Ένα εκπληκτικό σουπερ μοντέλο παρουσίασε η BMW στην Ελλάδα. Το i8 που κλέβει την παράσταση τόσο με την εκπληκτική εμφάνιση του όσο και με την τεχνολογία που διαθέτει.

Για την κίνηση του φροντίζουν ένας βενζινοκινητήρας σε συνδυασμό(ανάλογα με τον τρόπο οδήγησης) με έναν ηλεκτροκινητήρα. Ο ηλεκτροκινητήρας ισχύος 96 kW (131 ίπποι) είναι τοποθετημένος στον μπροστινό άξονα. Ο πίσω άξονας λαμβάνει κίνηση από έναν τρικύλινδρο κινητήρα βενζίνης BMW TwinPower Turbo 1,5 λίτρου με ισχύ 231 ίππους και μέγιστη ροπή 320 Nm.

Στη λειτουργία eDrive, το BMW i8 κινείται αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ η λειτουργία Hybrid επιτρέπει τον έξυπνο συνδυασμό των δύο συστημάτων κίνησης που προσφέρουν άριστη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες. Και οι τέσσερις τροχοί μπορούν να λαμβάνουν ταυτόχρονα κίνηση από τους δύο κινητήρες, ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης, επωφελούμενοι από τα πλεονεκτήματα της τετρακίνησης, της κίνησης στους εμπρός τροχούς ή της κίνησης πίσ��.

Στην πράξη για τα 0-100 χλμ./ώρα το i8 χρειάζεται μόλις 4,4 δευτερόλεπτα ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 250 χλμ./ώρα. Ο ηλεκτροκινητήρας μπορεί να λειτουργήσει και αυτόνομα σε αποστάσεις έως και 35 km χωρίς ρύπους και κατανάλωση καυσίμου για το αυτοκίνητο. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η μέση κατανάλωση των 2.1 λίτρων/100 χλμ. με τις εκπομπές CO2 στα 49 γρμ./χλμ. Έτσι δεν πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας, κυκλοφορείς ελεύθερα στο δακτύλιο όλες τις ημέρες και δεν υπάρχει ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Ακόμη η φόρτιση μπορεί να γίνει ακόμη και στο σπίτι σας με μια απλή πρίζα.

την αγορά του υπάρχει και δωρεάν παροχή ρεύματος για έξι μήνες. Ο κλωβός ασφαλείας των επιβατών είναι κατασκευασμένος από πλαστικό που έχει ενισχυθεί με ανθρακονήματα (CFRP) διατηρώντας με αυτή την επιλογή το βάρος στα 1.485 κιλά. Η τεχνολογία είναι εμφανής στο εσωτερικό των 2+2 θέσεων στο οποίο για να μπεις χρειάζεται να ανοίξεις προς τα πάνω τις δύο πόρτες, έτσι όπως αρμόζει σε ένα τέτοιο μοντέλο.
Οι επιβάτες εντυπωσιάζονται από το φουτουριστικό εσωτερικό που διαθέτει και δέρμα επεξεργασμένο με φύλλα ελιάς. Τώρα η τιμή του είναι περίπου στα 167.000 ευρώ και οι πρώτες παραγγελίες όσο και να σας φαίνεται περίεργο με αυτή την δύσκολη οικονομική κατάσταση έχουν ήδη γίνει. Oι παραδόσεις του i8 θα ξεκινήσουν στη χώρα μας από τον Ιούνιο.

Βαγγέλης Γκούμας