Δείτε πόσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στο εργοστάσιο της SEAT

Και πόσα αυτοκίνητα κατασκεύασαν

Δείτε πόσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στο εργοστάσιο της SEAT

Η SEAT έχει έναν ιδιαίτερο λόγο να γιορτάζει. Το εργοστάσιο της στο Martorell, η κινητήρια δύναμη πίσω από την εταιρεία, κλείνει αύριο 25 χρόνια λειτουργίας. Το εργοστάσιο εγκαινιάστηκε το 1993, μετά από 34 μήνες εργασιών και επένδυση 244,5 δις Ισπανικών πεσετών (1,47 δις ευρώ). Από τότε η SEAT έχει κατασκευάσει σε αυτές τις εγκαταστάσεις σχεδόν 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα από 39 διαφορετικά μοντέλα. Τα τελευταία 25 χρόνια, το εργοστάσιο στο Martorell έχει καταστεί πραγματικός καταλύτης για την Ισπανία και κινητήριος μοχλός για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και βιομηχανικής ανάπτυξης. Οι εγκαταστάσεις προσφέρουν εργασία σε περισσότερους από 12.000 μόνιμους υπαλλήλους στις γραμμές παραγωγής, τα κεντρικά γραφεία και το Τεχνικό Κέντρο SEAT. Επιπλέον, κατέχει το υψηλότερο ποσοστό σε απασχόληση γυναικών στην αυτοκινητοβιομηχανία (21%), το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο εθνικό ποσοστό (11%).

Το 1993 η SEAT μετέφερε την παραγωγή της από το παλιό εργοστάσιο στη Zona Franca της Βαρκελώνης όπου η μάρκα κατασκεύαζε αυτοκίνητα από το 1953, στις νέες εγκαταστάσεις στο Martorell, σε απόσταση μόλις 30 χιλιόμετρα μακριά. Με συνολική έκταση 2,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, σήμερα κατασκευάζονται καθημερινά περίπου 2.300 αυτοκίνητα, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περίπου το 95% της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου. Με περισσότερα από 455.000 οχήματα το 2017, η παραγωγή στο Martorell αυξήθηκε κατά 50% από το 2009, καθιστώντας το ως το εργοστάσιο που παράγει τα περισσότερα αυτοκίνητα στην Ισπανία (ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στην Ευρώπη και ο όγδοος μεγαλύτερος στον κόσμο) και η μεγαλύτερη σε όγκο εγκατάσταση στην Ευρώπη.

Το Martorell ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993 με τη 2η γενιά Ibiza και με το Cordoba, τα οποία ήταν τα πρώτα μοντέλα από έβγαιναν από τις γραμμές παραγωγής, με ρυθμό 1.500 μονάδων ημερησίως. Μέσα σε αυτά τα 25 χρόνια σχεδόν κάθε μοντέλο της μάρκας κατασκευάστηκε στο Martorell, από το Toledo μέχρι το νέο Arona και το Inca van, το Arosa, το Altea και τις επόμενες γενιές Ibiza και Leon μεταξύ άλλων.

Το Martorell παράγει επίσης για άλλες μάρκες του Ομίλου Volkswagen. Από το 1995 έως το 2003 κατασκεύαζε τα Polo και Caddy, ενώ το 2011 άρχισε να παράγει το Audi Q3, το πρώτο premium αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ισπανία, το οποίο θα δώσει τη θέση του στη νέα γενιά Audi A1 το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Βαγγέλης Γκούμας

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top