Τριήμερο διεθνές συνέδριο με θέμα «Το μέλλον της διαχείρισης και της προστασίας της αρχαιολογικής κληρονομιάς σε καιρό οικονομικής κρίσης» διοργανώνουν το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών σε συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία των Μνημείων Αρχαιολογικής Κληρονομιάς.

Η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου.

«Όταν μια χώρα υποφέρει οι προτεραιότητες αλλάζουν. Η επιβίωση καθίσταται πιο σημαντική από την συντήρηση των μνημείων. Δεν πρέπει ποτέ να φτάσουμε σε ένα τόσο κρίσιμο σημείο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η οικονομική κρίση είναι ένας από τους εχθρούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτή η διαπίστωση χτυπά τον συναγερμό στην περιοχή μας και στην γενιά μας. Η διεθνής συνεργασία είναι το κλειδί για την εξεύρεση λύσεων. Πρέπει οπωσδήποτε να προσεγγίσουμε τα προβλήματα σφαιρικά και στην συνέχεια περιφερειακά και τοπικά», τόνισε η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη και πρόσθεσε «Για πρώτη φορά η Ελλάδα στέλνει σήμα κινδύνου σε ολόκληρη την υφήλιο απέναντι σε μια νέα απειλή. Η οικονομική κρίση, η μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών αόρατη πριν λίγα χρόνια, αλλά τόσο ορατή πλέον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες χώρες του κόσμου είναι μια νέα μορφή πολέμου που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε».

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε η κυρία Elena Korka (Vice President ICAHM), o κύριος Douglas Comer (Co-President ICAHM) και ο κύριος Δημήτριος Παντερμαλής (Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης).

Δείτε τι ειπώθηκε την πρώτη μέρα του συνεδρίου στο βίντεο που ακολουθεί…