Αν έχετε πολυμελή οικογένεια, ή επιθυμείτε να μεταφέρετε μεγάλα αντικείμενα ή θέλετε να κάνετε και τα δύο, τότε χρειάζεστε ένα πολυμορφικό αυτοκίνητο που να είναι και… «εύπλαστο». Όλα αυτά τα βρίσκετε στο νέο Opel Zafira Tourer που διαθέτει τώρα και έναν ολοκαίνουργιο πετρελαιoκινητήρα 1, 6 λίτρων. Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Απλά οικονομία καυσίμου και δύναμη αρκετή για άνετες μετακιν��σεις ακόμη και με φορτωμένο το αμάξωμα.

ζ22.jpg


Εμείς λοιπόν θα ξεκινήσουμε από τον νέο αλουμινένιο ντίζελ 1.6 CDTI κινητήρα με τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας και άμεσο ψεκασμό. Είναι το πρώτο κινητήριο σύνολο της Opel που πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές εκπομπής CO2 Euro 6 με 109 γρ./χλμ. και το Zafira Tourer αποτελεί το πρώτο μοντέλο της εταιρείας που το «φοράει». Χρησιμοποιώντας τεχνολογία ψεκασμού αμμωνιούχου διαλύματος , ο οδηγός θα πρέπει να έχει στο νου του να γεμίζει με το ειδικό υγρό που ονομάζεται AdBlue.

Ένα αβλαβές υγρό που αποτελείται από ουρία (οργανική ένωση) και νερό και ψεκάζεται στα καυσαέρια. Το διάλυμα διασπάται σε αμμωνία, η οποία αποθηκεύεται στη συνέχεια σε ένα καταλυτικό υπόστρωμα. Το οξείδιο του αζώτου (NOx) εισέρχεται στον καταλύτη μέσω των καυσαερίων και στη συνέχεια επιλεκτικά ανάγεται σε άζωτο και νερό.
Το AdBlue ανάλογα με την χρήση διαρκεί περίπου 20.000 χλμ. με το κόστος να είναι για την 5λιτρη συσκευασία περίπου 11 ευρώ.

Το κινητήριο αυτό σύνολο αντικαθιστά επάξια τον προηγούμενο υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα των 1, 7 λίτρων, είναι ελαφρύτερο, είναι πιο δυνατό και έχει χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Επιπλέον είναι εξαιρετικά πολιτισμένος σε λειτουργία, με πολύ χαμηλά επίπεδα θορύβου για πετρελαιοκινητήρα, σε σημείο που εμείς και οι συνεπιβάτες να αναρωτιόμαστε αν όντως είναι το μοτέρ diesel.

ζ33.jpgMε δύο λόγια οι μηχανικοί της Opel δούλεψαν με θετικότατο αποτέλεσμα. Η απόδοση του είναι 136 ίπποι σε μια κλίμακα στροφών από 3500-4000 σ.α.λ. Με το πάτημα του γκαζιού βλέπεις ότι έχεις πολύ δύναμη από χαμηλά με την ροπή των 32. 6 κιλών να εμφανίζεται από μόλις 2000 σ.α.λ. .Με την βοήθεια του εύχρηστου και καλού σε αίσθηση 6άριου μηχανικού κιβώτιου ταχυτήτων, επιταχύνεις χωρίς «δισταγμούς» πετυχαίνοντας πολύ καλές επιδόσεις. Η διαδικασία επιτάχυνσης από τα 0-100 χλμ./ώρα απαιτεί 11,2 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα φθάνει τα 193 χλμ./ώρα. Όσο για τη μέση κατανάλωση με την βοήθεια του star&stop είναι 6,7 λίτρα /100χλμ. και ικανοποιεί απόλυτα με βάση τις επιδόσεις και αν σ��εφθείς ότι το Zafira Tourer έχει βάρος 1700 κιλών.

Το Zafira «κρύβει» τον όγκο του καθώς είναι ευκολοδήγητο, έχει πολύ καλό στήσιμο στον δρόμο με προοδευτικές και προβλέψιμες αντιδράσεις και καλή ποιότητα κύλισης. Εντάξει ,μπορεί λόγω ύψους να γέρνει λίγο περισσότερο αν πιεστεί στις στροφές όμως σε καμία περίπτωση οδηγός και επιβάτες δεν θα χάσουν το αίσθημα της ασφάλειας.
Εξάλλου οι αναρτήσεις έχουν μαλακές ρυθμίσεις με όφελος στην άνεση των επιβατών ,με το ESP να διορθώνει λάθη και υπερβολές.

Σύστημα διεύθυνσης και φρένα δεν θα σε αφήσουν παραπονεμένο. Η αξία του Zafira Tourer όμως εντοπίζεται κυρίως στις πολυμορφικές δυνατότητες του. Είναι ένα μεγάλο οικογενειακό αυτοκίνητο με μήκος 4,656 μέτρα με εσωτερικό που το «πλάθεις».

Οι πίσω επιβάτες κάθονται με άνεση στην δεύτερη σειρά των τριών ανεξαρτήτων καθισμάτων που είναι συρόμενα και αναδιπλούμενα. Ο έκτος και έβδομος επιβάτης χρησιμοποιούν την τρίτη σειρά καθισμάτων που εμφανίζονται και εξαφανίζονται ως δια «μαγείας» κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών.

Ο χώρος αποσκευών αλλάζει ανάλογα με την επιλογή σας με διαθέσιμα 710 λίτρα στην πενταθέσια διαμόρφωση, 152 λίτρα στην επταθέσια και μπορεί να φτάσει με την κατάργηση της δεύτερης σειράς καθισμάτων τα 1.860 λίτρα με ότι αυτό σημαίνει στην μεταφορά μεγάλων αντικειμένων. Φυσικά υπάρχουν και ένα σωρό «έξυπνοι» αποθηκευτικοί χώροι που ανταποκρίνονται στον πολυμορφικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες δίνουν ακόμη περισσότερο «αέρα» στην υπάρχουσα άνεση των επιβατών. Για να αποκτήσετε το Το Zafira Tourer 1.6 CDTI χρειάζεστε 27920 ευρώ, παίρνοντας ως εξοπλισμό 6 AB ,ABS,ESP, start&stop ,όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες, κλιματισμό, ηχοσύστημα με MP3, οθόνη, AUX και χειριστήρια στο τιμόνι, τα 7 καθίσματα και ποιότητα κατασκευής.

Βαγγέλης Γκούμας