Νέος σάλος έχει ξεσπάσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, αυτή τη φορά ωστόσο με άρωμα... «γυναίκας». Η υπόθεση αφορά καταγγελία ότι στην Εθνική Ομάδα Γυναικών της Γουινέας, η οποία έφτασε μέχρι και τον τελικό του Παναφρικανικού Πρωταθλήματος, δεν αγωνίζονταν μόνο γυναίκες αλλά και... άνδρες.

Η καταγγελία έγινε από μέλη της Εθνικής Γυναικών της Νιγηρίας, η οποία και κατέκτησε το Παναφρικανικό Πρωτάθλημα νικώντας στον τελικό τη Γουινέα. Σύμφωνα με την καταγγελία, οι αδελφές Σιμπόρε που αποτελούν βασικούς μοχλούς στην ενδεκάδα της Γουινέας είναι... άνδρες!

Το θέμα με τις αδελφές Σιμπόρε, την Σαλιμάτα (23 ετών) και την Μπιλινγκουίζα (25) το είχαν επισημάνει οι άνθρωποι της Νιγηρίας από το 2008 όταν είχαν γνωρίσει την ή��τα από την Γουινέα που τότε ήταν η διοργανώτρια του Παναφρικανικού Κυπέλλου Γυναικών. Ωστόσο η καταγγελία τους πέρασε χωρίς να επανεξεταστεί.

Αυτή τη φορά όμως επανήλθαν στην καταγγελία, αν και η Νιγηρία νίκησε τη Γουινέα στον τελικό με 4-2. Αυτό το έκαναν οι νιγηριανές καθώς θεώρησαν ότι είχαν το καθήκον, αφού και μόνο με τη συμμετοχή της στον τελικό η Γουινέα εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Μουντιάλ Γυναικών του 2011, το ��ποίο θα φιλοξενηθεί στη Γερμανία το ερχόμενο καλοκαίρι (26/6-17/7).

«Θα θέλαμε να ζητήσουμε από την Αφρικανική Ομοσπονδία να κάνει κάτι για την υπόθεση αυτή. Του χρόνου η Γουινέα θα πάρει μέρος στο παγκόσμιο Κύπελλο και τα βλέμματα όλου του κόσμου θα είναι στραμμένα εκεί. Θα είναι σκάνδαλο γι αυτό θα πρέπει να το πάρει πολύ σοβαρά» είπε η προπονήτρια της Νιγηρίας Ευχάρια Ούτσε.

Τα διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως νέο «σκάνδαλο Σεμένια». Υπενθυμίζεται ότι η Σεμένια είναι η νοτιοαφρικανή δρομέας των μεσαίων αποστάσεων που πέρυσι εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Βερολίνου κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα. Συναθλήτριές της έχουν αμφισβητήσει ότι είναι γυναίκα, η Παγκ��σμια Ομοσπονδία Στίβου την υπέβαλε σε γενετικό τεστ που αποκάλυψε ότι είναι ερμαφρόδιτη και έκτοτε δεν έχει παρθεί απόφαση αν ορθά έλαβε μέρος στον αγώνα γυναικών ή αν πρέπει να της αφαιρεθεί το μετάλλιο.

Στη νέα υπόθεση που ξέσπασε στον αφρικανικό αθλητισμό, ακόμα δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της Αφρικανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Υπήρξε βέβαια αντίδραση, ωστόσο η περιπλοκότητα της υπόθεσης, ανάλογη με αυτή της Κάστερ Σεμένια, δεν διευκολύνει στο να παρθεί ξεκάθαρη θέση. Πάντως, πέρα από τη Νιγηρία, πολλές ακόμα αντίπαλοι της Γουινέας διαμαρτύρονταν για το «διπλό φαινόμενο» της αφρικανικής ομάδας, ανάμεσά στις οποίες και η Γκάνα, που καιροφυλακτεί για να καταλάβει την θέση της και να προκριθεί αυτή στο Μουντιάλ της Γερμανίας...