Κομμωτήρια, spa και χώροι για μανικιούρ - πεντικιούρ είναι οι επιχειρήσεις στις οποίες στρέφονται οι Ελληνίδες στην κρίση, προκειμένου να βρουν μία εργασία. Οι μεγάλες βιομηχανίες είναι είδος προς εξαφάνιση.

«Η γυναίκα και 5 δραχμές να έχει πάνω της θα τις χαλάσει για τον εαυτό της. Ευτυχώς εύκολη απόφαση ήταν να ανοίξω το μαγαζί, οι καιροί δεν βοηθάνε όμως. Το αγοραστικό κοινό έχει πρόβλημα οπότε οι δουλειές είναι πεσμένες» αναφέρει ιδιοκτήτρια κέντρου αισθητικής.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έρχεται να αμφισβητήσει ευθέως τα πρωτεία των νέων επιχειρήσεων που έως τώρα ήταν κυρίως καφετέριες και σουβλατζίδικα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το 2017, άνοιξαν 220 κομμωτήρια, 89 επιχειρήσεις για spa, 68 περιποίησης νυχιών και πολλά καταστήματα για τατουάζ.

Οι γυναίκες επενδύουν σχετικά λίγα χρήματα έχοντας όμως και σε μικρό κέρδος.

«Τα έξοδα είναι πολλά, τα έσοδα είναι μικρά, γιατί αναγκαστήκαμε και μειώσαμε τις τιμές μας λόγω κρίσης. Έχουμε να πληρώνουμε κάθε μήνα εφορία έχουμε να πληρώνουμε ΤΕΒΕ ρεύματα λογαριασμού ένα μεροκάματο βγάζουμε πια ζοριζόμαστε πάρα πολύ. Πιο πολλά βγάζει από τις επιχειρήσεις πλέον το κράτος εμείς δεν βγάζουμε τίποτα» προσθέτει.

Ενδεικτικό για το είδος της επιχειρηματικότητας στην χώρα μας είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου από τις αρχές του έτους έχουν δημιουργηθεί 26.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 25.000 είναι ατομικές. Είδος προς εξαφάνιση αποτελούν οι βιομηχανίες που θα προσέφεραν πολλές θέσεις εργασίας.

Δείτε το ρεπορτάζ της Κατερίνας Παναγοπούλου

Tags: