Ήρθε και στην Ελλάδα το νέο S60 Cross Country το πρώτο σεντάν στον κόσμο που έχει τη δυνατότητα να κινηθεί δυναμικά σε κάθε είδους δρόμο, σε κάθε επιφάνεια. Έχει απόσταση 20,1 εκατοστών από το έδαφος, αυξημένη κατά 65 ολόκληρα χιλιοστά σε σύγκριση με το S60.
VOLVO S60 CROSS COUNTRY[1].JPG
Ο νέος δίλιτρος, κορυφαίος στην κατηγορία του 4-κύλινδρος πετρελαιοκινητήρας Drive-E, σχεδιασμένος, εξελιγμένος και κατασκευασμένος in-house αποκλειστικά από τη Volvo Cars, χρησιμοποιείται για την έκδοση του S60 Cross Country με κίνηση εμπρός, ενώ διατίθεται και έκδοση με τετρακίνηση η οποία «φορά» τον γνωστό και καταξιωμένο 5-κύλινδρο diesel κινητήρα. Να σημειωθεί ότι όλοι οι προσφερόμενοι κινητήρες είναι τεχνολογίας Euro 6. Πιο συγκεκριμένα, το S60 Cross Country διατίθεται στις εξής εκδόσεις με τα αντίστοιχα κινητήρια συστήματα:

Η προσθιοκίνητη έκδοση D4 χρησιμοποιεί το νέο δίλιτρο κινητήρα diesel της οικογένειας Drive-E, προσφέροντας εξαιρετικές επιδόσεις και μοναδική οικονομία. Όσον αφορά στο κιβώτιο ταχυτήτων, υπάρχει επιλογή ανάμεσα στο γνωστό μηχανικό των έξι σχέσεων και το νέο εξαιρετικό αυτόματο 8άρι. Η ισχύς φτάνει τους 190 ίππους με τη ροπή 40,8 χλγρμ. να αποδίδεται σε ιδιαίτερα ευρύ φάσμα στροφών (2.900-4.200 rpm) ενώ η κατανάλωση είναι μόλις 4,2 λίτρα/100 χλμ. και οι εκπεμπόμενοι ρύποι CO2 111 γρμ/χλμ. με το μηχανικό κιβώτιο ενώ με το 8-τάχυτο αυτόματο τα νούμερα είναι 4,6 και 120 αντίστοιχα. Η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι 210 χλμ./ώρα ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα είναι 7,7”, ανεξάρτητα τύπου κιβωτίου ταχυτήτων.
volvo 5.JPG
Η τετρακίνητη έκδοση του S60 Cross Country έχει επίσης ισχύ 190 ίππων – για αυτό και ο κωδικός D4 - αλλά χρησιμοποιεί τον 2,4 λίτρων πεντακύλινδρο diesel κινητήρα. Η ροπή 42,8 χλγρμ. αποδίδεται σε ακόμα πιο ευρύ φάσμα στροφών (2.500-5.000 rpm). Η έκδοση εφοδιάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων και η μικτή κατανάλωση είναι 5,7 λίτρα/100 χλμ. ενώ οι εκπεμπόμενοι ρύποι CO2 149 γρμ./χλμ. Η τελική ταχύτητα είναι 205 χλμ./ώρα ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα 8,8”.Το S60 Cross Country με τον δίλιτρο κινητήρα Drive-E και το αυτόματο κιβώτιο διαθέτει επίσης οικολογική λειτουργία ECO+ που μπορεί να περιο¬ρίσει την κατανάλωση καυσίμου έως και 5%, ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης. Η λειτουργία ECO+ όχι μόνο βελτιστοποιεί τα σημεία αλλαγής ταχυτήτων, τον έλεγχο του κινητήρα και την απόκριση του γκαζιού με γνώμονα την οικονομία, αλλά επεμβαίνει και στη λειτουργία του συστήματος Start/Stop, το οποίο διακόπτει/εκκινεί αυτόματα τον κι¬νητήρα για εξοικονόμηση καυσίμου.

Επίσης, διαθέτει και λειτουργία ECO-coast που εκμεταλλεύ¬εται την κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου και το αφήνει να ρολάρει, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Το σύστημα αυτό αποσυ¬μπλέκει τον κινητήρα σε ταχύτητες πάνω από 65 χλμ/ώρα όταν ο οδηγός δεν ασκεί πίεση στο πεντάλ του γκαζιού. Έτσι, αντί ο κινητήρας να φρενάρει το αυτοκίνητο και να καταναλώνει καύσιμο, αφήνει το Volvo σας να ρολάρει χρησιμοποιώντας όλη την κινη¬τική του ενέργεια.Τέλος, τα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων μπορούν να εξοπλιστούν και με paddles, για χειροκίνητες αλλαγές ταχυτήτων χωρίς να αφήνει ο οδηγός το τιμόνι από τα χέρια του.Στο S60 Cross Country η TFT (Thin Film Transistor) έγχρωμη οθόνη – πίνακας οργάνων που η Volvo παρουσίασε πρώτη φορά στο V40, ανήκει στο βασικό εξοπλισμό. η.
2016-Volvo-S60-Cross-Country-interior.jpg
Αυτός ο διαδραστικός πίνακας οργάνων συντελεί στην ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου που νιώθει ο οδηγός, αφού έχει τη δυνατότητα να τον διαμορφώνει όπως επιθυμεί, ακόμα και εν κινήσει.Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία μοτίβα:το Elegance, που έχει μαύρο «παραδοσιακό» φωτισμό και δημιουργεί μια ήρεμη αύρα.το Eco, που διαθέτει πράσινο φωτισμό φόντου, επιδιώκοντας να δημιουργηθεί ένα «οικολογικό» οπτικό περιβάλλον..Το Performance, με κόκκινο φωτισμό στο φόντο, δημιουργώντας μια σπορ διάθεση. Το στροφόμετρο έχει τον πρώτο λόγο, ενώ η ταχύτητα του αυτοκινήτου απεικονίζεται με ψηφιακό νούμερο στο κέντρο. Στη δεξιά οθόνη εμφανίζεται ένας μετρητής ισχύος Οι διαφορετικοί χρωματισμοί στον πίνακα οργάνων του νέου S60 Cross Country αντανακλώνται και στην 7” οθόνη του Sensus Connect, του συστήματος ψυχαγωγίας στην κεντρική κονσόλα. Το σύστημα προσφέρει πολλές δυνατότητες, εξασφαλίζοντας πλήρη συνδεσιμότητα οδηγού και επιβατών. Ακόμα, υπάρχει δυνατότητα σερφαρίσματος στο Internet, αλλά πρόσβαση σε εφαρμογές όπως οι Rdio, Stitcher και TuneIn. Το Sensus Connect παρέχει επίσης πρόσβαση σε διαδικτυακούς χάρτες και διαδρομές, ενώ για την πλοήγηση, υπάρχει η επιλογή του Sensus Navigation, με ανάλογες εφαρμογές και τρισδιάστατες προβολές.
Επιπλέον, είναι διαθέσιμες πολλές cloud-based εφαρμογές .
volvo 6.JPG
Το S60 Cross Country διαθέτει όλη την τεχνολογία ενεργητικής ασφάλειας της Volvo, γνωστή με το όνομα Intellisafe. Ακόμη διαθέτει στο βασικό του εξοπλισμό το αναβαθμισμένο σύστημα City Safety. Τη στιγμή που διάφοροι κατασκευαστές είτε προσεγγίζουν το θέμα για πρώτη φορά είτε προσφέρουν συστήματα που λειτουργούν έως τα 30 χλμ./ώρα, το City Safety της Volvo είναι αποτελεσματικό για ταχύτητα έως και τα 50 χλμ./ώρα! Το αυτοκίνητο επιβραδύνει αυτόματα αν ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα όταν το προπορευόμενο όχημα επιβραδύνει ή σταματήσει. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο οδηγός κινείται πολύ γρήγορα προς ένα ακινητοποιημένο όχημα.Το σύστημα ανίχνευσης πεζών με αυτόματη πέδηση το γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο S60 της προηγούμενης γενιάς. Πλέον, στο Νέο S60 Cross Country, η χρήση νέου, προηγμένου λογισμικού καθιστά εφικτή και την ανίχνευση ποδηλατών. Οι τιμές ξεκινούν από 35.900 ευρώ για την έκδοση S60 CROSS COUNTRY 2.0 D4 St/St FWD Summum Manual 6-speed και 40.600 ευρώ για την έκδοση 2.0 T5 St/St FWD Momentum Auto 8-speed.

Βαγγέλης Γκούμας