​Μας έκαναν περήφανους οι τρεις ελληνικές συμμετοχές στο μεγάλο διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου που διοργανώνει η Shell. Με τα λιγοστά μέσα που διέθεταν κατάφεραν να κατακτήσουν αξιόλογες θέσεις ανάμεσα σε 198 ομάδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από 27 χώρες.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα στους δρόμους του Ρότερνταμ στην Ολλανδία, οι ομάδες διαγωνίστηκαν με οχήματα που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι ίδιες και κατάφεραν να ενθουσιάσουν το κοινό, πετυχαίνοντας τέσσερα νέα ρεκόρ σε πέντε κατηγορίες, παρά τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν.

Μετά από ένα πολύ δύσκολο αγώνα και με τεράστιο ανταγωνισμό για μια ακόμη χρονιά, η ομάδα του πολυτεχνείου Κρήτης κατάφερε να κατακτήσει την τέταρτη θέση, όπως και το 2013, στην κατηγορία UrbanConceptμε κινητήρα υδρογόνου, βελτιώνοντας την επίδοση της. Με εξελιγμένο έλεγχο του ηλεκτρικού κινητήρα, διένυσε 58,48 χλμ. καταναλώνοντας μια μόλις κιλοβατώρα.

H ομάδα «Poseidon» από το Τμήμα Μηχανολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά, που συμμετείχε στην κατηγορία Prototype με ηλεκτρικό κινητήρα με μπαταρία, κατέκτησε την 11η θέση διανύοντας 527.86 χλμ. με μια κιλοβατώρα και πραγματοποίησε ελληνικό ρεκόρ οικονομίας καυσίμου.

Η Ομάδα «Προμηθέας» από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που διαγωνίστηκε στην κατηγορία Prototype με ηλεκτρικό κινητήρα με μπαταρία βελτίωσε την περσινή επίδοση και κατέλαβε την 18η θέση αγγίζοντας τα 368,45 χιλιόμετρα με μια κιλοβατώρα .

Όμως πέρα από τα ρεκόρ, σε αυτό τον ��υρωπαϊκό μαραθώνιο οικονομίας της Shell δίνεται η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να επιδείξουν το ταλέντο τους χαράζοντας νέους δρόμους στην τεχνολογία.

Πάνω από 40.000 επισκέπτες σε διάστημα τεσσάρων ημερών είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα εκπληκτικά επιτεύγματα των φοιτητών και των οχημάτων τους, παίρνοντας μια γεύση από το μέλλον των μεταφορών και της ενέργειας στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της shell.