Χωρίς τις φημισμένες βουβου��έλες, που αποτέλεσαν το πιο must αντικείμενο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νοτίου Αφρικής, θα γίνει το Μουντομπάσκετ που ξεκινά στις 28 Αυγούστου στη γειτονική Τουρκία.

Σύμφωνα με απόφαση της FIBA, η είσοδος στα γήπεδα της Τουρκίας θα απαγορεύεται ρητά και κατηγορηματικά σε φιλάθλους που θα φέρουν πάνω τους το θορυβώδες αυτό μουσικό όργανο καθώς, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι ιθύνοντες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ, «οι βουβουζέλες εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων».

«Θέλουμε οι φίλαθλοι να δημιουργούν καυτή ατμόσφαιρα αλλά χωρίς να ενοχλούν ή να υπάρχει κίνδυνος για τους άλλους» ανέφερε ο γενικός γραμματέας της FIBA, Πάτρικ Μπάουμαν ο οποίος υποστήριξε ότιη βουβουζέλα μπορεί αν προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην ακοή: «Είναι πολύ δυνατό όργανο και δεν ενδείκνυται για κλειστούς χώρους. Μπορεί να προκαλέσει ακόμη και βλάβες στην ακοή».

Η απαγόρευση της βουβουζέλας, όπως σημείωσε η FIBA, δεν αφορά μόνο τη διοργάνωση του Μουντομπάσκετ αλλά όλες τις διοργανώσεις της χρονιάς στο άθλημα κάτι που όπως φαίνεται βρίσκει σύμφωνους και τους αθλητές οι οποίοι δεν ξεχνούν τις σωρείες παραπόνων από τους συνάδελφους τους στο ποδόσφαιρο ότι τους αποπροσανατόλιζαν κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.