Όπως το πεντάθυρο Astra, το νέο Astra Sports Tourer θέτει νέα πρότυπα στην κατηγορία του χάρη στη δομή ελαφρού βάρους, τα ολοκληρωμένα συστήματα υποστήριξης και την ισχυρή, νέα γενιά κινητήρων .Χάρη στη μείωση της κατανάλωσης και του κόστους συντήρησης σε συνδυασμό με τη βελτιωμένη σταθερότητα της ξίας, το νέο Astra Sports Tourer κατατάσσεται στην κορυφή του πίνακα TCO συγκρινόμενο με τον άμεσο ανταγωνισμό προσφέροντας εξαιρετικό συνολικό κόστος χρήσης.
opel astra tourer.jpg
Η απόδοση και η οικονομία ήταν ζωτικής σημασίας κατά την εξέλιξη του Astra Sports Tourer με αποτέλεσμα το συμπαγές wagon να χάσει μέχρι 190 kg ανάλογα με την έκδοση. Ατσάλια υψηλής και υπέρ υψηλής αντοχής και νέες διαδικασίες παραγωγής έπαιξαν το ρόλο τους σ’ αυτό το πρόγραμμα μείωσης βάρους. Η γκάμα πολύ ελαφρών και αποδοτικών κινητήρων νέας γενιάς με ισχύ από 95 hp έως 200 hp συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση βάρους και επομένως στη βελτιστοποίηση των λειτουργικών δαπανών. Η κατανάλωση έχει μειωθεί σημαντικά συγκριτικά με την προηγούμενη γενιά (κατανάλωση καυσίμου και εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 6,2-3,4 l/100 km, 142-89 g/km). Ο κινητήρας 1.6 CDTI (81 kW/110 hp) με ελαστικά χαμηλής αντίστασης κύλισης και λειτουργία Start/Stop μειώνει την κατανάλωση στο μικτό κύκλο στα 3,4 lit diesel / 100 km (89 grams CO2 / km).

Το νέο Astra Sports Tourer παίρνει άριστα και στο κόστος συντήρησης. Διαστήματα σέρβις 30.000 km έχουν ιδιαίτερη σημασία για οδηγούς εταιρικών οχημάτων και όσους διανύουν πολλά χιλιόμετρα. Τα ανταλλακτικά είναι βασικός συντελεστής λειτουργικού κόστους για στόλους ή ιδιωτική χρήση με τα χειμερινά και θερινά ελαστικά να επηρεάζου�� σημαντικά το κόστος. Γι’ αυτό, τα πάντα θα είναι κατά ένα μέγεθος μικρότερα στο Astra Sports Tourer. Ζάντες 15-ιντσών με ελαστικά 195/65 R15 και ζάντες 16-ιντσών με ελαστικά 205/55 R16 είναι τα νέα στάνταρντ.

Το Astra Sports Tourer μειώνει επίσης το κόστος για εργασίες σέρβις και επισκευές. Η Opel έχει ήδη μια ευρεία γκάμα ανακατασκευασμένων εξαρτημάτων με σημαντικά ανταλλακτικά όπως κυλινδροκεφαλές, κιβώτια, εναλλάκτες, συστήματα διεύθυνσης, μίζες, δαγκάνες φρένων, αντλίες καυσίμου και φίλτρα σωματιδίων diesel. Όλα πληρούν τα πρότυπα νέων προϊόντων Opel ως προς την ποιότητα, την τεχνολογία και το ντιζάιν, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το λογαριασμό στο συνεργείο από 30 – 40%.

Η προβλεπόμενη αξία μεταπώλησης για το Astra Sports Tourer με κινητήρα 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo Business με 125 hp) είναι στο 33,9% μετά από μία πενταετία και 100.000 km. Επομένως, η αξία μεταπώλησης έχει αυξηθεί κατά περίπου επτά τοις εκατό. Το Astra Sports Tourer 1.6 CDTI Business με 81 kW/110 hp κάνει ένα βήμα ακόμα και εντυπωσιάζει με προβλεπόμενη αξία μεταπώλησης 48,8% μετά από τρία χρόνια, ή 90.000 km – σχεδόν 12% υψηλότερη από της προηγούμενης έκδοσης. Η τιμή αυτή ανεβάζει το νέο Astra Sports Tourer σε νέα ύψη συγκριτικά με τον άμεσο ανταγωνισμό – υπερέχοντας σε οικονομία και απόδοση.

Βαγγέλης Γκούμας