Η BMW 530e iPerformance είναι ένα σπορ sedan με προηγμένο ηλεκτροκινητήρας του συστήματος BMW eDrive ο οποίος αποδίδει ισχύ 83 kW/113  ίππους  και άμεσα διαθέσιμη μέγιστη ροπή 250 Nm  Ο δίλιτρος τετρακύλινδρος κινητήρας καύσης παράγει 184 ίππους  και ροπή 320 Nm. Η συνολική ισχύς του συστήματος 252 ίππων  και η συνδυασμένη μέγιστη ροπή των 420 Nm επιταχύνουν τη BMW 530e iPerformance από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 6,2 δευτερόλεπτα  μέχρι την τελική ταχύτητα των 235 χλμ./ώρα .

Η BMW 530e iPerformance έχει αυτονομία μέχρι 650 χλμ. σε πραγματικές οδηγικές συνθήκες και μπορεί να καλύψει αποστάσεις έως 50 χλμ. αποκλειστικά με ηλεκτροκίνηση με μέγιστη ταχύτητα 140 χλμ./ώρα. Ο συνδυασμός ηλεκτροκινητήρα και κινητήρα καύσης  διατηρεί τα επίπεδα εκπομπών CO2 της BMW 530e iPerformance στα 44γρμ./χλμ. Ο ηλεκτροκινητήρας και ο κινητήρας καύσης μεταφέρουν την ισχύ στους πίσω τροχούς του sedan μέσω του στάνταρ, 8τάχυτου κιβωτίου Steptronic.

Η τοποθέτηση του ηλεκτροκινητήρα πριν τη μετάδοση επιτρέπει τη χρήση των σχέσεων του κιβωτίου και στο πλήρως ηλεκτρικό πρόγραμμα. Αυτό καταργεί την ανάγκη για μετατροπέα ροπής, κάτι που βοηθά στην αντιστάθμιση της αύξησης βάρους λόγω του πρόσθετου κινητήρα. Εκτός από το διακόπτη Driving Experience Control, με τα προφίλ οδήγησης SPORT, COMFORT και ECO PRO, οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους και ένα μπουτόν eDrive, για να ρυθμίζουν τη λειτουργία του BMW eDrive με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια για τις ανάγκες του ταξιδιού, μέσω τριών προγραμμάτων: AUTO eDRIVE, MAX eDRIVE και BATTERY CONTROL.

Η μπαταρία υψηλής τάσης που αποτελείται από κυψέλες ιόντων λιθίου συνολικής χωρητικότητας 9.2 kWh έχει συμπαγείς διαστάσεις, τοποθετείται κάτω από το πίσω κάθισμα και περιλαμβάνει αποδοτική υγρόψυξη με ένα ενσωματωμένο κύκλωμα χαμηλής θερμοκρασίας. Χάρη στη μελετημένη τοποθέτηση της μπαταρίας, η BMW 530e iPerformance προσφέρει 410 λίτρα  χώρου αποσκευών και επίπεδο πάτωμα φόρτωσης. Η μπαταρία υψηλής τάσης της BMW 530e iPerformance φορτίζεται πλήρως σε λιγότερο από πέντε ώρες σε μία στάνταρ οικιακή πρίζα, και σε λιγότερο από τρεις ώρες εάν συνδεθεί σε έναν επιτοίχιο πίνακα BMW i Wallbox (ισχύς φόρτισης 3,7 kW). Η ασύρματη φόρτιση BMW Wireless Charging για τη μπαταρία υψηλής τάσης θα διατίθεται προαιρετικά για τη BMW 530e iPerformance από το 2018.

Η νέα BMW 530e iPerformance δεν επιβάλλει κανένα περιορισμό ως προς τις επιλογές εξοπλισμού, που σημαίνει ότι μπορεί να υποστηρίζει τον οδηγό με μία εκτενή γκάμα συστημάτων – τα οποία μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με  eDrive mode. Μεταξύ αυτών είναι υποστήριξη αποφυγής εμποδίου, προειδοποίηση διασταυρούμενης  κυκλοφορίας, Lane Change Assistant και active Lane Change Warning, που παρεμβαίνει στο σύστημα διεύθυνσης για να αποτρέψει μία επικείμενη σύγκρουση. Το προαιρετικό optional Active Cruise Control (ACC) και το Lane Keeping Assistant τώρα έρχονται με νέες λειτουργίες, όπως: εισαγωγή των ορίων ταχύτητας που μεταδίδονται από το  Speed Limit Assist στο σύστημα Active Cruise Control, όπου ο οδηγός έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξει ένα περιθώριο απόκλισης +/– 15 km/h.

Το χαρακτηριστικό αυτό φέρνει τη BMW 530e iPerformance ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοματοποιημένη οδήγηση, όπως τα Steering και lane control assistant. Με αυτό το σύστημα, το όχημα βοηθά τον οδηγό να διατηρεί ία ασφαλή απόσταση, να επιταχύνει, να φρενάρει και να παραμένει στη λωρίδα του, όταν κινείται με ταχύτητες μεταξύ 0 - 210  χλμ./ώρα. 

Βαγγέλης Γκούμας

Tags: