Έχετε οδηγήσει ποτέ με μεσαία σκάλα αντί να ριψοκινδυνεύσετε να κάνετε έξαλλους τους άλλους οδηγούς με ξεχασμένη τη λ��ιτουργία της μεγάλης σκάλας σας; Η Ford έχει εξελίξει τώρα μία νέα τεχνολογία που επιτρέπει στους οδηγούς να εκμεταλλεύονται πλήρως τις δυνατότητες των προβολέων τους, χωρίς να θαμπώνουν του άλλους χρήστες των δρόμων.

Το σύστημα Glare-Free Highbeam χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ που ανιχνεύει τους προβολείς ή τα πίσω φώτα οχημάτων και ποδηλάτων σε απόσταση έως 800 m τη νύχτα. Επίσης υιοθετεί ειδικά σχεδιασμένους προβολείς που «μπλοκάρουν» το τμήμα της δέσμης, το οποίο θα μπορούσε να τυφλώσει στιγμιαία άλλους οδηγούς και δικυκλιστές.

Η τεχνολογία Glare-Free Highbeam συνεργάζεται με το σύστημα Auto High Beam της Ford, και τους προβολείς Ford Dynamic LED με Adaptive Front Lighting System, που μπορούν να προσαρμόζουν τη δέσμη και την ένταση των προβολέων σε μία από τις επτά ρυθμίσεις, ανάλογα με την ταχύτητα, το φωτισμό περιβάλλοντος, τη γωνία του τιμονιού, την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και την ενεργοποίηση των καθαριστήρων του παρμπρίζ. Οι αυτοματοποιημένες τεχνολογίες φωτισμού της Ford ενεργοποιούνται όταν ανιχνεύσουν ελλιπή φωτισμό περιβάλλοντος.

Άλλες ημιαυτόνομες τεχνολογίες της Ford μπορούν να ανιχνεύουν οδικά σήματα και να προσαρμόζουν το γκάζι βοηθώντας τους οδηγούς να παραμένουν εντός των ορίων ταχύτητας. Επίσης ανιχνεύουν ανθρώπους μέσα ή κοντά στο δρόμο, ή και διερχόμενους, και ενεργοποιούν αυτόματα τα φρένα εάν διαπιστώσουν επικείμενη σύγκρουση.

Η Ford εξελίσσει επίσης την προηγμένη τεχνολογία φωτισμού του μέλλοντος που βελτιώνει την ορατότητα σε πλατείες, διασταυρώσεις, σημεία παραχώρησης προτεραιότητας και στοπ, ενώ επισύρει και την προσοχή του οδηγού σε πεζούς, δικυκλιστές ακόμα και μεγάλα ζώα που βρίσκονται στην πορεία του οχήματος ή στο πλάι του δρόμου. Η τεχνολογία Glare-Free Highbeam διατίθεται τώρα για όλα τα Ford S-MAX, Galaxy και θα προσφέρεται επίσης με το προσε��ές Ford Edge.

Βαγγέλης Γκούμας