Η Ford Motor Company δεσμεύεται να προχωρήσει ταχύτερα στα προγράμματα διατήρησης υδάτινων πόρων στις παγκόσμιες εγκαταστάσεις της και στην αλυσίδα προμηθευτών της, σύμφωνα με την 15η ετήσια Αναφορά Βιωσιμότητας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Η επιτυχία της πρωτοβουλίας είναι μετρήσιμη. Η εταιρία όχι μόνον κατάφερε να μειώσει τη χρήση νερού ανά όχημα δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αλλά περιόρισε και την παγκόσμια χρήση νερού κατά 61%, ή πάνω από37 εκατομμύρια λίτρα, μεταξύ 2000 και 2013.

Αυτή η οικονομία αντιστοιχεί με 1 δις ντους διάρκειας πέντε λεπτών, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος. Η συνολική ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο στις εγκαταστάσεις της Ford διαμορφώθηκε από 64 εκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο σε 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στην Ευρώπη, τα εργοστάσια κινητήρων της Ford σε Κολωνία, Γερμανία και Κραϊόβα, Ρουμανία όπου κατασκευάζεται ο 1.0 Eco Boost λανσάρισαν προηγμένες τεχνικές παραγωγής οι οποίες μειώνουν την ποσότητα του ψυκτικού που απαιτείται κατά τη μηχανουργική επεξεργασία αλουμινένιων εξαρτημάτων κινητήρων σε μόλις πέντε μιλιλίτρα ανά εξάρτημα από δύο λίτρα.

Για να μειωθούν οι εκπομπές CO2, η απαιτούμενη ενέργεια για τη λειτουργία του εργοστασίου της Κολωνίας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, από τρία εργοστάσια υδροηλεκτρικής ενέργειας σε Νορβηγία και Σουηδία. Η Ford ξεκίνησε μία στρατηγική προσπάθεια θέλοντας να βελτιώσει τις επιπτώσεις της σαν εταιρία στον τομέα υδάτινων πόρων το 2000, θέτοντας ετήσιους στόχους μείωσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Διαχείρισης Νερού.

Βαγγέλης Γκούμας