Η Γαλλική πρωτεύουσα είναι μία πόλη με εξαιρετικά στρεσογόνες συνθήκες οδήγησης, πυκνή κυκλοφορία, κρίσιμους οδικούς κόμβους και οδηγούς που αφήνουν ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας.Συνθήκες ιδανικές για τη δοκιμή της τεχνολογίας αυτόματου φρεναρίσματος της Ford, Active City Stop.

Στο πλαίσιο της δοκιμής, επαγγελματίες οδηγοί με γνώση της περιοχής οδήγησαν αυτοκίνητα σε κυκλοφοριακά επιβαρυμένους δρόμους του Παρισιού – που κατατάσσεται ανάμεσα στις 10 πιο πολυσύχναστες Ευρωπαϊκές πόλεις και σε διάσημους κόμβους όπως η Place de ’Etoile στην Αψίδα του Θριάμβου, όπου συναντώνται 12 κεντρικές λεωφόροι.

Μία προηγμένη έκδοση του Active City Stop, που λειτουργεί με ταχύτητες έως 50 χλμ. /ώρα , κάνει ντεμπούτο στο νέο Ford Focus που θα αρχίσει να πωλείται σύντομα στην Ευρώπη. Ο προηγμένος αισθητήρας ανίχνευσης φώτων και απόστασης του Active City Stop σαρώνει το δρόμο 50 φορές το δευτερόλεπτο, επιτρέποντας τη μείωση της σφοδρότητας των συγκρούσεων ενώ, σε κάποιες περιπτώσεις τις αποτρέπει. Αν ο οδηγός δεν αντιδράσει έγκαιρα στην επιβράδυνση ή το φρενάρισμα των προπορευόμενων οχημάτων, τότε το σύστημα φρενάρει, μειώνει τη ροπή του κινητήρα και ταυτόχρονα ενεργοποιεί τα πίσω φώτα αλάρμ.

Το Active City Stop γνωρίζει μεγάλη επιτυχία μεταξύ των Ευρωπαίων οδηγών από το 2011 που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά με το Ford Focus το 2011. Πάνω από 170.000 οχήματα Ford σε όλη την Ευρώπη εφοδιάζονται τώρα με αυτή την τεχνολογία που έχει επεκταθεί στα Fiesta, B-MAX, C-MAX, Grand C-MAX, Kuga, Transit Connect και Tourneo Connect.

Το νέο Focus θα λανσάρει επίσης μία προηγμένη τεχνολογία για ασφαλέστερο και ευκολότερο παρκάρισμα. Το Perpendicular Parking θα βοηθά του�� οδηγούς να παρκάρουν με όπισθεν hands-free δίπλα σε άλλα αυτοκίνητα. Το Cross Traffic Alert θα προειδοποιεί τους οδηγούς που βγαίνουν με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για τη διέλευση άλλων οχημάτων πίσω τους.

Τέλος το Park-Out Assist θα βοηθά στην έξοδο από παράλληλο χώρο στάθμευσης. Οι ερευνητές της Ford εξελίσσουν ένα Fully Assisted Parking Aid που θα βοηθά τους οδηγούς να παρκάρουν πιέζοντας απλά ένα μπουτόν από το εσωτερικό ή το εξωτερικό του αυτοκινήτου τους.

Η Ford μελετά επίσης προηγμένα συστήματα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας με βάση τις επικοινωνίες αυτοκινήτου με αυτοκίνητο και αυτοκινήτου με υποδομή. Μεταξύ αυτών είναι το Electronic Emergency Brake Light που προειδοποιεί τους οδηγούς για εμπόδια ακόμα και μετά από στροφές ή μπροστά από την κυκλοφορία.

Βαγγέλης Γκούμας