Η Ford Motor Company παρουσίασε το νέο Ford Edge, ένα high tech, υψηλών προδιαγραφών SUV που θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2015.Το Edge με προηγμένες νέες τεχνολογίες θα αποτελέσει το τρίτο κεφάλαιο του σχεδίου επέκτασης της γκάμας SUV της Ford για την Ευρώπη – πλαισιώνοντας το νέο μεσαίο Kuga SUV και το νέο μικρό Eco Sport SUV.

Στην Ευρώπη, η Ford θα προσφέρει με το Edge δύο εκδόσεις του 2.0 Duratorq TDCi diesel της: μία έκδοση 180 ίππων που αποδίδει ροπή 400 Nm και προβλεπόμενες εκπομπές CO2 149 γρμ./χλμ, με 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο. μία έκδοση 210 ίππων που αποδίδει ροπή 450 Nm και προβλεπόμενες εκπομπές 159 γρμ./χλμ. CO2, με 6-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο Power Shift και χειριστήρια στο τιμόνι (paddle).

Το νέο Edge θα περιλαμβάνει Adaptive Steering, που βελτιώνει την απόκριση διεύθυνσης για ευκολότερους ελιγμούς και θα λανσάρει στην Ευρώπη τις τεχνολογίες Active Noise Cancellation και Front Split View Camera. Το σύστημα Active Noise Cancellation της Ford χρησιμοποιεί τρία μικρόφωνα στην καμπίνα και παράγει ηχητικά κύματα αντίθετης φάσης μέσω του ηχοσυστήματος που αναβαθμίζουν τόσο τον ήχο του κινητήρα όσο και το περιβάλλον της καμπίνας.

Η τεχνολογία Front Split View Camera διευκολύνει το όχημα να διασχίσει μία διασταύρωση ή να παρκάρει σε χώρους με περιορισμένη ορατότητα. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί ένα σύστημα κάμερας 180 μοιρών εγκατεστημένο στο εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου.

Το Edge διαθέτει επίσης ειδικά σχεδιασμένους αεραγωγούς στο πλάι του αυτοκινήτου που δημιουργούν ένα είδος «αεροκουρτίνας», για βελτίωση της αεροδυναμικής στις υψηλές ταχύτητες. Το Edge λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στη Β. Αμερική το 2007, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του παραδοσιακού SUV στο χώρο της βιομηχανίας και ιδρύοντας την κατηγορία crossover SUV.

Σήμερα, το Edge είναι σταθερά best-seller στην κατηγορία του στη Β. Αμερική – επιτυγχάνοντας ρεκόρ πωλήσεων το 2013 – και διατίθεται σε επίλεκτες αγορές της Ν. Αμερικής, Ρωσίας και Ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Βαγγέλης Γκούμας