Πριν οι πελάτες οδηγήσουν το ADAM ROCKS αυτό το κομψό mini-crossover εντός και εκτός πόλης, οι μηχανικοί της Opel δοκίμασαν τα όρια των δυνατοτήτων του για μία ακόμα φορά στο Κέντρο Δοκιμών της Opel στο Dudenhofen. με πάνω από 900 μέτρα με λακκούβες, σαμαράκια, συνεχείς ανωμαλίες, καλντερίμια και λιθόστρωτα.

Στην «πίστα βασανιστηρίων», στην οβάλ πίστα υψηλών ταχυτήτων ή στην ορεινή πίστα – το ADAM ROCKS έπρεπε να καλύψει περίπου 40.000 χλμ. στο Dudenhofen. Αυτή η εξουθενωτική δοκιμή αντιστοιχεί με οδήγηση 160.000 χλμ. σε άκρως απαιτητικούς σύγχρονους δρόμους.

Τα οχήματα στο κέντρο δοκιμών της Opel εκτίθενται σε επίπεδα καταπόνησης και πίεσης επί 24 εβδομάδες που όμως αντιστοιχούν σε ολόκληρο το προσδόκιμο ζωής τους με λειτουργία υπό κανονικές οδικές συνθήκες. Χάρη στις κλίσεις 40 μοιρών, επιτυγχάνονται ταχύτητες 250 χλμ./ώρα χωρίς πλευρικές δυνάμεις.

Αυτό επιτρέπει τους μηχανικούς της Opel να δοκιμάσουν τις υπολογισμένες τιμές επιδόσεων, όπως τελική ταχύτητα, και να μπορούν ταυτόχρονα να χαλαρώνουν και να αφήνουν το τιμόνι καμιά φορά. Για να δοκιμαστούν τα συστήματα διεύθυνσης, μετάδοσης και πέδησης, το ADAM ROCKS ολοκλήρωσε με επιτυχία την ορεινή πίστα.

Αυτή η τεχνητή διαδρομή μεταβαλλόμενων συνθηκών περιλα��βάνει ανηφόρες και κατηφόρες, κλίσεις από 8 έως 30%, με διαφορετικές οδικές επιφάνειες και ένα τμήμα αλλεπάλληλων στροφών (με φουρκέτες) – παρόμοιο με τις συνθήκες που συναντάμε σε ορεινές διαδρομές.

Σύμφωνα με τη στάνταρ διαδικασία, οι μηχανικοί οδηγούν στην πίστα με δεύτερη και τρίτη σχέση, με 50 χλμ./ώρα και στη συνέχεια επιταχύνουν τέρμα γκάζι. Αριστερά και δεξιά της πίστας, τοποθετούνται κατευθυντήρια μικρόφωνα που καταγράφουν τον εξωτερικό θόρυβο. Το όριο για την μέση τιμή με δ��ύτερη και τρίτη σχέση είναι 74 dB(A) – και το μικρό crossover πέρασε το τεστ χωρίς πρόβλημα.

Το Opel ADAM ROCKS ετοιμάζεται για λανσάρισμα με υφασμάτινη οροφή Swing Top (στάνταρ), και μάλιστα στην τιμή των 16.000 ευρώ.

Βαγγέλης Γκούμας