Η Kia Motors ανακοίνωσε τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της για την ανάπτυξη μίας ευρύτερης σειράς οχ��μάτων φι��ικών προς το περιβάλλον. Η Kia φιλοδοξεί να ηγηθεί στην αγορά αυτοκινήτων με χαμηλές εκπομπές ρύπων από το 2020 όταν αναμένεται να αυξηθεί από τα τέσσερα μοντέλα στα 11. Αυτή η διευρυμένη γκάμα των φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα προηγμένων κινητήρων, από υβριδικά και ηλεκτρικά επαναφορτιζόμενα (plug-in) οχήματα καθώς και ηλεκτρικά οχήματα κυψελών καυσίμου.

Τα πρώτα μοντέλα που θα έχουν τους νέους τύπους κινητήρων, σύμφωνα με το όραμα της μάρκας για αυτοκίνητα χαμηλών εκπομπών ρύπων το 2020, θα είναι το Kia Optima PHEV (υβριδικό επαναφορτιζόμενο plug in ηλεκτρικό όχημα), το οποίο θα περιλαμβάνει μία υψηλής χωρητικότητας μπαταρίας λιθίου-πολυμερούς και έναν ηλεκτρικό κινητήρα, καθώς και ένα αποδοτικό αυτόματο κιβώτιο έξι ταχυτήτων, και το Niro, ένα νέο υβριδικό, πολυχρηστικό όχημα (HUV). Και τα δύο οχήματα θα έχουν ως στόχο τις εκπομπές ρύπων στα 90gr/km (σε συνδυασμό, με βάση το νέο Ευρωπαϊκό κύκλο οδήγησης).

Το πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο της Kia προβλέπει περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R & D) τεχνολογιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης και νέων προϊόντων, με εξαιρετικά προηγμένους κινητήρες σε όλα τα νέα μοντέλα και για όλες τις αγορές παγκοσμίως.

Η νέα επένδυση από την Hyundai Motor Group, μητρική εταιρεία της Kia, ανέρχεται στα 11.3 τρις won (US $10,2 δισεκατομμύρια), για την ανάπτυξη μιας σειράς νέων μοντέλων φιλικών προς το περιβάλλον αλλά και για την κατασκευή των εγκαταστάσεων που απαιτούνται. Η επένδυση είναι πιθανό να οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας εγχώρια.

Βαγγέλης Γκούμας