Στην δεύτερη γενιά του το Nissan Note είναι ένα εντελώς νέο αυτοκίνητο το οποίο διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά που στοχεύει η κατηγορία του. Κατασκευασμένο στο Sunderland της Αγγλίας, με την ευπροσάρμοστη πλατφόρμα του V (versatile = ευπροσάρμοστη) με τον κωδικό είναι πρακτικό, έχει καλούς χώρους ,ασφάλεια και ένα τρικύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,2 λίτρων ο οποίος αν μη τι άλλο κινεί με άνεση και με οικ��νομία το αμάξωμα των 1030 κιλών.

Με κοντό το μπροστινό μέρος με μεγάλα κοφτά φωτιστικά σώματα που «δένουν» αρμονικά με την μάσκα το ιαπωνικό μοντέλο έχει δυναμική εμφάνιση και αεροδυναμικό συντελεστή οπισθέλκουσας cd:0,30. Οι κάθετες κολώνες οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες δίνουν στους επιβάτες το αίσθημα της ευρυχωρίας . Περνώντας στο εσωτερικό εκτιμάς τους χώρους που έχει ειδικά στα πίσω καθίσματα και χάρη στο επίπεδο πάτωμα. Αν και έχει συγκρατημένες διαστάσεις(διαστάσεις 4.100 x 1.695 x 1.530 mm )πέντε επιβάτες βολεύονται χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις ενώ για τις αποσκευές τους έχουν διαθέσιμα 295 λίτρα. Στο πακέτο Family το συρόμενο πίσω κάθισμα σε συνδυασμό με το μετακινούμενο δάπεδο δίνουν 411 λίτρα στον χώρο αποσκευών .
nissan note 3.jpg
Αυτή η τιμή «σκαρφαλώνει» στα 2212 λίτρα με την αναδίπλωση των καθισμάτων τιμή που εξυπηρετεί στις «επαγγελματικές» μεταφορές. Ένα από τα στοιχεία της πρακτικότητας είναι ο αποθηκευτικός χώρος ακριβώς πάνω από το ντουλαπάκι από την μεριά του συνοδηγού όπου «φιλοξενείται» και θύρα USB. Ακόμη υπάρχουν τρεις μεγάλες θήκες για μικροαντικείμενα αλλά και ι δύο ποτηροθήκες για οδηγό και συνοδηγό.
nissan note 2.jpg
Όσον αφορά την σχεδίαση και την ποιότητα κατασκευής κυριαρχεί η λιτότητα στο ταμπλό που έχει σκληρά πλαστικά με καλή όμως συναρμολόγηση. Στα ευανάγνωστα όρ��ανα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής χρωματισμού από μπλε σε πράσινο όταν επιλέξεις την λειτουργία «Eco». Την ίδια στιγμή τα πράγματα αναβαθμίζονται οπτικά αλλά και ουσιαστικά με την ευμεγέθη οθόνη όπου προβάλλονται μεταξύ άλλων και πληροφορίες από τον υπολογιστή ταξιδιού .Στο τιμόνι υπάρχουν χειριστήρια του ηχοσυστήματος και του cruise control . Στα hi-lights εντάσσεται το Nissan Safety Shield που περιλαμβάνει σύστημα προειδοποίησης τυφλού σημείου (Blind Spot Warning), προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας (Lane Departure Warning), ανίχνευση κινούμενων αντικειμένων Moving Object Detection System) αλλά και σύστημα πανοραμικής θέασης (Around View Monitor) που προσφέρει απεικόνιση του αυτοκινήτου από όλες τις γωνίες διευκολύνοντας τη στάθμευση μέσω οθόνης αφής 5.8 ιντσών είναι ανάμεσα στα πλεονεκτήματα ασφαλείας που διαθέτει το Note. Το ESP,το ABS οι 6 αερόσακοι συμπληρώνουν την τεχνολογική αναβάθμιση του Note σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο αλλά και με τον ανταγωνισμό. Στα δυνατά του σημεία είναι και η νεανική «καρδιά» που διαθέτει.

nissan note 4.jpg
Μιλάμε για τον 3κύλινδρο ατμοσφαιρικό, χωρίς ενοχλητικούς κραδασμούς , κινητήρα των 1,2 λίτρων που αποδίδει 80 άλογα στις 6000 σ.α.λ. και είναι η βασική πρόταση στην γκάμα των μοτέρ που το κινούν. Αυτό που μας άρεσε είναι η ζωντάνια και η …επιθετικότητα που έδειξε στο απότομο πάτημα του γκαζιού( 11,2 κιλά στις 4.000 σ.α.λ.)που μεταφράζεται σε 13,7 δευτερόλεπτα για τα 0-100 χλμ./ώρα αλλά και η τελική ταχύτητα των 170 χλμ./ώρα. Βέβαια για αυτή την ευστροφία του …ευθύνεται και το κοντό σε σχέσεις μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων με τις 5 σχέσεις.

Με φορτωμένο το αμάξωμα για να κινηθείς σβέλτα χρειάζεται να πλησιάζεις την βελόνα του στροφόμετρου στα κόκκινα . Η κατανάλωση των 5 με 6 λίτρα που κατέγραψε το Note μας ικανοποίησε ειδικά όταν σκεφτήκαμε στο τέλος του test drive πόσο βαρύ ήταν το δεξί μας πόδι.( εκπομπές CO2 109 γρμ./χλμ.) Η ρύθμιση της ανάρτησης με γόνατα McPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα στο πίσω μέρος προσφέρει σταθερότητα στην ευθεία. Στις στροφές οι κλίσεις είναι κάπως τονισμένες, όμως οι αντιδράσεις οδηγώντας σε γρήγορους ρυθμούς είναι προοδευτικές και ελεγχόμενες με την συμπαράσταση του μερικώς απενεργοποιημένου ESP συστήματος ηλεκτρονικής ευστάθειας.

Το φιλτράρισμα των αναρτήσεων στις εγκάρσιες ανωμαλίες του οδοστρώματος θέλει δουλίτσα ακόμη αλλά είναι σαφώς καλύτερο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Το τιμόνι έχει μικρές διαστάσεις διευκολύνοντας στις μανούβρες και παράλληλα παρά την τεχνητή αίσθηση που δίνει ,έχει σωστό «βάρος» και προσφέρει ικανοποιητική πληροφόρηση. Το σύστημα πέδησης με την άμεση και προοδευτική απόδοση δεν μας «πρόδωσε» ακόμη και μετά από σκληρή χρήση. Σε τελική ανάλυση το Nissan Note είναι ένα μικρό αυτοκίνητο με μεγάλα προσόντα και τιμή που ξεκινά από τα 12350 ευρώ.

Βαγγέλης Γκούμας