Η νέα BMW Σειρά 6 Gran Turismo συνδυάζει την άνεση μεγάλων αποστάσεων ενός πολυτελούς sedan με το γοητευτικό στυλ ενός coupe. Ένας συνδυασμός ευφυούς μηχανολογίας ελαφρού βάρους και αυξημένης χρήσης αλουμινίου και ατσαλιών υψηλής αντοχής για τα εξαρτήματα του αμαξώματος και του πλαισίου έχουν μειώσει το βάρος της νέας BMW Σειράς 6 Gran Turismo κατά 150 kg περίπου συγκριτικά με το απερχόμενο μοντέλο. Νέα γενιά κινητήρων, οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic στάνταρ, BMW xDrive προαιρετικά.

Οι κινητήρες της υιοθετούν προηγμένη τεχνολογία TwinPower Turbo και συνδυάζονται με οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic στάνταρ. Ο δίλιτρος, τετρακύλινδρος βενζινοκινητήρας της νέας BMW 630i Gran Turismo αποδίδει μέγιστη ισχύ /258 hp και μέγιστη ροπή 400 Nm. Επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 6,3 δευτερόλεπτα με κατανάλωση μικτού κύκλου 6,6–6,2 lit / 100 km και εκπομπές CO2 152–142 g/ km.Αποδίδοντας /340 hp και μέγιστη ροπή 450 Nm, ο εξακύλινδρος εν σειρά 3.0L βενζινοκινητήρας προσφέρει στη 640i Gran Turismo επιτάχυνση από στάση στα 100 km/h σε 5,4 δεύτερα, ενώ η νέα 640i xDrive Gran Turismo είναι λίγο ταχύτερη στα 5,3 δευτερόλεπτα. Η κατανάλωση μικτού κύκλου των δύο μοντέλων κυμαίνεται μεταξύ 7.4–7.0 lit./ 100 km και 8,2–7,7 lit./ 100 km αντίστοιχα, που ισοδυναμεί με εκπομπές CO2 μεταξύ 169 / 159 g και 187 / 177 g /km.

Ο εξακύλινδρος εν σειρά diesel 3.0-L κινητήρας που αποδίδει 195 kW/265 hp και μέγιστη ροπή 620 Nm μπορεί να συνδυάζεται προαιρετικά με τετρακίνηση. Η νέα BMW 630d Gran Turismo και η νέα 630d xDrive Gran Turismo έχουν επιτάχυνση 0 - 100 km/h σε 6,1 δευτ. και 6,0 δευτ. αντίστοιχα. Οι τιμές κατανάλωσης μικτού κύκλου και εκπομπών ρύπων είναι 5,3–4,9 lit / 100 km* και 139–129 g / km* για τη BMW 630d Gran Turismo & 5,9–5,5 lit. / 100 km* και 154–144 g / km * για τη BMW 630d xDrive Gran Turismo.

Ο πίσω άξονας διαθέτει αερανάρτηση με αυτόματο σύστημα ρύθμισης ύψους (βασικός εξοπλισμός), ενώ η οδηγική άνεση μπορεί να αυξηθεί με την προαιρετική ανάρτηση Adaptive (που περιλαμβάνει εμπρός / πίσω αερανάρτηση και Dynamic Damper Control). Το Executive Drive, που προσφέρεται σε συνδυασμό με το σύστημα Integral Active Steering και διαθέτει ενεργές αντιστρεπτικές δοκούς, χαρίζει πιο σπορ αίσθηση. Η αερανάρτηση στους δύο άξονες επιτρέπει τη μηχανική ρύθμιση του ύψους του οχήματος, που σημαίνει ότι η απόσταση από το έδαφος μπορεί να αυξηθεί κατά 20 mm μέσω ενός μπουτόν, για τις ιδιαίτερες απαιτήσεις των χωματόδρομων και απότομων κλίσεων (ραμπών), για παράδειγμα. Το όχημα μπορεί επίσης να χαμηλώσει κατά 10 mm – είτε μηχανικά μέσω μπουτόν, ή αυτόματα όταν είναι επιλεγμένο το SPORT mode από το διακόπτη Driving Experience Control ή όταν η ταχύτητα του αυτοκινήτου ξεπεράσει τα 120 km/h. Όλα τα προαιρετικά συστήματα της ανάρτησης διατίθενται τώρα σε συνδυασμό με BMW xDrive.

Τα συστήματα υποστήριξης οδηγού της   6 Gran Turismo χρησιμοποιούν στερεοσκοπική κάμερα και προαιρετικούς αισθητήρες ραντάρ και υπερήχων για την παρακολούθηση της περιοχής γύρω από το όχημα. Το σύστημα προειδοποίησης σύγκρουσης και πεζού - Collision και Pedestrian Warning – με λειτουργία City Collision Mitigation περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό, ενώ η λίστα προαιρετικών επιλογών περιλαμβάνει τη νέα, βελτιωμένη έκδοση του Active Cruise Control με Stop & Go που λειτουργεί σε ταχύτητες μεταξύ 0 και 210 km/h.

Το Steering & lane control assistant (ενεργό στο ίδιο φάσμα ταχυτήτων) αντιπροσωπεύει ένα ακόμα βήμα στο δρόμο για την αυτοματοποιημένη οδήγηση. Αυτό χρησιμοποιεί τις σημάνσεις του δρόμου και τα προπορευόμενα οχήματα για προσανατολισμό και βοηθά τον οδηγό να παραμείνει στη λωρίδα του. Τα συστήματα Lane Departure και Lane Change Warning, Side Collision Warning και το Evasion Aid αυξάνουν τα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας βοηθώντας τον οδηγό με τις κατάλληλες διορθωτικές παρεμβάσεις στο τιμόνι.

Οι προειδοποιήσεις Διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Crossing traffic warning), Προτεραιότητας (Priority warning), Διασταύρωσης (Crossroads warning) και Λάθους κατεύθυνσης στον αυτοκινητόδρομο (Wrong-way warning) συμβάλλουν στην αποφυγή ενδεχομένως επικίνδυνων καταστάσεων. Τέλος, η BMW Σειρά 6  Gran Turismo διατίθεται κατόπιν παραγγελίας με το στοιχείο Remote Control Parking.

Η νέα Σειρά 6 Gran Turismo διαθέτει σύστημα απεικόνισης και ελέγχου που προσφέρει απαράμιλλη ευελιξία για τις λειτουργίες χειρισμού, πλοήγησης, επικοινωνίας και ενημέρωσης / ψυχαγωγίας του αυτοκινήτου. Στην καρδιά όλων βρίσκεται το σύστημα iDrive, μαζί με το Touch Controller στην κεντρική κονσόλα και το Control Display, που τώρα έχει τη μορφή ανεξάρτητης οθόνης αφής. Η οθόνη υψηλής ανάλυσης έχει διαγώνιο 10,25 ιντσών, ενώ η διάταξη μενού σε στυλ tiles με κινούμενα γραφικά σε πραγματικό χρόνο διευκολύνει το διαισθητικό έλεγχο των λειτουργιών. Η νέα BMW Σειρά 6 Gran Turismo προσφέρει επίσης την άνεση του φωνητικού ελέγχου και του συστήματος αναγνώρισης χειρονομιών της BMW. Οι πελάτες μπορούν να παραγγείλουν και τη νέα γενιά BMW Head-Up Display, με επιφάνεια προβολής 70% μεγαλύτερη από πριν. Οι ιδιοκτήτες της BMW Σειράς 6 Gran Turismo μπορούν επίσης να απολαμβάνουν τα οφέλη του BMW Connected

 Με εξωτερικό μήκος 5.091 mm (αύξηση 87 mm από το προηγούμενο μοντέλο), ίδιο πλάτος 1,902 mm και μειωμένο ύψος κατά 21 mm (1.538 mm) η νέα BMW Σειρά 6 Gran Turismo αποκτά αεροδυναμικές αναλογίες. ο συντελεστής οπισθέλκουσας (Cd) σε σχέση με το 0.29 του προηγούμενου μοντέλου, έχει μειωθεί στο 0.25.Ο χώρος αποσκευών προσφέρει 610 L (+ 110 L επιπλέον από το προηγούμενο μοντέλο).

Η νέα Σειρά 6 Gran Turismo θα κάνει το δημόσιο ντεμπούτο της στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης (IAA) το Σεπτέμβριο του 2017. Στην αγορά αναμένεται το Νοέμβριο του 2017, όπου θα διατίθεται με επιλογή από τρεις κινητήρες τελευταίας γενιάς του BMW Group. Το ευφυές σύστημα τετρακίνησης BMW θα διατίθεται επίσης με δύο εκδόσεις μοντέλων από το λανσάρισμα.

Βαγγέλης Γκούμας