Μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από την London Economics, κορυφαίος ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός οικονομικών συμβούλων, αποκάλυψε την αυξανόμενη συμβολή της Kia Motors Europe στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα της νέας έκθεσης, «Τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που απορρέουν από την παρουσία της Kia στην Ευρώπη», είναι ότι πάνω από 153.000 άνθρωποι έχουν εργασία χάρη στις δραστηριότητες της εταιρίας σε όλη την ήπειρο, οι οποίοι απασχολούνται άμεσα ή έμμεσα από την Kia ή μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού, τις πωλήσεις και τη διανομή.
kia 2.JPG
Συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών δασμών, των πωλήσεων και των φόρων των εταιριών, η έκθεση υπογραμμίζει τη συμβολή των 934 εκατομμυρίων ευρώ της Kia σε φόρους που καταβάλλονται στις κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2014, ενισχύοντας περαιτέρω τις οικονομίες της περιοχής. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 8% σε σχέση με το 2013, έτος κατά το οποίο η Kia κατέβαλε € 865 εκατομμύρια σε φόρους στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η παραγωγή αυξάνεται διαρκώς επί σειρά ετών στην ευρωπαϊκή μονάδα παραγωγής της Kia στη Ζιλίνα της Σλοβακίας, η οποία παρήγαγε το πρώτο όχημα στο τέλος του 2006 - και των πρώτο όχημα των δύο εκατομμυρίων της το 2015. Η εγκατάσταση στη Ζιλίνα - λειτουργεί από την Kia Motors Σλοβακίας - είναι μία από τις λίγες μονάδες στον κόσμο με την ικανότητα να παράγει μέχρι και οκτώ διαφορετικά μοντέλα στην ίδια γραμμή παραγωγής.

Επειδή η παραγωγή έχει αυξηθεί στο εργοστάσιο (αύξηση κατά 3,5% την περίοδο 2013 έως 2014), η έκθεση της London Economics επισημαίνει ότι η συνολική αξία των προμηθειών της Kia ανέρχεται σε 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014. Τα 3,0 δισεκατομμύρια ευρώ αυτών των προμηθειών (71%) προήλθαν από το εσωτερικό της Ευρώπης. Το 2014, το 56% όλων των οχημάτων Kia που πωλούνται στην Ευρώπη κατασκευάζονται επιτόπου στη Σλοβακία.

Η έκθεση υπογραμμίζει ολόκληρη την αλυσίδα αξιών της Kia στην Ευρώπη, από την έρευνα και την ανάπτυξη, έως την κατασκευή, τις προμήθειες, τις πωλήσεις και την τελική διανομή αυτοκινήτων σε όλη την ήπειρο. Το ίδιο το δίκτυο διανομής πωλήσεων προσθέτει1,3 δισ ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ, ενώ πρόσθεσε συνολική ακαθάριστη αξία στην Kia συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών προμηθευτών και ανεξάρτητων εμπόρων λιανικής πώλησης της ��άρκας - σε 2,5 δις ευρώ.

Βαγγέλης Γκούμας