Το BMW Group, η Intel και η Mobileye ανακοίνωσαν ότι υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) να γίνει η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα συμβάλλει στη δημιουργίας μιας παγκοσμίως κορυφαίας, προηγμένης πλατφόρμας αυτόνομης οδήγησης για ευρεία εφαρμογή.

Στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, οι ικανότητες και οι πόροι κάθε εταίρου για την αναβάθμιση της τεχνολογίας της πλατφόρμας, την αποδοτικότερη εξέλιξη και την ταχύτερη έλευση στην αγορά. Παράγοντας ζωτικής σημασίας θα είναι η συνεγκατάσταση μηχανικών στη Γερμανία και σε άλλα μέρη. Η FCA θα συμβάλλει με μηχανολογικούς και άλλους τεχνικούς πόρους, τεχνογνωσία καθώς και με τους σημαντικούς όγκους πωλήσεων, τη γεωγραφική κάλυψη και τη μακροχρόνια εμπειρία της στη Β. Αμερική.

Τον Ιούλιο του 2016, το BMW Group, η Intel, και η Mobileye ανακοίνωσαν ότι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κάνουν τα αυτοοδηγούμενα οχήματα πραγματικότητα και να φέρουν στην παραγωγή εξαιρετικά (Επίπεδο 3) ή πλήρως αυτόνομα μοντέλα (Επίπεδο 4/5) μέχρι το 2021.

Από τότε έχουν σχεδιάσει και διαμορφώσει μία κλιμακούμενη αρχιτεκτονική που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κατασκευαστές αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο, διατηρώντας παράλληλα τα μοναδικά στοιχεία ταυτότητας κάθε μάρκας. Η σύμπραξη βαδίζει σταθερά προς το στόχο κυκλοφορίας 40 αυτόνομων οχημάτων δοκιμών στο δρόμο μέχρι το τέλος του 2017.Επίσης εκτιμά ότι θα επωφεληθεί από την αξιοποίηση δεδομένων και εμπειρίας του στόλου 100 οχημάτων δοκιμών Επιπέδου 4 της Mobileye, Εταιρίας της Intel, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, καταδεικνύοντας την ευρύτητα κλίμακας αυτής της συνεργατικής προσέγγισης.

Οι εταιρίες BMW Group, Intel, Mobileye και FCA, μαζί με τους εταίρους εξέλιξης και τους ‘system integrators’ (υπεύθυνους ολοκλήρωσης συστήματος) που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, προσκαλούν και άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τεχνολογικούς παρόχους να τους πλαισιώσουν στην υποστήριξη αυτής της πλατφόρμας αυτόνομης οδήγησης σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν μία λύση ευρέως φάσματος.

Βαγγέλης Γκούμσς

Tags: