Πρεμιέρα για τα νέα MINI One Countryman και MINI One D Countryman . Η γκάμα εκδόσεων του νέου MINI Countryman πρόκειται να επεκταθεί από τον Ιούλιο του 2017 με την προσθήκη δύο νέων βασικών εκδόσεων, μιας βενζινοκίνητης και μιας πετρελαιοκίνητης έκδοσης.

Με μέγιστη ισχύ 102 hp και μέγιστη ροπή 180 Nm διαθέσιμη μεταξύ 1250 και 3800 rpm, ο κινητήρας του νέου MINI One Countryman προσφέρει σπορ, ευέλικτη και διασκεδαστική οδήγηση. Με το στάνταρ 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο επιταχύνει σε 11,8 δεύτερα από 0 στα 100 km/h - 12,2 δεύτερα με το 6-τάχυτο κιβώτιο Steptronic. Η τελική ταχύτητα είναι 180 km/h και στις δύο περιπτώσεις. Με μηχανικό κιβώτιο και με το Steptronic η μέση κατανάλωση καυσίμου του νέου MINI One Countryman είναι 5,8 - 5,5 lit / 100 km. Το επίπεδο εκπομπών CO2 είναι 133 - 126 g / km (κύκλος δοκιμών NEDC, ανάλογα με την επιλεγμένη διάσταση ελαστικού).

Η πολιτισμένη λειτουργία του 3-κύλινδρου diesel έχει επίσης βελτιστοποιηθεί μέσω ενός αντικραδασμικού άξονα. Η μέγιστη ισχύς 116 hp, ενώ η μέγιστη ροπή των 270 Nm είναι διαθέσιμη μεταξύ 1750 και 2250 rpm. Το νέο MINI One D Countryman έχει επιτάχυνση 0 – 100m σε 10,9 δεύτερα, τελική ταχύτητα 190 km/h και μέση κατανάλωση 4,3 - 4,1 lit / 100 km. Το επίπεδο εκπομπών CO2 είναι 114 - 109 g / km (κύκλος δοκιμών NEDC, ανάλογα με τη διάσταση του επιλεγμένη ελαστικού).

Από τον Ιούλιο του 2017, τα όργανα στην κολόνα του τιμονιού όλων των σημερινών μοντέλων MINI θα προσφέρουν μεγαλύτερη ευκρίνεια και αναβαθμισμένα γραφικά. Τη νύχτα, οι αριθμοί και τα γράμματα θα εμφανίζονται σε λευκό αντί πορτοκαλί στο μέλλον. Αυτός ο νέος χρωματικός συνδυασμός θα χρησιμοποιείται επίσης στο Head-Up-Display στο σκοτάδι. Η ατομική ρύθμιση ύψους του Head-Up Display μελλοντικά θα αποθηκεύεται στο προσωπικό προφίλ του κλειδιού του οχήματος όπως και οι ρυθμίσεις για τους εξωτερικούς καθρέπτες και τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα. Η νέα ένδειξη στάθμης καυσίμου στο δεξιό τμήμα των οργάνων έχει ποιοτικά αναβαθμισμένη εμφάνιση και είναι πιο ακριβής. Έτσι μπορεί κάποιος ευκολότερα να διαβάσει τις λεπτομέρειες της στάθμης καυσίμου.

Μετατροπές έχουν γίνει στη φιλοσοφία απεικόνισης και ελέγχου λειτουργιών και στη γκάμα προαιρετικού εξοπλισμού. Όλα τα σημερινά μοντέλα MINI θα διαθέτουν έναν εξελιγμένο πίνακα οργάνων με νέα ‘νυχτερινή εμφάνιση’ και ακριβέστερη ένδειξη στάθμης καυσίμου. Η λειτουργία των MINI Driving Modes και MINI Head-Up-Display θα μπορεί να προσαρμόζεται. Από τον Ιούλιο του 2017, τα MINI Clubman και MINI Countryman θα μπορούν να εφοδιάζονται με προ-εγκατάσταση Apple CarPlay, ενώ το ‘alertness assistant’ θα διατίθενται μελλοντικά για το 3θυρο και 5θυρο ΜΙΝΙ και το MINI Cabrio.

Ένα ακόμα νέο στοιχείο για το MINI Cabrio είναι το Always Open Package. Η προεγκατάσταση Apple CarPlay, που διατίθεται προαιρετικά και σε συνδυασμό με το πακέτο εξοπλισμού Wired για το νέο MINI Countryman και το νέο MINI Clubman, προσφέρει μία σειρά νέων δυνατοτήτων σε επίπεδο ευφυούς συνδεσιμότητας και ενημέρωσης /ψυχαγωγίας. Επιτρέπει άνετη, ασύρματη ενσωμάτωση του Apple iPhone για τη χρήση πολυάριθμων λειτουργιών στους τομείς της μουσικής και της επικοινωνίας καθώς και παράλληλα επιτρέπει τον έλεγχο άλλων εφαρμογών μέσω του λειτουργικού συστήματος των δύο μοντέλων ΜΙΝΙ.

Η λειτουργία των προαιρετικών MINI Driving Modes για το εξατομικευμένο σετάρισμα θα τροποποιηθεί σε όλα τα τρέχοντα μοντέλα ΜΙΝΙ από τον Ιούλιο του 2017. Η αλλαγή από τη στάνταρ ρύθμιση σε SPORT mode ή GREEN Mode θα ενεργοποιείται μέσω ενός διθέσιου διακόπτη σχεδιασμένου σε κλασικό στυλ ΜΙΝΙ που βρίσκεται κάτω από τη μονάδα ελέγχου για το σύστημα A/C. Από τον Ιούλιο του 2017, ένα ανεξάρτητο στοιχείο του μενού θα περιλαμβάνεται στο λειτουργικό σύστημα ΜΙΝΙ για την ενεργοποίηση του προαιρετικού MINI Head-Up Display.

Το alertness assistant θα διατίθεται για τα 3θυρα και 5θυρα MINI και το MINI Cabrio από το Ιούλιο του 2017, διασφαλίζοντας πρόσθετη ασφάλεια σε πιο μακρινά ταξίδια με τα συγκεκριμένα μοντέλα. Το σύστημα αποτελεί τμήμα του Radio MINI Visual Boost ή του συστήματος πλοήγησης και αναλύει διαρκώς το οδηγικό στυλ. Εάν η απόσταση που έχει καλυφθεί ή η συμπεριφορά του οδηγού δηλώνει πιθανή κόπωση, το σύστημα ενθαρρύνει τον οδηγό να κάνει ένα διάλειμμα – σε χαρακτηριστικό στυλ MINI με ένα εικονίδιο στην οθόνη του κεντρικού οργάνου και την υπόδειξη “Tea Time” (ώρα για τσάι).

Η ‘open-top’ διασκεδαστική οδήγηση με το MINI Cabrio παίρνει άλλες διαστάσεις με το Always Open Package – ιδανικό timing για το ξεκίνημα του καλοκαιριού. Αυτό περιλαμβάνει Comfort Access, θερμαινόμενα καθίσματα για τον οδηγό και το συνοδηγό, ανεμοθώρακα που μειώνει το στροβιλισμό αέρα και Always Open Timer, που καταγράφει και προβάλλει το χρόνο οδήγησης με την οροφή ανοιχτή.

Βαγγέλης Γκούμας

Tags: