Για κίνδυνο αναιμικής ανάκαμψης παρά τη σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων στο μηνιαίο δελτίο Οικονομικής Δραστηριότητας.

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει τις αξιόλογες επιδόσεις της οικονομίας στο γ' τρίμηνο του 2017, οι οποίες φαίνεται να διατηρούνται και στο δ' τρίμηνο, ωστόσο επισημαίνει ότι η υπερφορολόγηση ασκεί πιέσεις στο εισόδημα και την κατανάλωση. Παράλληλα, σημειώνει πως τα γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά εμπόδια ανατρέπουν το σχεδιασμό και την υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων.

Με δεδομένο τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στην προσέλκυση κεφαλαίων, κάθε σοβαρός επενδυτής θα διστάσει να δεσμεύσει κεφάλαια στην Ελλάδα, όταν βλέπει αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και προσκόμματα σε μεγάλες επενδύσεις, εξηγεί.

Στη βάση αυτή, μία δυναμική ανάκαμψη απαιτεί καταρχήν την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων και ειλικρινή βούληση στήριξής τους από την κυβέρνηση, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και το διαθέσιμο εισόδημα σε μία σταθερή μακροχρόνια βάση, σύμφωνα με τον ΣΕΒ.

«Η οικονομική δραστηριότητα κατά το 3ο τρίμηνο του 2017 παρουσίασε αξιόλογες επιδόσεις, οι οποίες φαίνεται να διατηρούνται, με μία μικρή κάμψη, και κατά το 4ο τρίμηνο του έτους. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις της αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμηση για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, τοποθετώντας τον στο +1,6%, από +1,8% σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις της, ενώ για το 2018 εξακολουθεί να προβλέπει ανάπτυξη +2,5%. Η εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά +1,6% το 2017 βασίζεται σε αύξηση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης κατά +0,9%, των επενδύσεων κατά +5,1%, των εξαγωγών κατά +6,8% και των εισαγωγών κατά +6%. Σημειώνεται ότι, οι αρχικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Κυβέρνησης (Προϋπολογισμός 2017) έκαναν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης +2,7% το 2017, όμως η καθυστέρηση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάκαμψης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ στο δελτίο.

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο ΕΔΩ

Tags: