Σε συνδυασμό με την πρεμιέρα της νέας BMW Σειράς 5, η BMW M GmbH λανσάρει μία σπορ έκδοση του πιο επιτυχημένου παγκοσμίως business sedan της BMW M Performance. Η νέα BMW M550i xDrive είναι η πρώτη BMW M Performance με βενζινοκινητήρα και συγκεκριμένα έναν ειδικά τροποποιημένο οκτακύλινδρο M Performance TwinPower Turbo 4.4 L. Ο V8 εφοδιάζεται με δύο υπερσυμπιεστές twin-scroll και σύστημα άμεσου ψεκασμού High Precision Injection, πλήρως μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων Valvetronic και μεταβλητό έλεγχο εκκεντροφόρων Double-VANOS. Όλα αυτά μεταφράζονται σε 462hp ίππους στις 5.500 σ.α.λ. (κατανάλωση μικτού κύκλου: 8,9l/100km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 204g/km)**και μέγιστη ροπή 650Nm* που είναι διαθέσιμη από τις 1.800rpm.Ο προηγμένος, υψηλών επιδόσεων κινητήρας επιταχύνει τη BMW M550i xDrive από 0 στα 100km/h σε 4.0 δεύτερα, μέχρι την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τελική ταχύτητα των 250km/h.

Η διαχείριση μεταφοράς ισχύος στην ισχυρότερη BMW Σειρά 5 Sedan γίνεται προς το παρόν μέσω του στάνταρ οκτατάχυτου κιβωτίου Steptronic Sport που  μπορεί να λειτουργεί μέσω των σχετικών χειριστηρίων (shift paddles) στο τιμόνι. Η ίδια η μετάδοση συμβάλλει στον περιορισμό της κατανάλωσης και των ρύπων χάρη στη συμπαγή σχεδίαση, το χαμηλό βάρος και τη βελτιστοποιημένη απόδοση. Το σύστημα BMW xDrive all-wheel-drive της BMW M550i xDrive κατανέμει την κινητήρια ισχύ μεταξύ και των τεσσάρων τροχών ανάλογα με τις απαιτήσεις – έξυπνα και με αυξημένο ποσοστό στους πίσω τροχούς. Επομένως, το BMW xDrive είναι ζωτικής σημασίας για να επιτυγχάνονται δύο εγγενή στοιχεία της οδηγικής εμπειρίας M Performance υπό όλες τις συνθήκες: κορυφαίες επιδόσεις και εξαιρετική ακρίβεια συμπεριφοράς. 

Εάν στην εξίσωση προστεθεί η προσαρμοζόμενη ανάρτηση M Sport (χαμηλωμένη κατά 10 mm), μαζί είτε με τους στάνταρ αλουμινένιους τροχούς Μ 19-ιντσών σε Cerium Grey metallic matt είτε με τους προαιρετικούς***20 ιντσών αντίστοιχα (σε αποκλειστική σχεδίαση και βαμμένοι σε Cerium Grey metallic matt finish), το αποτέλεσμα είναι εκπληκτική ευστάθεια και βέλτιστη πρόσφυση.Επιπλέον, το σύστημα διεύθυνσης με M χαρτογράφηση στα προγράμματα SPORT και SPORT+ αναδεικνύει τις οδηγικές αρετές (ακρίβεια, κράτημα) του πιο σπορ εκπροσώπου της νέας γενιάς BMW Σειράς 5.

Οι εντολές του τιμονιού εκτελούνται με απόλυτη ακρίβεια και ο οδηγός λαμβάνει το είδος της πληροφόρησης (feedback) που εγγυάται άφθονη οδηγική απόλαυση στις γρήγορες στροφές. Η έκδοση υψηλών επιδόσεων της BMW M550i xDrive αγγίζει την τελειότητα με φρένα M Sport με δαγκάνες σε Μπλε μεταλλικό και έμβλημα Μ, που συνδυάζουν εξαιρετική ισχύ ακινητοποίησης με άριστη αίσθηση.

Όπως τα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας της νέας BMW Σειράς 5, η BMW M550i xDrive προσφέρει μία ακόμα πλουσιότερη γκάμα συστημάτων για την υποστήριξη του οδηγού εφόσον το επιθυμεί. Μεταξύ αυτών είναι ένα σύστημα αποφυγής εμποδίων, σύστημα προειδοποίησης διερχόμενης κυκλοφορίας και ενεργή προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας Lane Change Warning, που χρησιμοποιεί διορθώσεις διεύθυνσης για να αποτρέψει μία επικείμενη σύγκρουση. Τα προαιρετικά Active Cruise Control (ACC) και Lane Keeping Assistant διαθέτουν τώρα περισσότερες λειτουργίες. Το Intelligent Speed Limit Assist, που επιτρέπει την αυτόματη εισαγωγή ορίων ταχύτητας στο σύστημα cruise control, αντιπροσωπεύει ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην αυτοματοποιημένη οδήγηση  με την BMW M550i xDrive.

Η τελευταία γενιά της BMW Σειράς 5 επιτρέπει τη στενή σύνδεση μεταξύ οδηγού, οχήματος και έξω κόσμου, χάρη στο BMW Connected. Το νέο σύστημα συνδέει συσκευές όπως smartphones, smartwatches, computers και tablets, και το σύστημα πλοήγησης του οχήματος μέσω των server της BMW. Εάν υπάρχει Remote Parking, η BMW Σειρά 5 Sedan μπορεί να ελίσσεται ακόμα και στους πιο στενούς χώρους στάθμευσης με τον οδηγό να βρίσκεται εκτός του αυτοκινήτου και να χρησιμοποιεί απλά το κλειδί ως τηλεχειριστήριο παρκαρίσματος.Τελευταίο αλλά σημαντικό, μετά τη στάθμευση του οχήματος, το BMW Connected κατευθύνει τους χρήστες στον τελικό προορισμό τους με τα πόδια.Η νέα BMW M550i xDrive προγραμματίζεται να πλαισιώσει την υπάρχουσα γκάμα το Μάρτιο του 2017.

Βαγγέλης Γκούμας

 

 

Tags: