Τρεις νέοι φοιτητές, η Ναταλία Κρίτσαλη, ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος και ο Παναγιώτης Σφήκας, έχοντας βιώσει την επιτακτική ανάγκη για εύρεση αίματος -ώστε να σωθεί κάποιος δικός τους άνθρωπος- διαπίστωσαν το τεράστιο κενό που υπάρχει στην Ελλάδα. Έτσι δημιούργησαν το Blood-e, μια μη κερδοσκοπική επιχείρηση που έχει δημιουργήσει την πρώτη ψηφιακή κοινότητα εθελοντών αιμοδοτών.

Όπως εξηγούν στο star.gr, «Μέσω της πλατφόρμας του bloode.org ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει άμεσα μια έκκληση για αίμα, να βοηθήσει κάποιον που έχει ανάγκη αλλά και να πάρει όλη την πληροφορία που χρειάζεται σχετικά με την αιμοδοσία. Στόχος μας είναι η αύξηση του ποσοστού εθελοντών αιμοδοτών».

Τι χρειάζεται όμως για να εγγραφεί κανείς στη διαδικτυακή πλατφόρμα;

«Απλά επισκέπτεσαι το bloode.org και δίνεις τα βασικά προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας. Έπειτα θα ενημερώνεσαι για τις επερχόμενες αιμοδοσίες κοντά στην περιοχή σου και για τις έκτακτες ανάγκες που υπάρχουν στην κοινότητα των εθελοντών στις οποίες μπορείς να απαντήσεις με ένα κλικ», προσθέτουν.

Mέσω του Blood-e, πολλοί άνθρωποι που κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους, σώθηκαν!

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν στο star.gr, «με τις φιάλες αίματος που έχουν συγκεντρωθεί από τις αιμοδοσίες μας, μπορούν να ικανοποιηθούν περίπου 2.000 περιπτώσεις. Μέσω της πλατφόρμας εκκλήσεων έχουμε απαντήσει σε 116 έκτακτες ανάγκες οι οποίες μπορεί να αφορούν από 2 έως 100 μονάδες αίματος κάθε φορά. Μέσα από το Blood-e έχουν βρει μια σταθερή βοήθεια πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν επείγουσα ανάγκη, αλλά κάνουν μακροχρόνιες θεραπείες με μεγάλες ανάγκες αίματος».

Η ομάδα του Blood-e, την οποία αποτελούν οι τρεις ιδρυτές της καθώς και ο Απόστολος Καλής που προστέθηκε στην συνέχεια, είχε από την πρώτη στιγμή δίπλα της ανθρώπους που δέχθηκαν με ενθουσιασμό την ιδέα της. «Μέχρι σήμερα έχουμε περίπου 4.000 μέλη στην κοινότητα των εθελοντών αιμοδοτών. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις αιμοδοσίες μας, το  75% όσων συμμετέχουν είναι εθελοντές αιμοδότες που εισέρχονται για πρώτη φορά στο σύστημα, ενώ πάνω από 50% αυτών, ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών», σημειώνουν.

Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα της διαδικτυακής πλατφόρμας αιμοδοσίας;

«Η Ναταλία Κρίτσαλη όταν ήταν ακόμη στο λύκειο, ήταν συμμαθήτρια με τη Ναταλία Μπουγαδέλη, η γιαγιά της οποίας είχε ανάγκη από μετάγγιση αίματος. Ψάχνοντας  να βρουν τις φιάλες αίματος που χρειαζόντουσαν να δώσουν στο νοσοκομείο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την πραγματικότητα του ελληνικού προβλήματος. Εκεί ήρθε και η πρώτη ιδέα επίλυσης του. Αργότερα, όντας πλέον φοιτήτρια, η Ναταλία γνωρίστηκε με εμένα και τον Παναγιώτη και ως συμφοιτητές αποφασίσαμε ότι η ιδέα αυτή θα έπρεπε να υλοποιηθεί. Φυσικά μέχρι σήμερα έχει αλλάξει αρκετά από αυτό που ήταν ως αρχική έμπνευση και έχει επηρεαστεί σημαντικά από αρκετούς ανθρώπους», υπογραμμίζει στο star.gr ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος, συνιδρυτής & υπεύθυνος επικοινωνίας του Blood-e.

Τα τρία νέα παιδιά αναφέρονται στη συνέχεια στο ότι δεν είναι ακόμα στην κουλτούρα του Έλληνα η αιμοδοσία λόγω έλλειψης ενημέρωσης.

«Στην έρευνα που κάναμε προτού ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας, είχαμε διαπιστώσει ότι παρά το μέγεθος του προβλήματος ο κόσμος δεν είναι σωστά ενημερωμένος. Κάθε χρόνο χρειαζόμαστε περισσότερες από 550.000 μονάδες αίματος και καλύπτουμε εθελοντικά λιγότερο από 50% της ανάγκης. Αυτό που παρατηρούμε λοιπόν είναι ότι όταν προσεγγίζει κανείς το κοινό με σωστό τρόπο η ανταπόκριση είναι θεαματική. Οι Έλληνες ξέρουν να βοηθούν, απλά χρειάζεται να τους δείξεις την ανάγκη και να τους δώσεις ένα τρόπο για να συμμετέχουν στην λύση κι ένα φορέα στον οποίο να μπορούν να απευθύνονται με σιγουριά. Στο Blood-e πρωταρχικός στόχος μας είναι η σωστή ενημέρωση των νέων».

Οι φόβοι  που υπάρχουν γύρω από την αιμοδοσία κάνουν κάποιους διστακτικούς στο να προσφέρουν αίμα

Τα παιδιά ερωτήθηκαν επίσης σχετικά με τις ανησυχίες που εκφράζουν οι περισσότεροι για την αιμοδοσία και οι οποίες τους εμποδίζουν να γίνουν εθελοντές.

«Επακόλουθο της ελλιπούς πληροφόρησης είναι η δημιουργία φόβων που βασίζονται σε ανακριβή και βιαστικά συμπεράσματα. Η συνήθης ερώτηση είναι αν πονάει την ώρα που σου παίρνουν αίμα, ενώ στην πραγματικότητα πολλοί είναι αυτοί που συμμετέχουν στην αιμοδοσία και τελικά όταν φεύγουν μας λένε ότι η διαδικασία ήταν πολύ πιο εύκολη και ανώδυνη απ’ ότι φαντάζονταν. Μετά ακολουθούν οι μύθοι που θέλουν τον κόσμο να χάνει τις δυνάμεις του για ολόκληρη τη μέρα, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεται είναι να πιεις περισσότερα υγρά και να μην σηκώνεις βάρη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Με ποιους τρόπους και δράσεις όμως το Βlood-e συμβάλλει στο να αλλάξει η στάση του Έλληνα απέναντι στην αιμοδοσία;

«Προσπαθούμε στις αιμοδοσίες μας να παρέχουμε μια συνολική ευχάριστη εμπειρία που ξεφεύγει απ το αποστειρωμένο μοτίβο που έχει ο κόσμος στο μυαλό του. Συνήθως μας αρέσει να διοργανώνουμε τις αιμοδοσίες μας σε μέρη με εύκολη πρόσβαση και να δημιουργούμε μια παράλληλη δράση εκπαιδευτικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Εκτός από τις δικές μας πρωτοβουλίες συνεργαζόμαστε και με εταιρίες που θέλουν να ξεκινήσουν ή να εξελίξουν το πρόγραμμα αιμοδοσίας τους, ενώ πρόσφατα είχαμε την χαρά να διοργανώσουμε την πρώτη αιμοδοσία από πρωτοβουλία ενός πολίτη που μας προσέγγισε. Πάγια επιδίωξη μας είναι η προσέγγιση των νεότερων. Γι αυτό κάναμε ένα ακόμα βήμα και δημιουργήσαμε το πρώτο επιτραπέζιο με θέμα την αιμοδοσία. Το παιχνίδι απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και άνω και είναι ιδανικό για να έρθει οποιοσδήποτε σε μια πρώτη επαφή με την έννοια της αιμοδοσίας και του εθελοντισμού», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι δύσκολες και γεμάτες συγκίνηση στιγμές της αιμοδοσίας

«Οι πιο δύσκολες στιγμές είναι όταν ξέρω πως στην άλλη άκρη μιας έκκλησης βρίσκεται ένας άνθρωπος που γνωρίζω προσωπικά. Αυτή είναι πάντα μια υπενθύμιση για τον τρόπο με τον οποίο η δουλειά μας επηρεάζει όχι μόνο έναν άνθρωπο στο νοσοκομείο, αλλά και όλο το κοντινό του περιβάλλον. Συνολικά για το Blood-e θεωρώ ότι μια από τις πιο ιδιαίτερες περιπτώσεις ήταν η συγκέντρωση περισσότερων από 150 μονάδων αίματος για μια συγκεκριμένη έκκληση εν μέσω του καλοκαιριού που ως γνωστόν είναι περίοδος ελλείψεων. Κατά καιρούς λαμβάνουμε κάποια mail από ανθρώπους τους οποίους βοηθήσαμε χωρίς να γνωρίζουμε. Η συναισθηματική φόρτιση όταν διαβάζεις ένα τέτοιο μήνυμα δεν νομίζω ότι θα υποχωρήσει ποτέ», λέει στο star.gr o Αλέξανδρος.

Το μήνυμα των παιδιών του Blood-e

Όταν γίνεσαι εθελοντής αιμοδότης ικανοποιείς αυτόματα δυο ανθρώπους. Αυτόν που σε έχει ανάγκη και το παιδί μέσα σου που ονειρευόταν να γίνει ήρωας. Όταν είσαι αιμοδότης χαρίζεις 20 ανώδυνα λεπτά από το χρόνο σου και λίγο από το αίμα που αναπαράγεις διαρκώς για να σώσεις μέχρι και τρείς ανθρώπους. Μέσω του Blood-e πλέον μπορεί ο καθένας να γίνει ήρωας ακόμα πιο εύκολα και γρήγορα.

Περισσότερα για το Blood-e:

Facebook:  https://www.facebook.com/Bloode.org/

Website: http://bloode.org/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCd0lSnrE_8QOZ2c1EVGfHFA

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr

Tags: