Τα αυτόματα κιβώτια που επιλέγουν τη σωστή σχέση χωρίς παρέμβαση του οδηγού είναι πολύ άνετα και εύχρηστα. Ωστόσο, το κόστος τους είναι συχνά δυσβάσταχτο και η διαφορά στην τιμή μεταξύ μοντέλων με χειροκίνητο και αυτόματο κιβώτιο μπορεί να είναι μερικές χιλιάδες ευρώ.
OPEL ΚΙΒΩΤΙΟ 2.JPG
Η τελευταία γενιά αυτοματοποιημένων μηχανικών κιβωτίων όπως το Easytronic 3.0 της Opel, είναι ιδιαίτερα προηγμένη, προσφέροντας αφενός βελτιωμένες αλλαγές και ευκολία στην οδήγηση, αφετέρου βελτιστοποιημένες λειτουργίες όπως “creep” και “launch”.Συγκριτικά με προηγούμενα κιβώτια του είδους, το Easytronic 3.0 εντυπωσιάζει με τις ομαλότερες αλλαγές σχέσεων και την αμεσότητα απόκρισης. Εκτός από το αυτόματο πρόγραμμα, το Easytronic 3.0 διαθέτει και μηχανικό πρόγραμμα αλλαγών μέσω απλής κίνησης του επιλογέα.
OPEL ΚΙΒΩΤΙΟ 3.JPG
Η ευρεία κλιμάκωση των πέντε σχέσεων μειώνει τις στροφές του κινητήρα βελτιώνοντας επίπεδα ήχου, κυρίως στις υψηλότερες ταχύτητες. Το “Creep” mode για ελιγμούς με χαμηλή ταχύτητα είναι παρόμοιο με ενός αυτόματου κιβωτίου, ενώ η ειδική λειτουργία start/stop επιτρέπει άμεση εκκίνηση και επιτάχυνση.

Για βέλτιστη οικονομία καυσίμου, το Easytronic 3.0 επιλέγει αυτόματα την πιο αποδοτική σχέση και συνδυάζεται με την τεχνολογία Start/Stop που μειώνει την κατανάλωση ακόμα περισσότερο κυρίως σε αστικές περιοχές. Σε συνδυασμό με το Easytronic 3.0, το νέο Astra 1.0 ecoFLEX είναι ένα από τα πιο αποδοτικά βενζινοκίνητα οχήματα της κατηγορίας του, καταναλώνοντας μόλις 4,2 lit / 100 km (96 grams CO2/km) στο μικτό κύκλο NEDC.Η Opel προσφέρει επίσης το αυτοματοποιημένο μηχανικό κιβώτιο Easytronic 3.0 με την οικογένεια μικρών μοντέλων της ADAM και Corsa, καθώς και με το νέο Astra, το Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2016.

Βαγγέλης Γκούμας