Το εργοστάσιο της SEAT στο Martorell γιορτάζει την παραγωγή πέντε εκατομμυρίων Ibiza, γεγονός ορόσημο για το πιο αντιπροσωπευτικό μοντέλο της ισπανικής μάρκας που συμπίπτει και με τον εορτασμό της 30ης επετείου του.

Τριάντα χρόνια μετά, το SEAT Ibiza έχει γίνει το καλύτερο σε πωλήσεις και το πιο εξαγώγιμο μοντέλο της μάρκας. Διαβάστε και μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.700 Ibiza παράγονται στο εργοστάσιο στο Martorell κάθε μέρα.

Για την παραγωγή του απασχολούνται γύρω στα 1.600 άτομα και 700 ρομπότ. Ένα Ibiza διανύει περίπου 12 χλμ σε ολόκληρη την διαδικασία παραγωγής του. Αν τα 5 εκατομμύρια Ibiza έμπαιναν στην σειρά θα κάλυπταν περίπου 19.300 χλμ ή την απόσταση από το Martοrell στο Auckland της Νέας Ζηλανδίας .

Για τα 5 εκατομμύρια Ibiza έχουν καταναλωθεί συνολικά 70 εκατομμύρια κιλά χρώμα. Το γυναικείο φύλο αντιπροσωπεύει το 21% του εργατικού δυναμικού στην γραμμή παραγωγής.

Δύο διάσημες σταρ της ποπ μουσικής, η Shakira και η Kate Perry, έδωσαν την φωνή τους για την μουσική επένδυση διαφημιστικών σποτ τ��υ μοντέλου. Η λιανική τιμή ενός Ibiza κατά προσέγγιση το 1984 ήταν 825.000 πεσέτες (4.950€) που ισοδυναμεί με 15.620€ σε σημερινές τιμές.

Το Ibiza ήταν το επίσημο αυτοκίνητο των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992 .Το 70% από τα 5 εκατομμύρια SEAT Ibiza (περίπου 3,5 εκατομμύρια) έχουν πουληθεί εκτός Ισπανίας και σε περισσότερες από 75 χώρες στις οποίες η ισπανική μάρκα έχει παρουσία. Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία και Μεξικό έχουν αναδειχθεί ως τις πιο σημαντικές αγορές για το best-seller μοντέλο στην ιστορία του.

Βαγγέλης Γκούμας