​Την προσωπική του λάμψη δεν έχασε ούτε την περίοδο της κατοχής το ελληνικό ποδόσφαιρο και ονόματα της πρώτης γραμμής παρόλο που θα μπορούσαν να απαλλαγούν από τη στράτευση προτίμησαν να πολεμήσουν κατά των Γερμανικών και Ιταλικών δυνάμεων.

Την παραμονή του «ΌΧΙ» ο Πειραιάς επικράτησε της Πάτρας 3-1 και η Αθήνα νίκησε τον Βόλο 6-0 και ο Άρης πήρε εύκολα τη νίκη από την ΜΕΝΤ.

Που να το φανταζόντουσαν πως λίγες μέρες αργότερα να έπεφταν νεκροί πολεμώντας για την πατρίδα τους.

Η είσοδος των κατοχικών δυνάμεων σταμάτησε κάθε ποδοσφαιρική δράση σε επίσημο επίπεδο. Τα πρωταθλήματα διακόπηκαν όχι όμως και τα παιχνίδια.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου δημιουργήθηκε η Ένωση Ελλήνων Ποδοσφαιριστών, είχε σκοπό τη διεξαγωγή φιλικών αναμετρήσεων των οποίων τα έσοδα πήγαιναν στα νοσοκομεία για τη φροντίδα των Ελλήνων στρατιωτών.

Το 1942, διεξάγεται ένας αγώνας ανάμεσα σε παίκτες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα έσοδά που μαζεύονται και δίνονται στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

ομάδα.png
Οι γερμανικές δυνάμεις όταν έμαθαν για το συγκεκριμένο αγώνα, έβαλαν δικό τους διαιτητή γεγονός που έκανε έξω φρενών τους Έλληνες. Οι δύο αρχηγοί των ομάδων Κρητικός και Μαρκόπουλος αποφασίζουν να μην κάνουν σέντρα στο ματς.

Οι δυο τους ανέβηκαν πάνω στην εξέδρα και αποκάλυψαν στους φιλάθλους τι ακριβώς είχε συμβεί, εξοργίζοντάς τους.

Όλος ο κόσμος μεταφέρθηκε στην πλατεία Ομονοίας, και οι γερμανικές δυνάμεις επενέβησαν.

Ο κορυφαίος σκόρερ του Παναθηναϊκού, Νίκος Πι��ρράκος έχασε τη ζωή του στη μάχη του Πρόγραδετς το Δεκέμβριο του 1940.

Τα άσχημα νέα του θανάτου του, μετέφερε ο κορυφαίος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Αχιλλέας Γραμματικόπουλος που πολεμούσε δίπλα του.

Οι δύο παίκτες του ΠΑΟΚ, Νίκος Σωτηριάδης και Γιώργος Βατίκης πέθαναν στη μάχη της Κλεισούρας το 1941, ενώ τραγικό θάνατο βρήκε και ο Σπύρος Κοντούλης της ΑΕΚ όταν πήγε να δραπετεύσει κατά τη μεταφορά του στον τοίχο της Καισαριανής.