Ο CEO της Opel, Dr. Karl-Thomas Neumann το επαναστατικό Opel Ampera-e στο σαλόνι
αυτοκινήτου του Παρισιού. Με αυτονομία πάνω από 500 km (ηλεκτρική αυτονομία στον κύκλο NEDC σε km: >500, προκαταρκτικές τιμές), το νέο μοντέλο ξεπερνά τώρα τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του στην κατηγορία κατά τουλάχιστον 100 km, στο δρόμο. Το περίπτερο της Opel είναι καταπράσινο σαν ζούγκλα πόλης, υποστηρίζοντας το βασικό θέμα, δηλαδή τη βιώσιμη μετακίνηση.


Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη συνέντευξη τύπου της Opel, ο Dr.Neumann δήλωσε: «Αυτό είναι το νέο μας Opel Ampera-e! ‘Το Ηλεκτρικό Αυτοκίνητο!’ Ένα ηλεκτρικό μοντέλο για όλους! Το νέο Ampera-e επαναπροσδιορίζει την έννοια της ηλεκτρικής μετακίνησης, εξαλείφοντας το μεγαλύτερο εμπόδιο: την αυτονομία. Σύμφωνα με κάποιες προκαταρκτικές δοκιμές NEDC, μπορεί να διανύσει πάνω από 500 km με μία φόρτιση. Και εάν χρειαστεί επαναφόρτιση, 30 λεπτά φόρτισης σε ένα δημόσιο σταθμό φόρτισης μπορούν να του προσφέρουν αυτονομία 150 km[1]. Θα λανσάρουμε το αυτοκίνητο στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς.»
opel ampera e paris 2.JPG
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Dr. Neumann ανακοίνωσε επίσης, σαν απόδειξη της αυτονομίας, ότι ένα Ampera-e ολοκλήρωσε την απόσταση Λονδίνο – Παρίσι – διανύοντας 417 χλμ. – με μία φόρτιση μπαταρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Και οι μπαταρίες μάλιστα δεν είχαν αδειάσει όταν έφτασε στο χώρο του “Mondial de l’Automobile“. Ο υπολογιστής ταξιδιού έδειχνε υπόλοιπη αυτονομία 80 km, επιβεβαιώνοντας ότι το Ampera-e μπορεί να πετύχει αυτονομία περίπου 500 km σε καθημερινές συνθήκες κυκλοφορίας.

Ολοκληρώνοντας αυτή τη ‘συλλογή’ μετρήσεων αυτονομίας και πέραν της διαδρομής ‘Λονδίνο – Παρίσι’ και των δοκιμών NEDC, η Opel δοκίμασε επίσης το Ampera-e κατά προσέγγιση σύμφωνα με το προφίλ ταχύτητας που ορίζει ο αυστηρός κύκλος WLTP (Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure) (συντομευμένη διαδικασία δοκιμών). Το Opel Ampera-e επέδειξε τα διαπιστευτήριά του και εδώ: Με βάση τη δοκιμή εξέλιξης, οι μηχανικοί υπολογίζουν ότι η συνδυασμένη αυτονομία του κύκλου WLTP υπερβαίνει τα 380 km. Όπως είναι φυσικό, η αυτονομία σε καθημερινή χρήση μεταβάλλεται και εξαρτάται από το προσωπικό οδηγικό στυλ και εξωγενείς παράγοντες.

Εκτός από το εμπνευσμένο σύστημα κίνησης, το Ampera-e διαθέτει επίσης μία έξυπνη συνολική φιλοσοφία: Η αποδοτική διάταξη της μπαταρίας κάτω από το πάτωμα του αυτοκινήτου αφήνει περιθώρια για ένα ευρύχωρο εσωτερικό όπου ταξιδεύουν άνετα πέντε επιβάτες, και χώρο αποσκευών εφάμιλλο με ενός 5θυρου συμπαγούς μοντέλου.

Βαγγέλης Γκούμας