Η Mitsubishi Ελβετίας ήθελε να διαπιστώσει κατά πόσον η θεωρητική πρότυπη αυτονομία του Outlander 4x4 PHEV Plug-in-Hybrid σε συνδυασμένο hybridmode (824 χλμ.) που έχει ανακοινώσει το εργοστάσιο είναι εφικτή σε μία δοκιμή πολλών χιλιομέτρων. Ο εξοπλισμός για το Outlander PHEV διατίθεται με 3 κινητήρες (2xE-Motor, 1x βενζινοκινητήρα, συνολικής ισχύος 203 ίππων ήταν μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία και ένα γεμάτο ρεζερβουάρ των 45 λίτρων.


Οδηγός της δοκιμής ήταν ο Ελβετός πρωτοπόρος στις μεγάλες αποστάσεις (Hypermiler) και πρώην πιλότος των Swiss Airbus A330/A340 Felix Egolf, ο οποίος έχει ήδη πετύχει αρκετά ρεκόρ κατανάλωσης και μεγάλων αποστάσεων. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε το διάστημα 12-14 Μαΐου και ξεκίνησε από τα κεντρικά γραφεία της εισαγωγικής εταιρείας Mitsubishi στο Härkingen/SO, συνεχίστηκε μέσω Βασιλείας, Βοσγίων , Λουξεμβούργου προς το Βέλγιο και μέσω Αρδεννών στο Eindhoven/NL με τελικό προορισμό το Amstelveen κοντά στο Άμστερνταμ, στην έδρα του εισαγωγέα της Mitsubishi NL.

Η διαδρομή ήταν ορεινή σε μερικά σημεία και το ποσοστό του αυτοκινητόδρομου δεν ξεπερνούσε το 38%. Κατά την άφιξη, ο χιλιομετρητής έδειξε 729 χλμ. με υπόλοιπη αυτονομία 90 χλμ. Το ταξίδι συνεχίστηκε στην πόλη του Άμστερνταμ για μία φωτογράφηση και κατόπιν στην Ουτρέχτη όπου ο υπολογιστής ταξιδιού έδειξε απόσταση 830.2 χλμ. και χρειάστηκε ανεφοδιασμός για πρώτη φορά: με 45.14 λίτρα ακριβώς και υπολογισμένη μέση κατανάλωση 5.44 λίτρων /100 χλμ. συν περίπου 1 kWh / 100 χλμ. η στάνταρ αυτονομία που ανακοίνωσε το εργοστάσιο (824 km) μπορεί να επιτευχθεί στην πράξη.

Ασφαλώς με προνοητική οδήγηση και λογική χρήση της τεχνολογίας Plug-in-Hybrid, π.χ. φόρτιση της μπαταρίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού (CHARGE) ή οικονομία φόρτισης (SAVE) και συνεπή χρήση του συστήματος ανάκτησης ενέργειας μέσω πέδησης με 5 στάδια φρεναρίσματος.

Το καινοτόμο Outlander PHEV που παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2013 είναι το παγκοσμίως πρώτο SUV 4x4 με τεχνολογία Plug-in-Hybrid και ξεχωρίζει ως το ‘καθαρότερο SUV 4x4’ με εκπομπές CO2 μόνο 44 g και κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Α.

Βαγγέλης Γκούμας