Η οικογένεια C-MAX κινείται πλέον με το νέο, αποδοτικό βενζινοκινητήρα 1.5 EcoBoost της Ford σε εκδόσεις 150 ίππων και 182 ίππων, αλλά και το νέο 1.5 TDCi diesel, που αποδίδει 95 ίππους ή 120 ίππους.

Μία νέα έκδοση ECOnetic με εκτιμώμενες εκπομπές CO2 99 γρμ./χλμ προσφέρεται. στο πενταθέσιο C-MAX. Βέβαια η οικογένεια C-MAX θα εξακολουθήσει να προσφέρεται με τις εκδόσεις του πολυβραβευμένου βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost με τους 100 και 125 ίππους.

Το πενταθέσιο C-MAX και το επταθέσιο Grand C-MAX θα προσφέρουν επίσης ανώτερα επίπεδα άνεσης και λειτουργικής ποιότητας. Τα μοντέλα θα λανσάρουν προηγμένες τεχνολογίες όπως το σύστημα συνδεσιμότητας Ford SYNC 2 μέσω φωνητικής ενεργοποίησης.

Οι προηγμένες τεχνολογίες Ford βοηθούν τους οδηγούς να αποφεύγουν ατυχήματα ή να μετριάζουν τις επιπτώσεις τους – από γρατζουνιές και χτυπήματα στο παρκάρισμα μέχρι σοβαρότερες συγκρούσεις με υψηλότερες ταχύτητες. Το σύστημα Active Park Assist της Ford εντοπίζει κατάλληλους χώρους στάθμευσης και, με το πάτημα ενός μπουτόν, κατευθύνει το όχημα ενώ ο οδηγός έχει τον έλεγχο του γκαζιού και του φ��ένου. Τα C MAX και Grand C-MAX αποκτούν επιπλέον το Perpendicular Parking με την προσθήκη δύο νέων αισθητήρων υπερήχων στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου. Το σύστημα βοηθά τους οδηγούς να παρκάρουν με όπισθεν κάθετα, παράλληλα με άλλα αυτοκίνητα.

Η Ford έχει βελτιώσει επίσης το σύστημα αποφυγής σύγκρουσης Active City Stop, το οποίο χρησιμοποιεί αισθητήρες στο εμπρός τμήμα για την ανίχνευση σταθερών αντικειμένων στο δρόμο και προετοιμάζει τα φρένα εάν το αυτοκίνητο πλησιάζει πολύ γρήγορα ένα αντικείμενο. Εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει το σύστημα μειώνει τη ροπή του κινητήρα και εφαρμόζει αυτόματα πίεση πέδησης για να περιορίσει τη σφοδρότητα της σύγκρουσης. Το νέο C-MAX προσφέρει την τελευταία έκδοση του συστήματος που τώρα λειτουργεί με ταχύτητες μέχρι 50 χλμ.ώρα (προηγουμένως μέχρι 30 χλμ./ώρα ).

Σε περίπτωση κινούμενων αντικειμένων, το Active Braking λειτουργεί παρόμοια με το Active City Stop αλλά με ταχύτητες από 8 χλμ.ώρα μέχρι 180 χλμ./ώρα. Υποστηρίζει τον οδηγό σε υψηλότερες ταχύτητες, για παράδειγμα στον αυτοκινητόδρομο, εκδίδοντας προειδοποιήσεις και εφαρμόζοντας πίεση πέδησης ανάλογα με τις απαιτήσεις.

Νέα στο C-MAX είναι η τεχνολογία Adaptive Cruise Control που δίνει τη δυνατότητα στους οδηγούς να ρυθμίσουν την επιθυμητή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Εάν ο οδηγός πλησιάσει, το σύστημα εκδίδει μία οπτική προειδοποίηση τριών σταδίων στο ταμπλό – κατά σειρά γκρι, κίτρινη, κόκκινη. Ο οδηγός λοιπόν αισθάνεται πιο ασφαλής και πιο άνετος μπαίνοντας στα νέα Ford C-MAX όταν κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη στις αρχές του 2015.

Βαγγέλης Γκούμας