Πολύ ακριβά πλήρωσε η ΟΧΕ(Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδας) την απόφασή της να μην πάρει μέρος η εθνική ομάδα χάντμπολ νεανίδων, στο Ευρωπαϊκό  Πρωτάθλημα με την ΠΓΔΜ, που διεξάγεται στα Σκόπια.

Η Εθνικής Ομάδα Γυναικών Κ17 του χάντμπολ το απόγευμα της Τρίτης ήταν έτοιμη να αγωνιστεί με την Εθνική της ΠΓΔΜ και ενώ εκείνη είχε δείξει πως θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, οι συνοδοί της φορούσαν μπλουζάκια που έγραφαν "Macedonia".

Τότε η Εθνική Ομάδα Γυναικών κ17 αποφάσισε να αποσύρει τη συμμετοχή της αφού θεώρησε την συμπεριφορά των συνοδών προσβλητική.

Η EHF συνεδρίασε εκτάκτως και επέβαλλε πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ στην ελληνική ομοσπονδία, μάλιστα άφησε  ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρεωθεί στην ΟΧΕ και μεγαλύτερο ποσό. Επιπλέον αποφάσισε να αποβληθεί η Εθνική Ομάδα Γυναικών και από την υπόλοιπη διοργάνωση.

Η  ελληνική ομοσπονδία μπορεί να καταθέσει έφεση όχι όμως να επηρεάσει την εν εξελίξει διοργάνωση.

Νωρίτερα η ΟΧΕ είχε καταθέσει υπόμνημα στην πειθαρχική επιτροπή ζητώντας να κατακυρωθεί το παιχνίδι με σκορ 10-0 επειδή οι αντίπαλοι παραβίασαν την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της EHF και το διεθνές δίκαιο.

Πιο συγκεκριμένα το υπόμνημα της ΟΧΕ ανέφερε!

«Όπως αναφέρθηκε στην έκθεση του παρατηρητή-αντιπροσώπου της EHF, η ομάδα μας αποσύρθηκε λόγω του γεγονότος ότι οι συνοδοί και προπονητές της ομάδας της ΠΓΔΜ φορούσαν μπλουζάκια με το όνομα "Macedonia" και όχι με το επίσημο όνομα (FYROM) με το οποίο καταχωρήθηκε η χώρα στην EHF.

Το ντύσιμο/ρουχισμός των στελεχών/επισήμων στον πάγκο καλύπτεται από τους κανόνες του παιχνιδιού της IHF, όπου προβλέπεται ότι πρέπει να φορούν πανομοιότυπα ρούχα. Γι 'αυτό τα ρούχα των στελεχών/επισήμων της ομάδας είναι μέρος του επίσημου παιχνιδιού.
Τον Ιούλιο του 2011, η Εκτελεστική Επιτροπή της EHF εξέδωσε απόφαση σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Στην απόφαση αυτή αναφέρθηκε σαφώς ότι η ενδιάμεση συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία επικυρώνεται από τον ΟΗΕ θα εφαρμοστεί σε όλους τους αγώνες Εθνικών ομάδων και συλλόγων της EHF. Σύμφωνα με αυτή την απόφαση οι ομάδες της ΠΓΔΜ δεν μπορούν να εμφανιστούν, έχοντας στα ρούχα τους το όνομα "Macedonia", αλλά μόνο το όνομα FYROM ή το MKD (three letter code) της ΔΟΕ.
Η ελληνική ομάδα ζήτησε από τον παρατηρητή του αγώνα να εφαρμόσει την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της EHF. Δυστυχώς, δεν το έπραξε και στην πραγματικότητα ανάγκασε την ομάδα μας να αποχωρήσει καθώς δεν είχε άλλη εναλλακτική λύση.
Η EHF θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τον κ. Konopliasty για την απόφασή της σχετικά με το θέμα αυτό και να δώσει εντολή στους συνοδούς και προπονητές της ΠΓΔΜ να αλλάξουν ρούχα. Θεωρούμε ότι δεν εκτέλεσε τα καθήκοντά του σύμφωνα με τις αποφάσεις του EHF και ενήργησε ενάντια στο διεθνές δίκαιο.

Ζητάμε:
1. Να μην υπάρξει τιμωρία για την Εθνική ομάδα της Ελλάδας.
2. Το κλείσιμο του αγώνα με 10-0 υπέρ της ελληνικής εθνικής ομάδας, επειδή η ΠΓΔΜ παραβίασε την απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της EHF και το διεθνές δίκαιο.
3. Την τιμωρία της ομοσπονδίας και της ομάδας της ΠΓΔΜ.
4. Την τιμωρία του αντιπροσώπου και παρατηρητή της EHF κ. Konopliasty, λόγω της ελλιπής εκτέλεσης των καθηκόντων του και της άγνοιας των αποφάσεων της EHF.

Tags: