Μπορεί να φαίνεται ότι οι τομάτες και τα οχήματα δεν έχουν τίποτα κοινό. Ωστόσο, οι ερευνητές της Ford Motor Company και της H.J. Heinz Company εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας καινοτόμου συνεργασίας.

Ερευνητές της Ford και της Heinz μελετούν τη χρήση ινών της τομάτας με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων, συνθετικών υλικών για χρήση στην παραγωγή οχημάτων. Ειδικά αποξηραμένες φλούδες τομάτας θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κλιπ καλωδιώσεων ή αποθηκευτικά δοχεία κατάλληλα για κέρματα ή άλλα μικροαντικείμενα σε οχήματα Ford.

Πριν από δύο χρόνια περίπου, η Ford ξεκίνησε συνεργασία με τις Heinz, Coca-Cola Company, Nike Inc. και Procter & Gamble προκειμένου να επιταχύνει την εξέλιξη ενός πλαστικού 100% φυσικής προέλευσης, που θα μπορούσε να τύχει εφαρμογής σε κάθε είδους παραγωγή - από υφάσματα μέχρι συσκευασίες - και με χαμηλότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από όσο σημερινά υλικά συσκευασίας με βάση το πετρέλαιο.

Τα τελευταία χρόνια, η Ford έχει αυξήσει τη χρήση ανακυκλωμένων μη μεταλλικών και οργανικών υλικών. Με τα εξαρτήματα κονσόλας ενισχυμένα με κυτταρικές ίνες και τις βάσεις καλωδιώσεων από επεξεργασμένους φλοιούς ρυζιού που λανσαρίστηκαν πέρσι, η γκάμα οργανικών υλικών της Ford περιλαμβάνει πλέον οκτώ υλικά στην παραγωγή.

Άλλα παραδείγματα είναι συνθετικά υλικά βασισμένα σε καρύδα, ανακυκλωμένο βαμβάκι για τις μοκέτες και τα καλύμματα των καθισμάτων και αφρός σόγιας για τα μαξιλάρια καθισμάτων και τα προσκέφαλα.

Βαγγέλης Γκούμας