Το νέο Fiat Ducato αποτελεί την τελευταία εξέλιξη ενός μπεστ σέλερ που στις 5 γενιές του εδώ και 33 χρόνια έχει συσσωρεύσει διεθνή βραβεία και εμπορικές επιτυχίες, όπως αποδεικνύουν οι περισσότερες από 2,6 εκατομμύρια πωλήσεις του από το 1981.

Το νέο μοντέλο προσφέρει χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και κατανάλωση μέχρι 5,8 λίτρα/100 χλμ. και 158 g/km CO2. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη και στην αναβαθμισμένη γκάμα των κινητήρων MultiJet II προδιαγραφών Euro 5+, το αυτοματοποιημένο κιβώτιο Comfort Matic, που προσφέρει μείωση της κατανάλωσης μέχρι 5% το σύστημα Start & Stop (διαθέσιμο με τους κινητήρες 2.3 MultiJet 130 και 150 HP) που μειώνει την κατανάλωση μέ��ρι και κατά 15% στις αστικές διαδρομές.

Οι κινητήρες που «φοράει» είναι
ο 2.0 MultiJet 115 ίππων με ροπή 280 Nm (κιβώτιο 5 ταχυτήτων), ο 2.3 MultiJet 130 ίππων με ροπή 320 Nm (κιβώτιο 6 ταχυτήτων), ο 2.3 MultiJet 150 ίππων με ροπή 350 Nm (κιβώτιο 6 ταχυτήτων) και ο 3.0 MultiJet 180 ίππων με ροπή 400 Nm (κιβώτιο 6 ταχυτήτων). Στάνταρ σε όλη τη γκάμα είναι το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESC), συμπληρωμένο με σύστημα αποφυγής ανατροπής, σύστημα ανίχνευσης φορτίου και κέντρου βάρους (LAC), Hill Holder, σύστημα αντιολίσθησης (ASR) και ηλεκτρονική υποβοήθηση φρεναρίσματος (EBA) Traction+ με Hill Descent Control. Το "Traction+" βελτιώνει το κράτημα σε έδαφος με χαμηλή πρόσφυση (π.χ. όταν ο ένας τροχός ακουμπάει σε λάσπη ή χιόνι).

Εξελίξεις υπάρχουν επίσης στον τομέα των συστημάτων πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, με το νέο μοντέλο να προσφέρει στάνταρ Bluetooth και MP3 player με την κορυφαία έκδοση της γκάμας να περιλαμβάνει έγχρωμη οθόνη αφής 5'', κάμερα οπισθοπορείας, σύστημα πλοήγησης και ψηφιακό ραδιόφωνο. Στο λανσάρισμα του νέου Ducato, η Fiat Professional παρουσιάζει και ένα ολοκαίνουργιο πρόγραμμα συνεργασίας με τον κόσμο των διασκευαστών: "Fiat Professional for Converters" θα έχουν πρόσβαση σε ειδική ιστοσελίδα και θα μπορούν να επικοινωνήσουν με μια ομάδα ειδικών, διαθέσιμων να απαντήσουν σε κάθε τεχνική λεπτομέρεια και έρευνα και να παρέχουν συμβουλές.


Βαγγέλης Γκούμας