Το εντυπωσιακό MINI John Cooper Works GP Concept

Ένα αγωνιστικό χωρίς συμβιβασμούς στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης

Το εντυπωσιακό MINI John Cooper Works GP Concept

Το BMW Group επέλεξε την Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA Cars 2017) για να παρουσιάσει το σύγχρονο αγωνιστικό ταπεραμέντο ενός MINI με τη μορφή του MINI John Cooper Works GP Concept. Το πρωτότυπο παίρνει τη σκυτάλη από το MINI John Cooper Works GP του 2012 και από το MINI Cooper S με το John Cooper Works GP Kit του 2006. Με περιορισμένη παραγωγή 2.000 μονάδων, τα δύο αυτά μοντέλα, στην εποχή τους, εξερεύνησαν το απόλυτο όριο στον τομέα των επιδόσεων.Το MINI John Cooper Works GP Concept είναι φαρδύτερο από το σημερινό MINI, και η χρήση ελαφρών υλικών, όπως τα ανθρακονήματα, βελτιστοποιούν την αναλογία βάρους

Οι ευμεγέθεις αεραγωγοί και οι σχεδιασμένοι με ακρίβεια διαχωριστές του αέρα κυριαρχούν στο μπροστινό τμήμα του αυτοκινήτου, το οποίο καταλήγει χαμηλά στην άσφαλτο. Πρόσθετα εξαρτήματα με τολμηρό σχεδιασμό αγκαλιάζουν την απαλή MINI σιλουέτα και υπογραμμίζουν τον αγωνιστικό προσανατολισμό του MINI John Cooper Works GP Concept παρατηρώντας το από μπροστά..

Η γνώριμη, από τα μοντέλα John Cooper Works, διχρωμία αποτελείται εδώ από το Black Jack Anthracite – μία απόχρωση μεταξύ γκρι και μαύρου – με τόνους σε μεταλλικό Curbside Red, μία ματ απόχρωση του κόκκινου. Το μεταλλικό Curbside Red αποτελεί μία φρέσκια προσαρμογή του κλασικού κόκκινου John Cooper Works και τονίζει οπτικά τη βελτιστοποιημένη σχεδίαση των αεροδυναμικών βοηθημάτων.Το κάτω άκρο του εμπρόσθιου μέρους φτάνει χαμηλά στο ύψος του δρόμου , ενώ τα φαρδιά μετατρόχια του αυτοκινήτου και οι προεξέχοντες θόλοι των τροχών προδίδουν κορυφαίο κράτημα και υψηλές ταχύτητες στις στροφές.

Ο αριθμός 0059 αποτελεί μία αναφορά στο έτος γέννησης του κλασικού Mini: το 1959.Οι πλευρικές ποδιές από ανθρακονήματα αποτελούν τις χαμηλότερες ακμές του αμαξώματος. Οι ελαφροί τροχοί των 19 ιντσών σε κλασικό σχέδιο με ακτίνες υποδηλώνουν τον αγωνιστικό χαρακτήρα της σχεδιαστικής μελέτης. Η διχρωμία των τροχών σε μεταλλικό Curbside Red σε συνδυασμό με το Highspeed Orange στο εσωτερικό των ζαντών, καθώς και τα λογότυπα GP χαρίζουν δυναμισμό στην εμφάνιση των τροχών. Ο συνδυασμός του μεταλλικού Curbside Red με το Highspeed Orange τονίζουν αντίστοιχα τους εξωτερικούς καθρέπτες και τα χερούλια των θυρών.Το πίσω τμήμα του MINI John Cooper Works GP Concept τονίζεται από τα ακρίβειας αεροδυναμικά βοηθήματα, ενώ η θέση των LED πίσω φωτιστικών σωμάτων στις άκρες του αμαξώματος υπογραμμίζουν το δυναμικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Tο εσωτερικό του MINI John Cooper Works GP Concept είναι απέριττο, περιλαμβάνοντας μόνο κλωβό ασφαλείας, δύο χαμηλά τοποθετημένα μπάκετ καθίσματα με ζώνες πέντε σημείων και ένα λιτό πίνακα οργάνων. Το χειρισμό του κιβωτίου αναλαμβάνουν τα paddles στο τιμόνι.Όλα τα στοιχεία του εσωτερικού έχουν σχεδιαστεί γύρω από τον οδηγό. Ο ψηφιακός πίνακας οργάνων με Head-Up Display σχεδιάστηκε ώστε να παρέχει πληροφορίες στο ύψος του οπτικού πεδίου του οδηγού, χωρίς να αποσπά στο παραμικρό την προσοχή του από το δρόμο.  Το εσωτερικό συνδυάζει απέριττα, σπορ σχήματα με κάποια εντυπωσιακά στοιχεία και έντονους χρωματικούς συνδυασμούς. Τα μπάκετ καθίσματα δημιουργούν έντονη αντίθεση με τη λευκή καμπίνα χάρη στο μαύρο, απαλό δέρμα στα προσκέφαλα και στα πλευρικά στηρίγματα, τα οποία συνδυάζονται με ασπρόμαυρο, πλεκτό ύφασμα στο κεντρικό τμήμα τους

Ο αλουμινένιος κλωβός ασφαλείας δημιουργεί επίσης έντονη αντίθεση με τα μαύρα εξαρτήματα στις πόρτες και στον πίνακα οργάνων, τα οποία έχουν κατασκευαστεί σε εκτυπωτή 3D. Το μεταλλικό Curbside Red προσδίδει μία χρωματική νότα σε επιλεγμένα λειτουργικά εξαρτήματα ενώ το Highspeed Orange έχει προστεθεί σε λεπτομέρειες όπως οι ζώνες, οι επιγραφές και οι ραφές στο τιμόνι και στα καθίσματα, λειτουργώντας ως ένα δεύτερο χρώμα τονισμού που συμπληρώνει το κόκκινο. Με τις τεχνικές εκτύπωσης και πλέξης 3D, η MINI εισάγει τεχνολογίες στο εσωτερικό του πρωτότυπου, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα κατασκευής εξαρτημάτων χωρίς τη χρήση βαρέων μηχανημάτων αλλά και πιο απλουστευμένης εξατομίκευσης στο μέλλον.

Ο χαρακτήρας του MINI John Cooper Works GP Concept πηγάζει από μία αγωνιστική κληρονομιά που ξεκίνησε εδώ και πάνω από πέντε δεκαετίες. Πράγματι, το κλασικό Mini είχε μεταμορφωθεί από το θρυλικό σχεδιαστή σπορ αυτοκινήτων John Cooper σε συνώνυμο της οδηγικής απόλαυσης στο δρόμο, καθώς και σε ένα απίστευτα επιτυχημένο εργαλείο στους αγώνες πίστας και ράλι. Μία αγωνιστική καριέρα που ξεκίνησε ακριβώς πριν από 50 χρόνια έφτασε στο αποκορύφωμά της με τις τρεις νίκες γενικής στο Monte Carlo Rally. Σήμερα, το όνομα John Cooper Works είναι πλέον συνώνυμο με μοντέλα των οποίων η ποιότητα είναι συνδεδεμένη με αγωνιστική τεχνογνωσία και με μία χρόνια σχέση με το premium Βρετανικό αυτοκίνητο μικρών διαστάσεων. Το αποτέλεσμα: η αγωνιστική εμπειρία μπαίνει με ηχηρό τρόπο στην καθημερινή ζωή.

Βαγγέλης Γκούμας

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top