Η νέα BMW M760Li xDrive σηματοδοτεί το ντεμπούτο του νέου 12-κύλινδρου βενζινοκινητήρα M Performance TwinPower Turbo. Κρυμμένος κάτω από ένα κάλυμμα με το λογότυπο “M Performance”, ο V12 6.600 κυβ. εκ. αποδίδει 600 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και μέγιστη ροπή 800 Nm στις 1.500 σ.α.λ. (κατανάλωση μικτού κύκλου: 12,6 λίτρα /100 χλμ. εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 294 γρμ./χλμ.)
BMW 760 2.JPG
Η πολύ ισχυρή μονάδα με προηγμένη τεχνο��ογία M Performance TwinPower Turbo επιταχύνει τη BMW M760Li xDrive από 0 στα 100 χλμ./ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα μέχρι την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τελική ταχύτητα των 250 χλμ./ώρα . Με το προαιρετικό M Driver’s Package, ο ηλεκτρονικός κόφτης δεν παρεμβαίνει πριν τα 305 χλμ./ώρα.. Το σετάρισμα M Performance των προγραμμάτων αλλαγών σχέσεων, που προσφέρει πιο σπορ διαδικασία αλλαγής και πιο άμεσα κατεβάσματα σε όλες τις στροφές, είναι ειδικά προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά του V12. Με βέλτιστη εσωτερική απόδοση και στρατηγική αλλαγών σχέσεων που υποστηρίζεται από δεδομένα πλοήγησης, το οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport συμβάλλει στη δυναμική οδηγική εμπειρία και συνεργάζεται άψογα με τη λειτουργία Auto Start Stop.
BMW 760 3.JPG
Το ευφυές σύστημα τετρακίνησης BMW xDrive που μεταφέρει περισσότερη ισχύ στους πίσω τροχούς προσαρμόζεται στη διαθέσιμη πρόσφυση κατανέμοντας την ελκτική ισχύ στους τροχούς ανάλογα με τις απαιτήσεις. Στην πορεία, προσφέρει τη βέλτιστη δυναμική ενός μοντέλου M Performance και κορυφαίες επιδόσεις σε όλες τις συνθήκες. Η ενεργητική ασφάλεια και η δυναμική συμπεριφορά ωφελούνται επίσης από το στάνταρ σύστημα Integral Active Steering της νέας BMW M760Li xDrive, που συμπληρώνει τον πιο άμεσο λόγο υποπολλαπλασιασμού στον εμπρός άξονα ρυθμίζοντας τη γωνία διεύθυνσης των πίσω τροχών σε συνάρτηση με τον οδηγικό ελιγμό. Έτσι το τιμόνι γίνεται ελαφρύτερο στις χαμηλές ταχύτητες και στη δυναμική οδήγηση, προς όφελος της ευελιξίας και της ενεργητικής ασφάλ��ιας. Τα νέα φρένα M Sport 19 ιντσών, με μπλε μεταλλικές δαγκάνες και λογότυπο Μ διασφαλίζουν ασυναγώνιστη επιβράδυνση για τη BMW M760Li xDrive σε όλες τις συνθήκες.
760 ESVTERIKO.JPG
Η νέα BMW M760Li xDrive εφοδιάζεται με το ίδιο εκτεταμένο πακέτο καινοτόμων συστημάτων υποστήριξης οδηγού και των υπόλοιπων εκδόσεων της νέας BMW Σειράς 7. Το σύστημα Driving Assistant Plus περιλαμβάνει Steering & lane control assistant (υποστήριξη ελέγχου διεύθυνσης και λωρίδας κυκλοφορίας), Lane keeping assistant με ενεργή προστασία από πλευρική σύγκρουση, Rear collision prevention (αποφυγή οπίσθιας σύγκρουσης) και Crossing traffic warning (προειδοποίηση διερχόμενης κυκλοφορίας).
760 KANTRAN.JPG
Η λειτουργία Traffic jam assistant – που χρησιμοποιεί ημι-αυτοματοποιημένη οδήγηση – μπορεί να έχει εφαρμογή σε οποιονδήποτε τύπο δρόμου. Το μόνο που απαιτεί το σύστημα Active Cruise Control με λειτουργία Stop&Go είναι το πάτημα ενός μπουτόν για την τήρηση των ορίων ταχύτητας που ανιχνεύονται από τη λειτουργία Speed Limit Info.


Η νέα γενιά του συστήματος Surround View περιλαμβάνει επίσης τις επιλογές τρισδιάστατης και πανοραμικής απεικόνισης (3D View & Panorama View) στην Οθόνη Ελέγχου (Control Display).Όπως σε όλες τις εκδόσεις της BMW Σειράς 7, το μόνιτορ του λειτουργικού συστήματος iDrive στη νέα κορυφαία BMW M760Li xDrive έχει τη μορφή μιας οθόνης αφής. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί θα μπορούν να ελέγχουν το σύστημα όπως τις σύγχρονες ηλεκτρονικέ�� συσκευές. Εκτός από τη χρήση του Controller για τη λειτουργία του συστήματος με το γνώριμο στυλ, πολλές λειτουργίες μπορούν να επιλέγονται και να ενεργοποιούνται αγγίζοντας την επιφάνεια της οθόνης.

Το σύστημα iDrive περιλαμβάνει επίσης το σύστημα αναγνώρισης χειρονομιών που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη BMW Σειρά 7. Κινήσεις χεριών καταγεγραμμένες από 3D αισθητήρα ελέγχουν τις λειτουργίες του συστήματος ενημέρωσης / ψυχαγωγίας με διαισθητικό και φιλικό προς το χρήστη τρόπο. Με χειρονομίες μπορεί να ρυθμίζεται η ένταση ήχου των εφαρμογών audio και για την αποδοχή ή απόρριψη τηλεφωνικών κλήσεων. Οι χρήστες θα μπορούν να προσδιορίζουν τη λειτουργία που θα ενεργοποιείται με μία προκαθορισμένη χειρονομία. Στο εξοπλισμό προστίθεται μία νέα υποδοχή smartphone που ενσωματώνεται στην κεντρική κονσόλα, επιτρέποντας ανέπαφη, επαγωγική φόρτιση για κινητά τηλέφωνα για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο.

Βαγγέλης Γκούμας