Αλλαγές στην εκκίνηση του 28ου Κλασσικού Μαραθωνίου Αθηνών -στις 31 Οκτωβρίου- έκαναν οι διοργανωτές, λόγω της αυξημένης συμμετοχής δρομέων. Έτσι, η γραμμή εκκίνησης μετατοπίστηκε κατά 110μ. μπροστά και πλέον θα είναι μία ευθεία συνολικού μήκους 250μ.!

12.500 συμμετέχοντες θα ξεκινήσουν με το σύστημα wave start, δηλαδή κατά κύματα και όχι όλοι μαζί. Συνολικά, θα δημιουργηθούν 7 διαδοχικές εκκινήσεις, που θα εξασφαλίσουν την μέγιστη ασφάλεια.

Παράλληλα, η εξυπηρέτηση των δρομέων στους πρώτους 3 - 4 σταθμούς τροφοδοσίας θα είναι πολύ καλύτερη και θα αποφευχθεί ο επικίνδυνος συνωστισμός, ενώ οι δρομείς θα κατανέμονται στα blocks με βάση την επίδοσή τους.

Το πρώτο block θα αποτελείται από 350 αθλητές, που θα ε��ναι οι κορυφαίοι ξένοι, οι αθλητές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μαραθωνίου ΣΕΓΑΣ και εκείνοι που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα CISM 2010. Το δεύτερο block θα στελεχώνεται από δρομείς με τις κατά τεκμήριο 1.000 καλύτερες επιδόσεις, ενώ στα υπόλοιπα οι αθλητές θα μπαίνουν ανά 2.200 ανάλογα και πάλι με τις επιδόσεις που έχουν δηλώσει, ενώ στο τελευταίο θα ενταχθούν και οι αθλητές του Δυναμικού Βαδίσματος.

Η εκκίνηση του δεύτερου block θα απέχει χρονικά από το πρώτο κατά 1 λεπτό, του τρίτου από το δεύτερο κατά 2 λεπτά κ.ο.κ., ώστε η εκκίνηση να ολοκληρωθεί σε 19 λεπτά. Έτσι, όταν οι πρώτοι δρομείς θα περάσουν τον Τύμβο του Μαραθώνα οι τελευταίοι θα ξεκινούν, δημιουργώντας μια ανθρώπιν�� αλυσίδα 8 χιλιομέτρων, η οποία θα μεγαλώνει κατά την διάρκεια των 42.195 χιλιομέτρων της διαδρομής!