Νταλί, Ρομπέρτο Μάτα, Δωροθέα Τάνινγκ κ.ά. Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης θα αφορά μόνο το ιστορικό μέρος του υπερρεαλιστικού κινήματος στη νεοελληνική τέχνη με εικαστικές και λογοτεχνικές αναφορές στους Ανδρέα Εμπειρίκο, Οδυσσέα Ελύτη, Νάνο Βαλαωρίτη, Νικόλα Κάλας (Καλαμάρη), στον ζωγράφο και ποιητή Νίκο Εγγονόπουλο και στους ζωγράφους Μάριο Πράσινο, Γεράσιμο Στέρη και Mayo (Αντώνη Μαλλιαράκη). [Στη φωτογραφία αριστερά, έργο του Νίκου Εγγονόπουλου, «Θέατρο/Ηθοποιοί», λάδι σε μουσαμά (1961)]

Την έκθεση θα συνοδεύει έκδοση (από τον οίκο Μικρή Αρκτος) σε ελληνικά και αγγλικά που θα περιλαμβάνει εισαγωγικό κείμενο του Κυριάκου Κουτσομάλλη, διευθυντή του μουσείου, καθώς και κείμενα των Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, Νάντιας Αργυροπούλου, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, Νίκης Λοϊζίδη, Νάνου Βαλαωρίτη και Αλέκου Φασιανού.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και εφέτος συμπληρωματικές εκδηλώσεις, όπως η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τον σουρεαλισμό και ομιλητές προσωπικότητες των γραμμάτων και συντονίστρια την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Χώρα Ανδρου, τηλ. 22820 22444.

www.moca-andros.gr