​Στην καρδιά του παγκοσμίως ταχύτερου και ισχυρότερου πολυτελούς diesel SUV της Bentayga βρίσ��εται ένας νέος, τεχνολογικά προηγμένος, 32βάλβιδος V8 κινητήρας 4.0l με τρεις υπερσυμπιεστές. Ο V8 κινητήρας 4.0l νέας γενιάς, σε συνδυασμό με ένα 8τάχυτο ZF αυτόματο κιβώτιο, αποδίδει 435 PS και ροπή 900 Nm το ρελαντί των 1000 σ.α.λ.

Στους δύο σειριακούς υπερσυμπιεστές καυσαερίων διπλής ροής με μεταβλητή γεωμετρία, προστίθεται ένας ηλεκτρικός υπερσυμπιεστής – με καινοτόμο σύστημα 48V της Bentley. Έχοντας ταχεία απόκριση σε 30 εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου εξαλείφεται η υστέρηση τούρμπο, γνωστή ως turbo lag. Το αποτέλεσμα είναι άμεση, ομαλή απόδοση ισχύος σε όλη την κλίμακα στροφών – η πεμπτουσία της οδηγικής εμπειρίας Bentley.Η Bentayga Diesel επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 4,8 δευτ. μέχρι την τελική ταχύτητα των 270 km/h. Σε συνδυασμό με το σύστημα stop-start της Bentley, τις κορυφαίες εκπομπές CO2 των 210 g/km και με μία εντυπωσιακή αυτονομία πάνω από 1.000 km, αυτή η τεχνολογία προάγει τη Bentayga Diesel στην κορυφή της απόδοσης μεταξύ των μοντέλων με προηγμένους κινητήρες.

Το πρόγραμμα εξέλιξης της Bentayga ήταν το πιο διεξοδικό στην ιστορία της Bentley και ολοκληρώθηκε σε πέντε ηπείρους. Δοκιμές από τις χωμάτινες διαδρομές της Νοτίου Αφρικής και τους αμμόλοφους του Ντουμπάι μέχρι τις λασπώδεις εκτάσεις του Cheshire και από τους -30°C του παγωμένου Βορείου Ακρωτηρίου μέχρι τις καυτές θερμοκρασίες της ερήμου των 50°C, επιβεβαιώνουν την ικανότητα της Bentayga να κινείται σε οποιαδήποτε επιφάνεια ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες. Η Bentayga Diesel μπορεί να παραγγελθεί με Bentley Dynamic Ride – την παγκοσμίως πρώτη τεχνολογία ηλεκτρικού ενεργού ελέγχου κλίσεων αμαξώματος.

Το προσαρμοζόμενο και ενεργό σύστημα της Bentley παρέχει μεταβλητό έλεγχο κλίσεων αμαξώματος, για δυναμική συμπεριφορά της Bentayga χωρίς συμβιβασμούς στην άνεση των επιβατών, σε όλες τις συνθήκες. Η πρωτοποριακή χρήση ενός συστήματος 48V – το οποίο στην Bentayga Diesel χρησιμοποιεί ένα νέο σύστημα μπαταρίας ιόντων λιθίου με ακόμα μεγαλύτερα αποθέματα ισχύος – ��χει σαν αποτέλεσμα μία αθόρυβη, άμεση απόκριση σε όλες τις οδικές επιφάνειες.
Bentayga Diesel πισω.JPG
Η Bentayga διαθέτει επίσης Electric Power-Assisted Steering (EPAS). Αυτό το σύστημα βελτιώνει την πληροφόρηση του οδηγού, παρέχοντας ταυτόχρονα ελαχιστοποίηση των αντιδράσεων του συστήματος διεύθυνσης εντός και εκτός δρόμου. Το EPAS έχει μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού, που επιτρέπει άνετους και γρήγορους ελιγμούς διεύθυνσης στις χαμηλές ταχύτητες και πιο ομαλή απόκριση για άριστη ευστάθεια στις υψηλές ταχύτητες.Η Bentayga Diesel προσφέρει κορυφαία οδηγική άνεση, αίσθηση διεύθυνσης και οδική συμπεριφορά με τη συμβολή ενός πολύ προηγμένου πλαισίου και του συστήματος ελέγχου ευστάθειας Electronic Stability Control (ESC). Εκτός από το εξελιγμένο Traction Control (TCS), πολλαπλών προγραμμάτων λειτουργίας, η Bentayga περιλαμβάνει επίσης Hill Descent Control (Σύστημα Ελέγχου Καθόδου). Το Hill Descent Control ρυθμίζει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος σε απότομες κατηφόρες, ώστε ο οδηγός να είναι πλήρως συγκεντρωμένες στο τιμόνι και στα εμπόδια που θα συναντήσει στο δρόμο του. Μπορεί να ρυθμιστεί σε ταχύτητες μεταξύ 2 και 30 km/h (σε εμπρόσθια πορεία και οπισθοπορεία) και λειτουργεί σε κλίσεις πάνω από 5%.

Όπως όλες οι Bentley, η Bentayga Diesel εφοδιάζεται με αερανάρτηση πολλαπλών προγραμμάτων λειτουργίας. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών προγραμμάτων: High 2, High 1, Normal και Low. Το High 2, για παράδειγμα, μπορεί να επιλέγεται μηχανικά σε περιπτώσεις δύσκολων off-road συνθηκών. Οι πελάτες μπορούν επίσης να χαμηλώσουν την πίσω ανάρτηση μέσω ενός διακόπτη στο χώρο αποσκευών για να διευκολύνουν είτε τη φόρτωση ή τη σύνδεση ενός τρέιλερ.
Bentayga εσωτερικο.JPG
Μία σειρά προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού, λειτουργιών ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που αυξάνουν τα επίπεδα ασφάλειας, άνεσης και πρακτικότητας, κάνουν τη Bentayga Diesel ένα καινοτόμο, προηγμένο σε συνδεσιμότητα, πολυτελές SUV.Προσφέρει το μεγαλύτερο εύρος ρυθμίσεων εντός και εκτός δρόμου από οποιοδήποτε μοντέλο μέσω του Drive Dynamics Mode της Bentley καθώς και προαιρετικά σεταρίσματα εκτός δρόμου (Off-Road Settings). Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μέσω ενός διακόπτη το τέλειο δυναμικό σετάρισμα από οκτώ προγράμματα, βάσει των συνθηκών του δρόμου. Αυτή την ευελιξία συμπληρώνουν τα συστήματα Bentley Dynamic Ride (ηλεκτρικός 48V ενεργός έλεγχος κλίσεων αμαξώματος) και Electric Power-Assisted Steering (EPAS).

Τα Responsive Off-Road Settings επιτρέπουν στον οδηγό να επιλέγει το κατάλληλο σετάρισμα για μία ευρεία γκάμα συνθηκών εκτός δρόμου, ενώ το Driver Information Panel προβάλλει πληροφορίες για την διαμήκη και εγκάρσια κλίση, την άρθρωση των τροχών, τη γωνία διεύθυνσης, τον προσανατολισμό (πυξίδα) και το υψόμετρο. Με το Adaptive Cruise Control (ACC) που περιλαμβάνει Stop & Go, Predictive ACC και Traffic Assist, ο οδηγός μπορεί να διατηρεί μία προκαθορισμένη απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Το Predictive ACC χρησιμοποιεί τα δεδομένα πλοήγησης, αισθητήρες και κάμερες για να προβλέψει τις προσεχείς στροφές, όρια πόλεων και αλλαγές ορίου ταχύτητας και στη συνέχεια προσαρμόζει ανάλογα την ταχύτητα του οχήματος, βελτιώνοντας τόσο την άνεση όσο και την κατανάλωση.
Bentayga.JPG
Για την εντός πόλης οδήγηση, το μοντέλο διαθέτει αρκετά συστήματα υποστήριξης για τον οδηγό της Bentayga Diesel, όπως: το Traffic Sign Recognition, που ανιχνεύει τα σήματα οδικής κυκλοφορίας και εμφανίζει πληροφορίες στον οδηγό, το Rear Crossing Traffic Warning, που χρησιμοποιεί τεχνολογία ραντάρ για την ανίχνευση διερχόμενης κυκλοφορίας κατά την έξο��ο με όπισθεν από χώρο στάθμευσης, αλλά και το Top View, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί τέσσερις κάμερες για την προβολή μιας συνολικής εικόνας περιμετρικά του οχήματος.

Όλα αυτά συνδυάζονται για τη βελτίωση της καθημερινής χρηστικότητας. Επίσης διατίθεται Park Assist – ένα σύστημα που ανιχνεύει κατάλληλους χώρους στάθμευσης (παράλληλους και κάθετους) πριν ενεργοποιηθεί το αυτόνομο σύστημα διεύθυνσης για την υποστήριξη των ελιγμών διεύθυνσης ακόμα και σε στενούς, δύσκολους χώρους. Το καινοτόμο σύστημα Electronic Night Vision χρησιμοποιεί τεχνολογία υπερύθρων για την αναγνώριση πιθανών εμποδίων στο δρόμο μπροστά, ενώ το Head-Up Display μειώνει τη διάσπαση προσοχής του οδηγού και αυξάνει την ασφάλεια. Το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με οθόνη αφής 8 ιντσών της Bentayga διαθέτει κορυφαία τεχνολογία πλοήγησης, σκληρό δίσκο 60GB και επιλογή από 30 γλώσσες.

Οι πίσω επιβάτες απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του Bentley Entertainment Tablet – μιας αφαιρούμενης συσκευής 10.2” Android με 4G, WiFi και Bluetooth για άνετη συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας εν κινήσει. Τέλος, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν από τρία διαφορετικά ηχοσυστήματα για τη Bentayga Diesel: Bentley Standard Audio, Bentley Signature Audio και Naim for Bentley για Premium ήχο. Το τελευταίο είναι το ισχυρότερο σύστημα στην κατηγορία, με 1.950 watts, ένα δίκτυο 18 ηχείων και super-tweeters για μια απαράμιλλη ηχητική εμπειρία. Οι παραδόσεις του μοντέλου στους πελάτες, θα ξεκινήσουν στην Ευρώπη στις αρχές της επόμενης χρονιάς, ενώ λανσάρισμα στις αγορές της Ρωσίας, Ν. Αφρικής, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας και Ταϊβάν προγραμματίζεται μέσα στο 2017.

Βαγγέλης Γκούμας