Η Opel απέσπασε δύο βραβεία στην 40ή έκδοση του θεσμού ψηφοφορίας αναγνωστών “Best Cars” που διοργανώνεται από το περιοδικό auto motor und sport. Το ADAM επικράτησε ως γενικός νικητής στην κατηγορία μίνι συγκεντρώνοντας το 26% των ψήφων προτίμησης του κοινού.
opel βραβειο 2.jpg
Ο πρωταθλητής εξατομίκευσης της Opel επανέλαβε τις επιτυχίες του 2014 και 2015, καταφέρνοντας να σημειώσει ‘hat-trick’. Επιπλέον, η Opel απέσπασε το “International Paul Pietsch Award 2016” για την καινοτόμο τεχνολογία της. Μία επιτροπή που απαρτίζεται από 26 συντάκτες από 21 χώρες επέλεξε το σύστημα προσαρμοζόμενου φωτισμού IntelliLux LED matrix του νέου Opel Astra σαν νικητή του περίοπτου βραβείου. Το ειδικό βραβείο έχει τα όνομα του Paul Pietsch, ενός πρώην αγωνιζόμενου σε Grand Prix και συνιδρυτή της Motor Presse Stuttgart, και απονέμεται σε εξαιρετικές τεχνολογικές ιδέες.

Το νέο σύστημα φωτισμού LED matrix που αποτελείται από 16 τμήματα LED – οκτώ σε κάθε πλευρά του αυτοκινήτου – προσαρμόζει αυτόματα και συνεχώς το μήκος και την κατανομή της δέσμης φωτός σύμφωνα με τις ��υνθήκες κυκλοφορίας. Για το σκοπό αυτό, συνεργάζεται με την εμπρός κάμερα Opel Eye.

Μόλις το όχημα φύγει από μία αστική περιοχή, η μεγάλη σκάλα είναι μόνιμα ενεργοποιημένη – κάτι που αυξάνει αποφασιστικά την ασφάλεια.Ωστόσο, οι οδηγοί του Astra δεν είναι οι μόνοι που ωφελούνται απολαμβάνοντας άριστη ορατότητα με το προσαρμοζόμενο φωτισμό πλήρους λειτουργικότητας LED χωρίς να ‘τυφλώνουν’ τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου. Όταν η κάμερα ανιχνεύει πηγές φωτός από αντίθετα ερχόμενα ή προπορευόμενα οχήματα, μεμονωμένες λυχνίες LED στη σχετική ζώνη απενεργοποιούνται, απλά ‘συσκοτίζοντας’ την περιοχή γύρω από τα οχήματα. Το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου και της γύρω περιοχής παραμένει φωτισμένο. Η διευθύντρια Μάρκετινγκ της Opel, Tina Müller, παρέλαβε το βραβείο για το ADAM στη Στουτγάρδη.

Βαγγέλης Γκούμας