Το είδαμε και αυτό: BMW και Mercedes μαζί

Σε ποιους τομείς ενώνουν τις δυνάμεις τους

Το είδαμε και αυτό: BMW και Mercedes  μαζί

Tο BMW Group και η Daimler AG ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν στους πελάτες υπηρεσίες βιώσιμης αστικής μετακίνησης από μία πηγή. Οι δύο εταιρίες υπέγραψαν συμφωνία για συγχώνευση των επιχειρηματικών μονάδων τους στις υπηρεσίες μετακίνησης. Μετά από σχετική εξέταση και έγκριση από τις αρμόδιες αρχές του ανταγωνισμού, το BMW Group και η Daimler AG σχεδιάζουν να συνδυάσουν και να επεκτείνουν στρατηγικά τις υπάρχουσες on-demand υπηρεσίες μετακίνησης στους τομείς CarSharing, Ride-Hailing, Parking, Charging και Multimodality. Η κάθε εταιρία θα έχει το 50% σε ένα μοντέλο κοινοπραξίας που περιλαμβάνει υπηρεσίες μετακίνησης και των δύο πλευρών. Οι δύο εταιρίες θα διατηρήσουν την αυτονομία και ανταγωνιστικότητά τους στα προϊόντα του αυτοκινητιστικού τομέα.

Απώτερος σκοπός είναι η παροχή ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος έξυπνων, άριστα συνδεδεμένων υπηρεσιών μετακίνησης, διαθέσιμων ‘με ένα κλικ’. Η συγχώνευση θα προωθήσει την ηλεκτροκίνηση, για παράδειγμα, προσφέροντας ηλεκτρικά οχήματα μέσω CarSharing, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε δυνατότητες φόρτισης και στάθμευσης. Σαν αποτέλεσμα, η γνωριμία αλλά και η χρήση βιώσιμων υπηρεσιών μετακίνησης θα γίνει ακόμα πιο εύκολη. 

Το ισότιμο μοντέλο κοινοπραξίας είναι σχεδιασμένο για να συνδυάζει υπηρεσίες στους εξής πέντε τομείς:

1)    Multimodal και on - demand mobility με moovel και ReachNow:

Ευφυής και συνεχής συνδεσιμότητα μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών μετακίνησης – συμπεριλαμβανομένης κράτησης και πληρωμής – θα δημιουργήσει σημαντική προστιθέμενη αξία για τους χρήστες. Επίσης θα προσφέρει πιθανές λύσεις για τις προκλήσεις των αστικών, ιδιωτικών μέσων μεταφοράς.

2)    CarSharing με Car2Go και DriveNow:

Οι υπηρεσίες Car2Go και DriveNow λειτουργούν συνολικά 20.000 οχήματα σε 31 μεγάλες διεθνείς πόλεις. Το CarSharing επιτρέπει καλύτερη αξιοποίηση των οχημάτων και επομένως βοηθά στη μείωση του συνολικού αριθμού οχημάτων στις πόλεις. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πελάτες ήδη χρησιμοποιούν αυτές τις υπηρεσίες CarSharing.

3)    Ride-Hailing με mytaxi, Chauffeur Privé, Clever Taxi και Beat:

Με τη μεγαλύτερη εφαρμογή ταξί στην Ευρώπη, απλά καλείτε ένα ταξί ή χρησιμοποιείτε έναν επαγγελματία οδηγό στη Γαλλία για μία βόλτα στις Γαλλικές μητροπόλεις. Συνολικά, 13 εκατομμύρια πελάτες και περίπου 140.000 οδηγοί ήδη χρησιμοποιούν τον σύγχρονο, πρακτικό και γρήγορο τρόπο του Ride-Hailing με mytaxi, Clever Taxi και Beat ή υπηρεσία ενοικίασης αυτοκινήτου με σοφέρ Chauffeur Privé. Καινοτόμες προσφορές όπως mytaximatch, στις οποίες άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους μοιράζονται ένα ταξί με ένα κλικ, συμβάλλουν σημαντικά στη ελάφρυνση της κυκλοφορίας μέσα στις πόλεις καταργώντας πολυάριθμες ατομικές διαδρομές στα αστικά κέντρο.

4)    Parking με ParkNow και Parkmobile Group/Parkmobile LLC:

Παρκάρισμα στο δρόμο χωρίς κάρτες και μετρητά ή βοήθεια στην ανεύρεση, κράτηση και πληρωμή χώρου στάθμευσης σε πάρκινγκ. Καινοτόμες, ψηφιακές υπηρεσίες παρκαρίσματος μειώνουν το χρόνο και την οδήγηση που απαιτείται για την ανεύρεση ενός χώρου στάθμευσης. Αυτό θα μειώσει σημαντικά την κυκλοφορία, καθώς τα αυτοκίνητα που ψάχνουν για χώρους στάθμευσης αυτή τη στιγμή αποτελούν το 30% της κυκλοφορίας στο δρόμο.

5)    Charging με ChargeNow και Digital Charging Solutions:

Εύκολη πρόσβαση (συμπερ. τοποθεσίας, φόρτισης και πληρωμής) στο παγκοσμίως μεγαλύτερο δίκτυο σταθμών δημόσιας φόρτισης με πάνω από 143.000 σημεία φόρτισης σε όλο τον κόσμο. Σε συνδυασμό με προνόμια στάθμευσης σε πόλεις, θα υποστηρίξει την επέκταση της ηλεκτροκίνησης, βοηθώντας στη γνωριμία του κόσμου με αυτή την τεχνολογία κίνησης και την ενσωμάτωση στις ανάγκες του.

Η σύσταση κοινοπραξίας θα δημιουργήσει σημαντική αξία και έσοδα στην Daimler Financial Services. Εάν η έγκριση των αρχών ανταγωνισμού ληφθεί μέσα στη χρονιά, θα γίνουν προσαρμογές στην πρόβλεψη του group για την Daimler AG: Η εταιρία εκτιμά ότι τα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) για την Daimler Financial Services θα είναι σημαντικά υψηλότερα από της προηγούμενης χρονιάς. Για το Group συνολικά, αυτό σημαίνει ότι το EBIT θα είναι ελαφρώς υψηλότερο από αυτό της προηγούμενης χρονιάς.

Εάν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές κατά τη διάρκεια της χρονιάς, η σύσταση  κοινοπραξίας θα δημιουργήσει μια μοναδική πρόσθετη αξία και εισροή στα οικονομικά αποτελέσματα της BMW AG και κατά συνέπεια θα απαιτηθεί αναθεώρησή τους: Υπό αυτές τις συνθήκες, τα κέρδη προ φόρων σε επίπεδο Group θα αυξηθούν ελαφρώς το 2018 συγκριτικά με αυτά της προηγούμενης χρονιάς. Η πρόσθετη αξία και εισροή δεν θα έχουν καμία επίπτωση στο περιθώριο EBIT του αυτοκινητιστικού τομέα.

Η κοινοπραξία υπόκειται σε εξέταση και έγκριση από τις αντίστοιχες αρχές του ανταγωνισμού. Η καλύτερη δυνατή εμπειρία των πελατών είναι ήδη ο στόχος στις υπηρεσίες και των δύο εταίρων. Επομένως, αρχικά τίποτα δεν θα αλλάξει για τα εκατομμύρια πελατών, με τις υπάρχουσες υπηρεσίες να προσφέρονται στον ίδιο βαθμό και με το ίδιο επίπεδο ποιότητας.

Βαγγέλης Γκούμας

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top