10 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου της Kia στην Σλοβακία

Επένδυση 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ

Επένδυση εργοστάσιο Kia

Η Kia Motors συμπληρώνει σήμερα τη δέκατη επέτειο της παραγωγής της στην Ευρώπη. Από την επίσημη έναρξη της παραγωγής του εργοστασίου της στις 7 Δεκεμβρίου 2006, πάνω από 2,5 εκατομμύρια οχήματα και 3,8 εκατομμύρια κινητήρες έχουν κατασκευαστεί από τις γραμμές παραγωγής της Kia Motors στην Ζιλίνα της Σλοβακίας.

Η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 1,7 δις ευρώ στη Σλοβακία, δημιουργώντας πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας. Στο εργοστάσιο λειτουργούν τρεις βάρδιες παραγωγής κάθε μέρα και απασχολούνται περίπου 3.800 άτομα. Στο ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Kia κατασκευάζονται σήμερα τα μοντέλα cee'd, Sportage και Venga, ενώ γίνονται εξαγωγές σε 95 χώρες σε όλο τον κόσμο.  Το 14% των μοντέλων που παράγονται στην Ζιλίνα είναι δεξιοτίμονα, ενώ σχεδόν 40.000 αυτοκίνητα Kia που παράγονται από το συγκεκριμένο εργοστάσιο βρίσκονται στους δρόμους της Σλοβακίας.

Η αρχική επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου ήταν 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επενδύσεις στην παραγωγή των νέων μοντέλων καθώς και την εγκατάσταση νέων τεχνολογιών αυξάνονται διαρκώς, με τη συνολική επένδυση της εταιρείας στην περιοχή να ανέρχεται τώρα σε συνολικό ύψος περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2016, η Kia έχει επενδύσει 60 εκατομμύρια ευρώ στη Ζιλίνα, σχεδιάζοντας να επενδύσει επιπλέον 130 εκατομμύρια ευρώ το 2017 σε καινοτόμα προϊόντα της εταιρείας.

Η Kia Motors Σλοβακίας έχει μέχρι στιγμής καταβάλει φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων ύψους περίπου 320 εκατομμυρίων ευρώ στη Σλοβακία. Η Kia έχει συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό τέσσερις φορές το ποσό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Η Kia Motors Σλοβακίας απασχολεί σήμερα περίπου 3.800 ανθρώπους άμεσα στην εγκατάσταση στη Ζιλίνα, με μέσο όρο ηλικίας τα 35 έτη. Το αρχαιότερο μέλος του προσωπικού εργάζεται στην εγκατάσταση 12 χρόνια, επτά μήνες και τέσσερις ημέρες. Πάνω από 800 άτομα έχουν εργαστεί στην Kia Motors Σλοβακίας για περισσότερα από 10 χρόνια και παραπάνω από 2.800 άνθρωποι περισσότερο από 5 χρόνια, επιβεβαιώνοντας τη θέση της εταιρείας μεταξύ των κορυφαίων εργοδοτών στη χώρα. Η Kia έχει δεσμευτεί για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων των εργαζομένων της και έχει οργανώσει 8.900 μαθήματα κατάρτισης για το προσωπικό από το 2006.

Κατά τα τελευταία 10 χρόνια, το πιο δημοφιλές μοντέλο που παράγεται από την Kia στη Ζιλίνα είναι το Kia cee'd, αντιπροσωπεύοντας το 45% του συνολικού αριθμού των οχημάτων που έχουν κατασκευαστεί μέχρι τώρα, το οποίο ακολουθείται από το τρέχον best-seller της μάρκας, το Kia Sportage.

Κάθε μέρα, δύο σιδηροδρομικοί συρμοί και 90 μεταφορείς με αυτοκινητάμαξες αποστέλλουν 1.400 αυτοκίνητα σε 95 χώρες παγκοσμίως. Από το 2006, η Kia έχει εξαγάγει τα περισσότερα από τα οχήματα της στη Ρωσία (18%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (12%), στη Γερμανία (9%), στην Ισπανία (6%) και στην Ιταλία (6%). Η Ζιλίνα έχει επίσης παράγει αυτοκίνητα για την Αστυνομία της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας.

Στο εργοστάσιο υπάρχουν δύο γραμμές παραγωγής κινητήρων. Ο πετρελαιοκινητήρας 1.6-λίτρων είναι ο δημοφιλέστερος κινητήρας που παράγεται στη Σλοβακία, αντιπροσωπεύοντας το 20% της συνολικής παραγωγής μέχρι σήμερα, αν και η πλειοψηφία των 3,8 εκατομμυρίων μονάδων που παράγονται είναι βενζινοκινητήρες (53%). Σχεδόν οι μισοί από τους κινητήρες που παράγονται από την Kia εξάγονται στο εργοστάσιο της Hyundai Motor Manufacturing στην Τσεχία στο Nošovice.

Βαγγέλης Γκούμας

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top