Στην έκθεση αυτοκινήτου του Detroit, ο εφευρέτης της αυτοκίνησης παρουσίασε το πιο εξελιγμένο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο, τη νέα E-Class, θέτοντας έτσι νέα στάνταρ όσον αφορά στην ασφάλεια, την αποδοτικότητα και τις επιδόσεις .

Δύο παραδείγματα, για του λόγου το αληθές: το καινοτόμο υβριδικό σύστημα plug-in hybrid, σε συνδυασμό με τις τεχνικές ελαφράς κατασκευής και τις εξαιρετικές επιδόσεις όσον αφορά στην αεροδυναμική, θέτουν νέα στάνταρ οικονομίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη νέα αερανάρτηση πολλαπλών θαλάμων, η οποία εγγυάται εξαιρετική οδηγική άνεση.

mercedes-e-klasse-2016-3.jpg
Η τεράστια γκάμα καινοτομιών που διαθέτει η νέα E-Class περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σύστημα υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας Active Lane, το οποίο καθοδηγεί τη λιμουζίνα στη λωρίδα που έχει επιλέξει ο οδηγός. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η νέα E-Class είναι η πιο έξυπνη λιμουζίνα της business κατηγορίας.
Η νέα E-Class διατίθεται με την επιλογή δύο κινητήρων κατά τις αρχές του λανσαρίσματός της στην αγορά: η E 200 με έναν τετρακύλινδρο κινητήρα βενζίνης 1991 cc, και η E 220 d με έναν ολοκαίνουριο τετρακύλινδρο πετρελαιοκινητήρα 1950 cc. Ο νέος πετρελαιοκινητήρας αποδίδει 195 ίππους και – όταν τοποθετηθεί στην E 220 d, η μεικτή κατανάλωσή του είναι μόλις 3,9 λίτρα / 100 χιλιόμετρα, που σημαίνει εκπομπή μόλις 102 γραμμαρίων ρύπων / χιλιόμετρο – τιμή, που μέχρι σήμερα μόνο σημαντικά μικρότερα οχήματα μπορούσαν να πετύχουν.

Η πιο ισχυρή έκδοση πετρελαιοκινητήρα διαθέτει έναν εξακύλινδρο κινητήρα με προηγμένη τεχνολογία καυσαερίων SCR, με ισχύ 258 ίππους και μέγιστη ροπή 620 Nm. Το εσωτερικό της νέα�� E-Class συνθέτει το συναίσθημα και την ευφυΐα, πόλοι που ορίζονται ξεκάθαρα από τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Mercedes-Benz.
mercedes-e-klasse-2016-.jpg
Όλα τα μοντέλα που θα λανσαριστούν στην αγορά θα είναι εξοπλισμένα με το νέο εννεατάχυτο αυτόματο κιβώτιο 9G-TRONIC. Ο προαιρετικός εξοπλισμός της περιλαμβάνει - για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κατηγορία - δύο «επόμενης γενιάς» οθόνες υψηλής ανάλυσης, με μια ευρεία οθόνη διαγωνίου 12,3 ιντσών η κάθε μία. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει μεταξύ τριών διαφορετικών σχεδιαστικών στυλ για το ταμπλό οργάνων: "Classic", "Sport" και "Progressive".

Επιπλέον, χειριστήρια αφής στο τιμόνι κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση σε ένα αυτοκίνητο. Όπως σε ένα περιβάλλον smartphone, ανταποκρίνονται με ακρίβεια σε οριζόντιες και κάθετες κινήσεις, επιτρέποντας στον οδηγό να ελέγχει ολόκληρο το σύστημα ενη��έρωσης και ψυχαγωγίας απλά με την ένταση των κινήσεων των δακτύλων του χωρίς να χρειάζεται να απομακρύνει τα χέρια του από το τιμόνι.

Οι τιμές της νέας Ε-Class στην Ελληνική αγορά διαμορφώνονται ως εξής (σε παρένθεση οι τιμές με απόσυρση):
• Ε200 €53.600 (€50.800)
• Ε220 d €55.950 (€53.150)
• E350 d €72.000

Βαγγέλης Γκούμας