Για πρώτη φορά στην ιστορία της η ομάδα της Ισπανίας θα συμμετέχει σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, αφού κατάφερε να σταματήσει την πορεία της σκληροτράχηλης Γερμανίας στα ημιτελικά νικώντας με 0 – 1. Oι «φούριας ρόχας» θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο την Κυριακή στο στάδιο Σόκερ Σίτι, αντιμετωπίζοντας την Ολλανδία η οποία την Τρίτη νίκησε με 2-3 την Ουρουγουάη.

Οι Ισπανοί «καθάρισαν» με ένα γκολ το παιχνίδι ,όπως και στον τελικό του EUROτο 2008, και πήραν την νίκη από την ομάδα της Γερμανίας. Το ένα και πολύτιμο γκολ της αναμέτρησης πέτυχε στο 73ο λεπτό ο Πουγιόλ με κεφαλιά, μετά από εκτέλεση κόρνερ του Τσάβι.

Η Ισπανία κυνήγησε περισσότερο το παιχνίδι και στα δύο μέρη του αγώνα, έπαιξε δημιουργικά και επιθετικά κάνοντας τις περισσότερες ευκαιρίες για γκολ. Οι Ισπανοί είχαν την κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του παιχνιδιού το μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, πίεζαν την άμυνα της Γερμανίας ασφυκτικά.

Η ομάδα της Γερμανίας, σε αντίθεση με τους δύο προήγουμενους αγώνες με την Αργεντινή και ��ην Αγγλία όπου εξέπληξε με το επιθετικό της ποδόσφαιρο,έπαιξε αμυντικά και περίμενε να αξιοποιήσει μία αντεπίθεση, ελπίζοντας να μετατρέψει μία μικρή ευκαιρία στην ευκαιρία που θα κρίνει την έκβαση του αγώνα.