Οι προβολείς είναι τα … «μάτια» στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου. Όσο πιο ελκυστικά είναι τόσο πιο όμορφο είναι το τελευταίο και φυσικά τους χρειαζόμαστε στο σκοτάδι για να βλέπουμε. Αλλά οι εξελίξεις στη σχεδίαση των προβολέων τρέχουν και εμείς σήμερα μιλάμε για κομψότητα και στυλ που ξεπερνούν ότι ξέραμε μέχρι τώρα σε αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής.

Ετσι πρέπει να ευχαριστήσουμε αυτούς που επινόησαν την τεχνολογία LΕD. Χάρη στις λυχνίες LED, οι σχεδιαστές έχουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στη σχεδίαση των προβολέων ενός αυτοκινήτου συγκριτικά με τις παραδοσιακές λάμπες.

Tο νέο Ford Mondeo, που θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά, θα είναι ένα από τα πιο «εντυπωσιακά» αυτοκίνητα στην κατηγορία του. Και μεγάλη συμμετοχή σ’ αυτό θα έχουν οι προβολείς του. Οι λυχνίες LED είναι τόσο μικρές ώστε προσφέρουν στους σχεδιαστές πολύ περισσότερη ευελιξία από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες όταν φιλοτεχνούν το σχήμα των προβολέων.

Έτσι δημιουργούν φωτιστικά σώματα που, εκτός από λειτουργικά, μπορούν να παραπέμπουν και στην εκ βάθρων αναβαθμισμένη εξωτερική σχεδίαση του αυτοκινήτου.Οι λεπτοί προβολείς αναδεικνύουν τις γωνίες του αυτοκινήτου δείχνοντάς το πιο αεροδυναμικό. Επίσης το κάνουν να φαίνεται χαμηλότερο, δίνοντάς του πιο σπορ προφίλ.

Λόγω μικρότερης διαμέτρου, οι λυχνίες LED τοποθετούνται σε συγκεκριμένες διατάξεις και ελέγχονται η κάθε μία χωριστά ώστε με ειδικά εφέ φωτισμού να δημιουργούν ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, σαν μία σειρά πορτοκαλί φλας που αναβοσβήνουν διαδοχικά.

Επίσης, καθώς παράγουν αισθητά λιγότερη θερμότητα από τους λαμπτήρες της παλιάς εποχής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλαστικοί εσωτερικοί φακοί και εξαρτήματα, που διαμορφώνονται πιο εύκολα, σύμφωνα με τις επιθυμίες των σχεδιαστών.

Βαγγέλης Γκούμας