Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει χάσει την επαφή με την φύση και κατ’ επέκταση την επαφή με τον ίδιο του τον εαυτό, το σώμα του, τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του. Σε μια εποχή οικονομικής αλλά και κοινωνικής κρίσης, σαν αυτή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, κρίνεται πιο αναγκαίο από ποτέ, η επιστροφή στις ρίζες, η συχνή επαφή του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Αυτό θα βοηθήσει στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας και των αξιών που έχουν κλονιστεί. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν άνθρωποι σαν την Μαρία Φιλιππή, ερευνήτρια Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, που έχουν αντιληφθεί αυτή την αναγκαιότητα.

Η κυρία Φιλιππή, με την οποία μίλησε το star.gr, ίδρυσε το EcoΚτήμα, ένα πρωτότυπο και καινοτόμο κτήμα που συνδυάζει τη φυσική επαφή με την καλλιέργεια και το περιβόλι με την ψηφιακή εμπειρία της μάθησης και του παιχνιδιού.

Η ιδέα αυτή, γεννήθηκε το 2011 μέσα σε μία πανεπιστημιακή αίθουσα και η επιχείρηση άνοιξε τις πόρτες της το Μάϊο του 2012 για όλους όσους θέλουν να καλλιεργήσουν το δικό τους περιβόλι ή απλώς να περάσουν μία βόλτα από αυτό, να ξεκουραστούν μέσα στη φύση και να συμμετάσχουν σε πρωτότυπα ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Το EcoΚτήμα απευθύνεται σε όλους, σε άτομα κάθε ηλικίας, σε οικογένειες, σχολεία, δήμους, παρέες, ΜΚΟ, φορείς και κάθε απλό ενδιαφερόμενο! Βρίσκεται 50 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας σε ένα οροπέδιο της Δυτικής Πάρνηθας που είναι περισσότερο γνωστό ως Δερβενοχώρια. Πρόκειται για ένα πανέμορφο τοπίο που προσφέρει στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές εμπειρίας και επαφής με τη φύση.

«Για ψυχολογικούς λόγους, ήθελα ο τόπος της νέας μου προσπάθειας να είναι η πατρίδα των παιδικών χρόνων της μητέρας μου. Έτσι με αγάπη, μεράκι και ίδια κεφάλαια, άρχισε το συγκεκριμένο όραμα να παίρνει σάρκα και οστά. Να σημειώσω ότι το όλο εγχείρημα ξεκίνησε και συνεχίζει να δουλεύει με την αγαστή συνεργασία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Εφηρμοσμένης Επικοινωνίας (ΕΠΙΕΕ) και συγκεκριμένα τον Καθηγητή. κ. Μιχάλη Μεϊμάρη, Διευθυντή. Ο κ. Μεϊμάρης μας εμφύσησε τόσο σε μένα όσο και σε συνεργάτες μου την αγάπη και για τους δύο κόσμους και μας δίδαξε ότι οι άνθρωποι πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε ως υβρίδια (όπως οι «βάτραχοι» όπως λέει χαρακτηριστικά), μπαίνοντας συνεχώς από τον ένα κόσμο στον άλλο και σπάζοντας τα όρια με δημιουργικές μεθόδους ωφέλιμες για τον άνθρωπο», αναφέρει η ίδια στο star.gr.

Τι μπορεί να κάνει όμως κάποιος στο ΕcoKτήμα;

«Το ΕcoKτήμα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων-επιλογών στους επισκέπτες του:

Το καλλιεργητικό κομμάτι: Ένας ιδιώτης μπορεί να νοικιάσει το δικό του περιβόλι με έκταση περίπου 50 τ.μ. και το οποίο μπορεί να καλύψει έως και 100% τις ανάγκες του σε φρέσκα λαχανικά. Το περιβόλι μπορεί να φυτευτεί με τα φυτά που θα επιλέξει μόνος του ή με τη καθοδήγηση των γεωπόνων του EcoKTHMAτος. Το πότισμα γίνεται από τους υπεύθυνους του χώρου, ενώ η  φροντίδα μπορεί να είναι αποκλειστικά του ιδιώτη ή σε συνεργασία με το EcoKTHMA. Ο ιδιώτης μπορεί να επισκέπτεται το περιβόλι του φυσικά τις ώρες λειτουργίες του EcoKTHMAτος και ψηφιακά 24 ώρες το 24ωρο μέσω διαδικτυακής κάμερας (web camera).

Η συγκομιδή, μπορεί να συλλέγεται από τον ίδιο ή σε περίπτωση που δεν προλαβαίνει  γίνεται από το ecoΚτήμα και παραδίδεται στο χώρο του μαζί με άλλα προϊόντα από συνεργαζόμενες οργανώσεις. Αν δε έχουν παραχθεί περισσότερα από όσα μπορούν να καταναλωθούν, στο EcoKTHMA λειτουργεί ανταλλακτική αγορά όπου μπορεί να γίνει ανταλλαγή της περίσσειας της παραγωγής  με τους άλλους  «EcoΓείτονες.»

Το εκπαιδευτικό κομμάτι: Με βάση το επιστημονικό υπόβαθρο της ομάδας και των συνεργατών της από το Πανεπιστήμιο, έχουν δημιουργηθεί ψηφιακά και υβριδικά παιχνίδια με μαθησιακό σκοπό. Τα παιχνίδια αυτά ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων serious games (η άλλη κατηγορία είναι τα fun games) τα οποία έχουν χαρακτήρα καθαρά εκπαιδευτικό. Στο EcoΚτήμα, δίνεται η δυνατότητα σ’ έναν ιδιώτη να μπει στον μαγικό κόσμο ενός τέτοιου παιχνιδιού κλείνοντας ραντεβού εκ των προτέρων. Το ίδιο μπορεί να κάνει κι ένα συνεργαζόμενο με το EcoΚτήμα σχολείο, με τα παιδιά και τους δασκάλους να μπαίνουν σ΄έναν «τρελό» ψηφιακό παιχνίδι, όπου η μάθηση γίνεται ψυχαγωγία, αναζήτηση, έρευνα με πραγματικά δεδομένο και απτό αποτέλεσμα. Τα επιστημονικώς σχεδιασμένα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται στο EcoKτήμα ανήκουν στην μεγάλη «οικογένεια» των location games και των pervasive games (παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας). Μάλιστα, για ακόμη πιο δυνατή ψηφιακή εκπαιδευτική εμπειρία σ’ έναν ανοικτό φυσικό χώρο όπως είναι το EcoΚτήμα χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα blended reality games, τα οποία αποτελούν ένα πάντρεμα των δύο παραπάνω κατηγοριών serious games.

Το κομμάτι της ξενάγησης, της διατροφής, της ψυχαγωγίας: Πέρα από το καλλιεργητικό και εκπαιδευτικό κομμάτι, το να βρεθείς μέσα στην φύση μια ανάσα σχεδόν από την πολύβουη μας πόλη, έχει ανεκτίμητη αξία. Οι άνθρωποι του EcoΚτήματος είναι πάντα εκεί πρόθυμοι να…σας πάρουν από το χέρι, να παίξετε παιχνίδια την φύση, να οργανώσετε μαζί δραστηριότητες, να αγγίξετε και να μαζέψετε φυτά τα οποία μπορείτε απευθείας να μαγειρέψετε στην κουζίνα του EcoΚτήματος. Οι υπηρεσίες προσφέρονται σε κάθε ηλικία», λέει χαρακτηριστικά η κυρία Φιλιππή.

Όπως όμως όλες οι επιχειρήσεις έτσι και το EcoΚτήμα αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες

«Στην Ελλάδα έχει γίνει αρκετές φορές προσπάθεια τα τελευταία χρόνια να αποενοχοποιηθεί και να λειτουργήσει ουσιαστικά η σύνδεση του Πανεπιστημίου με τον ιδιωτικό τομέα παραγωγικά, χωρίς όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Αιτία όπως όλοι γνωρίζουμε ο αρτηριωσκληρωτισμός του συστήματος και η στενομυαλιά αυτών που αφήνουν τη λαμπρή δουλειά των νέων Ελλήνων επιστημόνων στα συρτάρια και στα υπόγεια των εργαστηρίων υπό το φόβο μήπως κάποιος τους χαρακτηρίσει πουλημένους σε εταιρείες και συμφέροντα», σημειώνει η κυρία Φιλιππή προσθέτοντας: «Οι περισσότερες startups λειτουργούν και υφίστανται μόνο διαδικτυακά χωρίς ουσιαστικό όφελος στην πραγματική οικονομία. Προς θεού ούτε θέλω να θεωρηθεί ότι τις υποβιβάζω, ούτε ότι τις αμφισβητώ. Απλά όταν έχεις startup με επένδυση σε γη, κτίρια, ανθρώπινο δυναμικό κλπ. τα πράγματα στο αφιλόξενο ελληνικό κρατικό περιβάλλον γίνονται εκθετικά δυσκολότερα. Η ζωή του νέου επιχειρηματία είναι γεμάτη γραφειοκρατικά εμπόδια, δεσμεύσεις, πρόστιμα κάθε λογής και άνευ λόγου και συχνά απογοητεύεσαι θέλοντας να τα παρατήσεις όλα. Το μόνο που σε κρατάει στην επιχείρηση είναι η αγάπη για αυτό που έχεις γεννήσει και το πονάς σαν το πραγματικό σου παιδί. Θα δούμε. Ελπίζω να αντέξουμε και να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα, παρόλο που έχω αρχίσει και χάνω την εκ φύσεως αισιοδοξία μου».

Ο σκοπός και το όραμα του ecoΚτήματος;                    

«Το όραμά μας είναι να συμβάλλουμε σε μια νέα αντίληψη για τη ζωή, τη φύση, τη τεχνολογία, τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και της αλληλεπίδρασης όλων αυτών, όπου το παλιό θα συνδυάζεται με το καινούριο, το παραδοσιακό με το μοντέρνο, το φυσικό με το ψηφιακό. Χτίζουμε γέφυρες ανάμεσα στο πραγματικό και στο ψηφιακό», τονίζει η κυρία Φιλιππή.

Στη συνέχεια αποκαλύπτει πως στα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης είναι «να εξελίξουμε περισσότερο το κομμάτι του augmented reality ως μέσου ανοιχτής μάθησης, δηλαδή να δημιουργούμε επαυξημένη πληροφορία για τους επισκέπτες αξιοποιώντας περισσότερο τα νέα μέσα αλλά και να «διδάσκουμε» με το παράδειγμα την αξία του σεβασμού στη φύση και της άμεσης επαφής με αυτή».

Οι νέες δράσεις της επιχείρησης

«Οργανώνουμε ήδη δύο νέες δράσεις με κοινωνικό προσανατολιμσό. Η πρώτη έχει την ονομασία  Cultivate for a Cause και απευθύνεται σε εταιρείες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ενδυναμώσουν το ομαδικό πνεύμα καλλιεργώντας ένα περιβόλι με προϋπόθεση τα προϊόντα να πηγαίνουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, εντάσσοντας έτσι τη συνεργασία στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης . Παράλληλα, στο κτήμα θα διοργανωθούν σεμινάρια σε πρόσφυγες που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη βιολογική παραγωγή  και να μάθουν περισσότερα για την ελληνική φύση.

Η δεύτερη νέα δράση απευθύνεται σε κατοίκους του εξωτερικού και επισκέπτες-τουρίστες της χώρας μας. Δημιουργήσαμε περιβολάκια με αρωματικά φυτά, τα οποία θα μπορεί κάποιος να καλλιεργεί ψηφιακά όπου κι αν βρίσκεται, με τη χρήση κάμερας, και στο τέλος να λαμβάνει ένα φακελάκι με ελληνικά δεντρολίβανα, θυμάρια και κάθε είδους αρωματικά χωρίς άλλη αμοιβή απλά ανταμοιβόμενος για την εμπειρία του», λέει στο star.gr η κυρία Φιλιππή.

Πώς όμως μπορεί κάποιος να δηλώσει ενδιαφέρον για κάποια από τις δραστηριότητες;

«Με όποιον τρόπο επιθυμεί, είτε τηλεφωνικά, είτε ψηφιακά μέσω email και social media ή απλά ερχόμενος μια βόλτα στο χώρο μας», απαντά η ίδια.

Όσο για το τι κερδίζει κάποιος από την εμπειρία του στο ecoΚτήμα;

«Η ουσία είναι μια: να βρεθούμε κοντά στην φύση, παιδιά και ενήλικες ερχόμενοι σε επαφή με το χώμα, την γη», σημειώνει η ιδρυτής της επιχείρησης.

Οι περισσότεροι κάτοικοι αυτού που ονομάζουμε «αναπτυσσόμενου-δυτικού κόσμου» έχουμε χάσει τη μυρωδιά και την επαφή με τη φύση και ζούμε σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα. Εμείς δεν φοβόμαστε τη λάσπη ακόμη και όταν θα πέσει πάνω στο τάμπλετ γιατί το χρειαζόμαστε για να χτίσουμε τα λασποδεντρόσπιτά μας» λέει καταλήγοντας στο star.gr!

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

Email: mkipreou@star.gr

Tags: