Να παραδεχτούν μια απλή και μόνη αλήθεια καλεί συμπατριώτες του ο αρθρογράφος του Observer, της κυριακάτικης -ουσιαστικά- έκδοσης του Guardian, Χένρι Πόρτερ: ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ανήκουν στους Έλληνες και πρέπει να επιστραφούν.

«Υπό το πρίσμα ότι ο δυτικός πολιτισμός χρωστά τα πάντα στην Ελλάδα –τη δημοκρατία, τους Ολυμπιακούς αγώνες, τις επιστήμες, τις τέχνες και την αρχιτεκτονική- προτείνω να ομολογήσουμε την απλή αλήθεια: Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι δικά μας για να κρατήσουμε» τονίζει στο άρθρο του ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Κάνοντας μια αναφορά στην αφή της Ολυμπιακής φλόγας και στις ιέρειες που «θύμισαν» τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες το 776 π.Χ. προς τιμήν του Δία, ο Πόρτερ σημειώνει ότι η Ελλάδα ταυτόχρονα τιμάται αλλά και προσβάλλεται από το Λονδίνο, την πόλη φιλοξενίας των Αγώνων του 2012. Ο λόγος είναι, φυσικά, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζει να κρατά μετά την αρπαγή τους από τον Λόρδο Έλγιν.

Εξαίροντας το μεγαλείο της ελληνικής αρχιτεκτονικής και τις συγκλονιστικές λεπτομέρειες στα Μάρμαρα του Παρθενώνα, ο Πόρτερ επιτίθεται και στα επιχειρήματα περί μόλυνσης ή ενδεχόμενου βανδαλισμού πίσω από τα οποία κρύβονται οι υπεύθυνοι για να μην επιστρέψουν στους Έλληνες την πολιτιστική τους κληρονομιά: «Με αυτό το σκεπτικό θα δικαιολογείτο πλήρως να κόψουμε ένα κομμάτι από την “Γέννηση της Αφροδίτης” του Μποτιτσέλι για να το προστατέψουμε από ενδεχόμενη φθορά ή βανδαλισμούς».

«Επισκέπτομαι το Βρετανικό Μουσείο από το 1970 για να θαυμάσω τα Μάρμαρα. Νιώθω άβολα με αυτό. Είναι σαν να σου δείχνουν ένα έργο του Πικάσο ή του Σεζάν σε κάποιο σπίτι και να σου λένε ότι τα έργα είναι κλεμμένα. Αυτό και μόνο χρωματίζει την εμπειρία σου, η γνώση της κλοπής επηρεάζει τον τρόπο που θαυμάζεις το έργο» σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι αν και πολλά μουσεία του κόσμου φιλοξενούν έργα άλλων πολιτισμών, τα Μάρμαρα του Παρθενώνα είναι κάτι διαφορετικό και μοναδικό.

«Για να θέσουμε το ζήτημα στις σωστές του βάσεις, απλά ας αναρωτηθούμε εάν η συμπεριφορά του λόρδου Έλγιν θα ήταν αποδεκτή σήμερα. Φυσικά και δε θα ήταν. Γιατί λοιπόν κρατάμε ακόμη τα Μάρμαρα;» καταλήγει το δημοσίευμα…
​​